Laatst bijgewerkt op

Competentie of vaardigheid Ambitieus (met voorbeelden)

Wat betekent de vaardigheid ambitieus precies en waarom zijn organisaties op zoek naar medewerkers met ambitie? Wat zijn goede voorbeelden om te benoemen tijdens een sollicitatie?

ambitieus

Wat is ambitieus?

Ambitieus betekent het streven hogerop te komen in een organisatie of de maatschappij. Ambitie is gedrag vertonen dat erop gericht is carrière te maken en succes te boeken.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Dit gedrag bestaat uit jezelf ontwikkelen om beoogde doelen te bereiken.

Kenmerken van ambitie:

 • Resultaatgericht. Je stelt jezelf doelen en probeert die ook te behalen.
 • Ontwikkelingsgericht. Je bent altijd op zoek naar mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien.
 • Netwerken. Je bent actief bezig met uitbreiden van je netwerk.

Waarom de competentie ambitieus?

Ambitieus zijn wordt vaak gezien als een waardevolle eigenschap omdat het individuen aanspoort om hun doelen na te streven, uitdagingen aan te gaan en zichzelf te overtreffen. Hier zijn enkele redenen waarom ambitie belangrijk kan zijn:

 • Persoonlijke groei. Ambitieuze mensen zijn voortdurend op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren. Dit streven naar beter en meer kan leiden tot aanzienlijke persoonlijke en professionele groei.
 • Drijfveer voor succes. Ambitie is een krachtige motivator. Het drijft mensen om grenzen te verleggen, hard te werken en de nodige stappen te zetten om hun doelen te bereiken.
 • Realisatie van dromen. Zonder ambitie blijven dromen vaak gewoon dat: dromen. Ambitie zet dromen om in actieplannen.
 • Overwinnen van tegenslagen. Ambitie geeft mensen de veerkracht en het doorzettingsvermogen om uitdagingen en tegenslagen te overwinnen. In plaats van op te geven na een mislukking, zal een ambitieus persoon de ervaring gebruiken als een leermoment en verder gaan.
 • Zelfdiscipline en focus. Om ambitieuze doelen te bereiken, is vaak een aanzienlijke mate van zelfdiscipline en focus vereist. Ambitie helpt mensen om prioriteiten te stellen en zich op het einddoel te concentreren.
 • Inspiratie voor anderen. Ambitieuze mensen kunnen anderen inspireren door hun prestaties en hun reis. Ze kunnen dienen als rolmodellen voor jongere generaties die hun eigen doelen willen nastreven.
 • Levensvervulling. Het nastreven en bereiken van doelen kan een diep gevoel van vervulling en tevredenheid geven, wat bijdraagt aan het algehele welzijn en geluk van een individu.

Veel organisaties zijn op zoek naar kandidaten die graag iets willen bereiken. Zonder mensen met ambitie zal een bedrijf al snel stilvallen.

Vandaar dat er vaak technieken en mechanismes worden bedacht die ervoor zorgen dat bepaalde doelen worden behaald. Denk aan eindejaarsgesprekken of het uitkeren van bonussen.

Valkuilen

Er zijn ook potentiële valkuilen waarmee ambitieuze mensen rekening moeten houden. Dit zijn 5 belangrijke valkuilen:

