Ben je op zoek naar extra uitdaging tijdens je studie? Of wil je gewoon meer van de wereld zien? Dan is een stage in het buitenland iets voor jou. Maar hoe regel je dat? In dit artikel nemen we je mee langs alle praktische zaken rondom stages in het buitenland. We bespreken het vinden van een goede stageplek en wat je verder nog moet regelen.
Inhoudsopgave
Waarom een stage in het buitenland?
Werken in het buitenland staat altijd goed op je cv. Wat is een betere manier om al vroeg werkervaring op te doen dan een stage?
Stage lopen in het buitenland is een avontuur. Je doet niet alleen werkervaring op, maar leert ook een andere cultuur kennen en soms een nieuwe taal. Dit is goed voor je algemene ontwikkeling, en voor competenties als aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden. Tijdens sollicitaties kan je ervaring in het buitenland daarom enorm in je voordeel werken.
Een stage in het buitenland is niet alleen weggelegd voor Hbo’ers en universiteitsstudenten. Ook tijdens je Mbo-opleiding kun je een stage in het buitenland doen.
Hoe vind je een stageplek in het buitenland?
Je weet dat je naar het buitenland wil voor je stage, maar hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende manieren om een buitenlandse stage te vinden:
Via je school
Omdat scholen internationale stages willen stimuleren, hebben ze zelf hulpmiddelen om een stageplek te vinden.
Vaak worden bij dezelfde bedrijven studenten geplaatst.
Informeer bij het stagebureau van je school wat ze voor je kunnen betekenen.
Meestal is er een lijst met bedrijven waar studenten eerder stage hebben gelopen.
Reageren op stage vacatures
Zoek op Nederlandse vacaturesites naar stages waarbij je naar het buitenland gaat, of zoek internationaal op internships. Er zijn ook speciale sites met stagevacatures:
Je solliciteert hiervoor net zoals op een gewone stagevacature.
Zorg dus dat je een Engels cv en een stagebrief klaar hebt staan. We hebben ook een voorbeeld van een motivatiebrief voor een buitenlandse stage voor de nodige inspiratie.
Je kunt natuurlijk ook open sollicitatie sturen naar bedrijven.
Soms is vrijwilligerswerk in het buitenland doen als stage ook een optie. Overleg met het stagebureau van je opleiding of zij dit goedkeuren.
Let op: een traineeship in het buitenland is iets anders dan een stage, maar wordt soms als een internship aangeboden. Lees dus goed door wat de voorwaarden zijn, voordat je reageert op een vacature.
Netwerken
Voor het vinden van buitenlandse stages is netwerken de meest effectieve manier.
Heb je vrienden of familie in het land waar je heen wil? Informeer of er bij hun werkgevers stagevacatures openstaan.
Laat ook op social media weten dat je op zoek bent naar een stage.
Via een stagebemiddelingsbureau
Vind je dit allemaal een beetje overweldigend?
Er zijn ook bureaus zoals Stagehuis en Abroad-internships.com die tegen betaling buitenlandse stages voor je regelen en advies geven over praktische zaken.
Tegen extra betaling kun je zelfs je verblijf en taalcursussen laten regelen.
Wat moet je regelen voor een buitenlandse stage?
Heb je een internationale stage gevonden? Dan begint het echte werk pas. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden. Dit zijn de belangrijkste zaken om alvast uit te zoeken:
- Visa en vergunningen: afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, heb je een visum of werkvergunning nodig. Hoe werkt dit in het land waar jij heen wil? Kijk op visaservicedesk.com voor meer info.
- Verblijf: er zijn stages waarbij dit voor je wordt geregeld, maar soms moet je zelf op zoek. Huur een AirBnB, zoek een kamer bij een lokale studentenverhuurder of ga wonen bij een gastgezin.
- Geldzaken: naast huur zul je meer leefkosten hebben. Krijg je een stagevergoeding? Dan kun je daar misschien je kosten mee dekken. Goed nieuws: je stufi van DUO loopt gewoon door tijdens je stage in het buitenland. Je kunt ook een extra ov-vergoeding aanvragen voor reiskosten, aangezien je studenten-ov niet in het buitenland werkt. Of vraag een aparte studiebeurs of lening aan voor studeren in het buitenland. Als je binnen Europa blijft kun je de Erasmus+-beurs aanvragen.
- Stageovereenkomst: na je stage wil je natuurlijk wel je studiepunten krijgen. Maak goede afspraken met het stagebedrijf en je onderwijsinstelling, door middel van een stageovereenkomst. Dit kun je regelen via het (internationale) stagebureau van je school.
Lees meer over alle praktische zaken die je moet regelen via:
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.