Laatst bijgewerkt op

Werken in het buitenland: alles wat je moet weten

Denk je na over werken in het buitenland? Daar komt een heleboel bij kijken. Vandaar dat wij alles hebben opgesomd ter voorbereiding. Verschillende soorten werk, de belangrijkste redenen om te gaan werken in het buitenland en de plekken waar je de beste vacatures kunt vinden.

werken in het buitenland

Soorten werk in het buitenland

Je kunt een heleboel verschillende soorten werk gaan doen in het buitenland. We benoemen de belangrijkste manieren van werken in het buitenland.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Vaste baan in het buitenland

Wil je voor langere tijd gaan werken in het buitenland dan zijn er ene heleboel mogelijkheden om een vaste baan te krijgen. Denk aan een baan bij een klantenservice in Portugal of een job als expat of juist als digital nomad. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Stage in het buitenland

Ben je nog aan het studeren? Dan kan het verstandig zijn om je stage in het buitenland te zoeken. Ook hier zijn er mogelijkheden genoeg. Vraag eens je stagebegeleider wat de mogelijkheden zijn binnen jouw opleiding.

Traineeship in het buitenland

Traineeships zijn er vooral voor hoogopgeleiden die recent zijn afgestudeerd. Je gaat meteen aan de slag in een startersfunctie, terwijl je een deel van je tijd besteedt aan studie.

Als trainee krijg je meerdere grote opdrachten, vaak op verschillende afdelingen of vestigingen. Veel bedrijven sturen hun trainees naar het buitenland voor internationale projecten. Daarnaast kun je ook kijken naar een traineeship bij de overheid, bijvoorbeeld bij Buitenlandse zaken, de EU, de Navo of de VN.

Vakantiewerk in het buitenland

Wil je tijdelijk werken in het buitenland tijdens je vakantie? Ook daarin bestaan veel mogelijkheden. Je kunt op een leuke manier je vakantie doorbrengen en je krijgt er ook nog eens voor betaald.

Bekijk de nieuwste vacatures

Denk aan werken op een camping in Frankrijk, fruit plukken in Australië of buitensport instructeur in de Ardennen. Voor iedereen wat wils!

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Ook als vrijwilliger kun je aan de slag in het buitenland.

Je krijgt als vrijwilliger de mogelijkheid om ervaring op te doen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Als vrijwilliger kom je dichterbij de lokale bevolking en krijg je een betere indruk van de cultuur.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Er zijn heel veel organisaties die verschillende soorten vrijwilligerswerk aanbieden in het buitenland. Denk aan onderwijs geven op een kleuterschool in Sri Lanka, dagbesteding voor kinderen met een achterstand op Zanzibar, werken op een dierenopvang op Bali of helpen de zeeschildpadden op het eiland Kefalonia in  Griekenland te beschermen.

Als je goed zoekt, zul je een heleboel vrijwilligerswerk in het buitenland tegenkomen.

Waarom werken in het buitenland?

Er zijn veel verschillende redenen om te gaan werken in het buitenland. Bekijk de meest voorkomende redenen.

Nieuwe ervaringen

Werken in het buitenland is een ervaring om nooit te vergeten. Wat is er mooier dan nieuwe culturen ontdekken? Daarnaast is het ook goed voor je algemene ontwikkeling. Je leert nieuwe mensen kennen in een nieuwe omgeving.

Voor veel mensen is dit een ervaring waar ze nog hun hele leven met een positief gevoel op kunnen terugkijken.

Heel erg leuk om te doen bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar.

Persoonlijke ontwikkeling

Naast een sprong in je professionele ontwikkeling maak je ook een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling. Je leert een heleboel nieuwe competenties en vaardigheden.

Denk aan:

  • Het nemen van initiatief: in een nieuwe (internationale) omgeving zul je zelf actie moeten ondernemen om iets te bereiken.
  • Communicatie in algemene zin. Je leert niet alleen een nieuwe taal, maar leert ook communiceren in een internationale omgeving in woord en geschrift.
  • Aanpassingsvermogen. Niet alles zal altijd lopen zoals je gepland had. Je leert omgaan met nieuwe uitdagingen waardoor je steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Talenkennis

Een taal leer je pas echt goed door te gaan wonen daar waar de taal wordt gesproken. Iedere dag in aanraking komen met een nieuwe taal is simpelweg de beste manier om het te leren. Je wordt namelijk gedwongen om 24 uur per dag en 7 dagen per week de taal te spreken. En dat alles met mensen die de taal perfect spreken.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Zaak is wel dat je locale mensen op zoekt en niet te veel mensen van je eigen taal op zoekt, hoe verleidelijk ook!