 • Burn-out. Ambitieuze mensen hebben de neiging om zichzelf tot het uiterste te drijven. Ze werken vaak lange uren en nemen zelden de tijd om te rusten en te herstellen. Dit kan leiden tot fysieke en mentale uitputting, ook wel burn-out genoemd. Een burn-out kan het vermogen om effectief te werken belemmeren en kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Verwaarlozing van persoonlijke relaties. In hun streven naar succes kunnen ambitieuze mensen soms hun persoonlijke relaties verwaarlozen, of dit nu met familie, vrienden of partners is. Ze kunnen zo gefocust zijn op hun carrière of onderneming dat ze vergeten tijd en energie te investeren in de mensen die het dichtst bij hen staan.
 • Perfectionisme. Hoewel het nastreven van uitmuntendheid bewonderenswaardig is, kan het streven naar perfectie contraproductief zijn. Perfectionisme kan leiden tot uitstelgedrag, verlamming door analyse, en een onvermogen om projecten af te ronden of vooruitgang te vieren.
 • Angst voor falen. Hoewel ambitie mensen kan aansporen tot grote prestaties, kan het ook gepaard gaan met een intense angst voor falen. Deze angst kan leiden tot onnodige stress, besluiteloosheid en zelfs tot het vermijden van waardevolle kansen uit vrees om te falen.
 • Verlies van perspectief. Ambitieuze mensen kunnen soms zo verzonken raken in hun doelen dat ze het grotere plaatje uit het oog verliezen. Ze kunnen prioriteiten verkeerd inschatten, zich te veel richten op korte-termijndoelen ten koste van langetermijnvisies, of vergeten wat echt belangrijk is in hun leven.

Hoe word je ambitieuzer?

Wie weten er meer over ambitie dan de Amerikanen? Bekijk 9 tips in onderstaande video als je ambitieuzer wil worden.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat
 1. Neem risico. Door uit je comfortzone te stappen en risico’s te nemen, kun je nieuwe kansen ontdekken en jezelf pushen om je grenzen te verleggen. Risico’s nemen kan leiden tot grotere beloningen, zowel persoonlijk als professioneel.
 2. Ontdek nieuwe manieren van denken. Door je geest open te stellen voor verschillende perspectieven en nieuwe ideeën, kun je je wereldbeeld uitbreiden en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Dit kan je motivatie en ambitie vergroten.
 3. Visualiseer. Door je doelen en ambities duidelijk voor ogen te houden, kun je gemotiveerd blijven om ze na te streven. Visualisatie kan je helpen om je focus te behouden en je inspanningen te richten op wat echt belangrijk is.
 4. Filter je gedachten. Door je te concentreren op positieve gedachten, kun je je motivatie en energie behouden.
 5. Wees niet bang voor falen. In plaats van falen te zien als een einde, zie het als een leermoment. Elk falen brengt je een stap dichter bij je uiteindelijke doel.
 6. Onderneem actie (vandaag nog). Uitstelgedrag kan je vooruitgang vertragen. Door vandaag nog actie te ondernemen, kun je momentum opbouwen en jezelf dichter bij je doelen brengen.
 7. Geef niet op. Er zullen onvermijdelijk tegenslagen zijn op je reis. Door vastberaden en veerkrachtig te blijven, kun je deze uitdagingen overwinnen en je doelen bereiken.
 8. Investeer je tijd effectief. Tijd is een beperkte hulpbron. Door je tijd wijselijk te beheren en te investeren in activiteiten die je dichter bij je doelen brengen, kun je je kansen op succes vergroten.
 9. Blijf toegewijd. Ambitie vereist toewijding. Zelfs als je tegen obstakels aanloopt, is het belangrijk om toegewijd te blijven aan je visie en je inspanningen voort te zetten.

Voorbeelden van competentie ambitieus

Bekijk ook het overzicht van de 50 belangrijkste voorbeelden van competenties en vaardigheden met een voorbeeldvraag die je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.

Belangrijke voorbeelden van de competentie ambitieus:

 • Doelgericht. Je bent in ieder project resultaatgericht en vastberaden en je bent pas tevreden als het doel is behaald.
 • Communicatief. Je bent ook in staat om andere mensen in te zetten om je doel te behalen. Maar denk ook aan samenwerking om te komen tot een goed eindresultaat.
 • Gedisciplineerd. Je bent een ijverig persoon en je bent in staat om net een stapje meer te zetten dan de concurrentie.
 • Optimistisch. Je bent een rationele optimist. Iemand die zijn positiviteit inzet om het gewenste doel te behalen. Veel ondernemende mensen zijn ook optimistisch.
 • Doorzettingsvermogen. Je geeft niet zomaar op. Je laat je niet uit het veld slaan door een beetje tegenslag.

Bekijk nog meer voorbeelden van ambities.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken