Heb jij internationale ambities? Door middel van een traineeship in het buitenland kun je aan de slag bij organisaties die goed op je cv staan. Er zijn verschillende manieren om trainee in het buitenland te worden. Hieronder zetten we uiteen welke traineeships er zijn, zodat jij kunt ontdekken wat bij je past. Daarna bekijken we de beste sollicitatietips om aan een traineeship in het buitenland te komen.
Inhoudsopgave
Waarom een traineeship in het buitenland?
Traineeships zijn er voor hoogopgeleiden die recent zijn afgestudeerd. Je gaat meteen aan de slag in een startersfunctie, terwijl je een deel van je tijd besteedt aan studie.
Als trainee krijg je meerdere grote opdrachten, vaak op verschillende afdelingen of vestigingen. Veel bedrijven sturen hun trainees naar het buitenland voor internationale projecten.
Traineeships vind je in verschillende sectoren zoals de ict, consultancy, Rijksoverheid, gemeente maar ook in het buitenland.
Werken in het buitenland brengt extra uitdagingen met zich mee:
- Je zult veel moeten organiseren en regelen voordat je kunt werken in het buitenland. Ook daar op locatie zul je veel extra stappen moeten zetten om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Denk aan een verblijf en het voorzien in je dagelijkse behoeften.
- Je moet integreren in een nieuwe cultuur. Je doet ervaring op met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving en dat vergt nogal wat van je aanpassingsvermogen.
- En dat alles in een taal die (waarschijnlijk) niet te moederstaal is.
Dit zijn allemaal redenen waarom een traineeship in het buitenland het goed doet op je cv. Werkgevers komen graag in contact met werknemers die een tijdje in het buitenland hebben gewerkt of gestudeerd.
Internationale traineeships: dit zijn je opties
Als je een traineeship zoekt waarbij je naar het buitenland mag, heb je verschillende opties. Dit zijn de meest voorkomende vormen van internationale traineeships.
Traineeship bij een buitenlands bedrijf
Als je internationale ambities hebt, dan is een traineeship bij een bedrijf in het buitenland interessant. Multinationals en buitenlandse bedrijven staan open voor internationale trainees, vooral op het gebied van Marketing, Cyber Security, Data en Engineering.
Vaak zijn er wel specifieke opleidingseisen, dus let goed op of je voldoet. Bovendien moet je vloeiend Engels spreken en het liefst ook de taal van het land waar je naar toe gaat. Bekijk ook hoe je je talen op je cv zet.
Traineeship Buitenlandse Zaken
Een traineeship bij de overheid volgen heeft veel voordelen. Heb je ambities in buitenlandse betrekkingen? Als Rijkstrainee bij het ministerie van Buitenlandse Zaken word je voor opdrachten naar andere landen gestuurd.
Traineeship bij internationale organisaties
Als je op Europees niveau wil werken, bekijk dan eens je mogelijkheden bij Europese of internationale instellingen. De Europese Unie biedt korte traineeships, waarbij je in 5 maanden bij verschillende instellingen komt te werken.
Andere overkoepelende organisaties zoals de VN en NAVO hebben ook programma’s die openstaan voor internationale trainees.
Trainee worden bij een internationale non-profit
Veel goede doelen en ontwikkelingsorganisaties hebben traineeships in het buitenland. Vaak gaat dit om projectmanagement, fondsenwerving en marketing.
Wil jij je inzetten voor anderen in nood én internationale werkervaring opdoen, dan is een traineeship bij een non-profit of NGO misschien iets voor jou.
Kijk bijvoorbeeld eens op zoa.nl. Per jaar bieden zij 5 tot 10 trainees de kans om deel te nemen aan een traineeship. Om in aanmerking te komen voor een traineeship is het belangrijk dat je voldoet aan het functieprofiel. Ervaring of affiniteit met één of meerdere sectoren waarin ZOA werkt, is een must. Als trainee draag je bij aan programma’s en projecten in de meest afgelegen en kwetsbare gebieden in de wereld.
Traineeship opdrachten in het buitenland
Dan is er ook nog de optie om bij een groot Nederlands bedrijf te gaan werken dat ook vestigingen heeft in het buitenland. Denk aan een traineeship bij een bank, zoals ING, of een multinational, zoals Unilever of Shell.
Tijdens je traineeship word je gedetacheerd naar het buitenland om daar je opdrachten uit te voeren. Dit is een interessante optie als je naar verschillende landen wil tijdens je traject.
Hoe solliciteer je voor een buitenlands traineeship?
Iedere organisatie heeft een eigen selectieproces. Bij internationale traineeships gaat de procedure vaak volledig digitaal, door middel van online assessments en sollicitatiegesprekken via video. Je gaat pas echt naar het buitenland toe als je bent aangenomen.
Een paar algemene sollicitatietips voor internationale traineeships:
- De termen ‘internship’ en ‘traineeship’ lopen bij internationale organisaties vaak door elkaar. Let dus goed op of je voor een stage in het buitenland of een traineeship solliciteert.
- Zoek op wanneer de werving opent en zorg dat je al je benodigde documenten klaar hebt staan. Het gebeurt vaak dat de inschrijving vroeg sluit omdat er teveel aanmeldingen zijn.
- Je motivatie is ontzettend belangrijk: zorg dus voor een professionele brief voor je traineeship met een sterke motivatie. Waarmee kun jij je onderscheiden?
- Het Nederlandse onderwijssysteem met hbo en wo is uniek. Het kan overkomen alsof je niet aan de opleidingseisen voldoet, omdat je de verkeerde woorden gebruikt. Zoek dus altijd de juiste termen voor op je Engelse cv.
- Je moet op professioneel niveau Engels spreken. Overweeg een cursus Engels als je niet zeker bent van je niveau. Series zonder ondertiteling kijken of een app zoals Duolingo zijn ook makkelijke manieren om snel je talenkennis op te frissen.
Een laatste tip: bedenk ook alvast wat je moet regelen als je wordt aangenomen. Regelt de organisatie je huisvesting, of moet je zelf iets zoeken? Ga je jouw eigen huis onderverhuren of zeg je het op? Welke visums heb je nodig? Hierover kun je informatie vinden bij de organisatie waar je gaat solliciteren voor een traineeship.
Soorten traineeships
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.