Engelse taalvaardigheden zijn op de werkvloer vandaag de dag van levensbelang, dus een internationale omgeving kan ook al zorgen voor een boost in je talenkennis.

Talenkennis op je cv is dit altijd een pre voor werkgevers.

Goed voor je cv

Buitenlandervaring staat altijd goed op je cv.

Naast de voorgaande punten laat je ook het volgende zien:

  • Je bent avontuurlijk. Niet iedereen durft een tijdje alleen naar het buitenland te gaan. Het laat zien dat jij niet bang bent om uit je comfortzone te stappen.
  • Je hebt organisatietalent. Je zult veel moeten organiseren en regelen voordat je kunt werken in het buitenland. Ook daar op locatie zul je veel extra stappen moeten zetten om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Denk aan een verblijf en het voorzien in je dagelijkse behoeften.
  • Je doet ervaring op met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Je laat zien dat je kunt integreren in een nieuwe cultuur.

Salaris

Geld kan ook een reden zijn om internationaal te gaan zoeken naar een nieuwe baan. In sommige landen liggen salarissen veel hoger dan in Nederland en België. Bedrijven concurreren met elkaar om de beste werknemers te vinden. Zo kun je in de IT veel meer gaan verdienen door om de paar jaar van baan te wisselen, en vaak ook van land.

Eenvoudiger dan ooit

Remote werken is steeds meer in opkomst.

Om te werken in het buitenland hoef je soms niet eens meer te verhuizen.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Hoe vind je internationale vacatures?

vacatures buitenland

Buitenlandse vacatures vinden is makkelijk, als je weet waar je moet zoeken. Bekijk hieronder de beste sites met vacatures in het buitenland.

Vacatures in het buitenland

Nederlandstalige sites met vacatures in het buitenland:

Uitzendbureaus in het buitenland

Uitzendbureaus met werk in het buitenland:

Meer over uitzendbureaus

Vacatures voor Nederlandstaligen

Vacatures voor Nederlandstaligen in het buitenland:

Remote werk

Remote werk voor buitenlandse bedrijven:

Vacatures buitenland met mbo

De meeste van deze internationale vacatures richten zich op hoogopgeleiden, dus met minstens Hbo.

Met Mbo kun je in sommige sectoren ook werk vinden in het buitenland. In de agrarische sector kun je gedetacheerd worden naar o.a. Duitsland en Suriname.

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Op deze websites vind je werk in het buitenland met een Mbo-diploma:

Visum buitenland

Voor de meeste stages, studies of baan buiten Europa is een visum of reistoestemming nodig.

Soms moet je dan een specifiek werk of studie visum aanvragen, maar soms kun je ook met een toeristenvisum of reistoestemming gewoon in het land naar keuze studeren of werken.

Bekijk dus goed van te voren welk visum je nodig hebt ruim voordat je vertrekt, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Solliciteren op buitenlandse vacatures

Je hebt een vacature gevonden, maar wat nu? Waar moet je rekening mee houden als je internationaal solliciteert?

Ieder bedrijf heeft een eigen selectieprocedure, maar we kunnen wel een paar algemene tips geven:

  • Maak een Engels cv en pas het aan op internationale standaarden. Het Nederlandse onderwijssysteem met Hbo en universiteit is uniek in de wereld, dus je zult andere termen moeten gebruiken. Vaak staan die al op je diploma, maar zoek het voor de zekerheid op.
  • Zet ook goed je talenkennis op je cv, bij je vaardigheden of onder een apart kopje. Gebruik de CEFR-taalniveaus om je proficiency level aan te tonen.
  • Als je bij een Amerikaans bedrijf solliciteert, worden er andere eisen gesteld aan je brief en cv. Het is daar bijvoorbeeld niet gebruikelijk om je foto op je cv te zetten, terwijl dat in Europa veel gebruikelijker is.
  • Bekijk ook waar je sollicitatiebrief aan moet voldoen in het land waar je solliciteert. Als je een sollicitatiebrief in het Engels schrijft, of in een andere taal die niet je moedertaal is, laat hem dan checken door iemand anders. Het is zonde als je door taalfouten in je brief wordt afgewezen voor een interessante baan.

Tip: Zet ook op LinkedIn dat je interesse hebt in werken in het buitenland of remote werken. Als je de juiste woorden gebruikt kunnen recruiters je makkelijker vinden.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken