Je hebt gereageerd op een leuke vacature voor een stageplek, en nu mag je op gesprek komen. Hoe pak je dat goed aan? Wat moet je zeggen om een goede indruk te maken? In dit artikel vertellen we je alles over het voorbereiden van een stage-interview, zodat jij die stageplek krijgt.
Inhoudsopgave
Hoe werkt een sollicitatiegesprek voor een stage?
Je stagegesprek of stage-interview werkt net zoals een gewoon sollicitatiegesprek. Je solliciteert in dit geval op de functie van stagiair of voor een stageproject.
Je stelt jezelf eerst voor en daarna krijg je vragen over wat je hebt geschreven in je stagebrief en stage cv. Je krijgt ook de ruimte om zelf vragen te stellen.
Soms wordt er nog een tweede stagegesprek ingepland, als het gaat tussen jou en nog een paar andere kandidaten. Het eerste gesprek is dan een kennismakingsgesprek. Meestal wordt dat aangegeven in je uitnodiging voor de sollicitatie.
Tijdens een sollicitatie voor een stage gaat het vooral over jouw motivatie om de stage te willen. Je hebt nog niet zoveel te bieden qua werkervaring en vaardigheden, dus het gaat vooral om wat jij als persoon hebt toe te voegen.
Wat moet je voorbereiden voor een stagegesprek?
Laten we de belangrijkste zaken even op een rij zetten:
- Bereid je voor op veelgestelde vragen. Hierover later meer.
- Kom op tijd. Plan de route naar de organisatie alvast. Beter een half uur te vroeg dan 5 minuten te laat.
- Weet wie je spreekt. Bekijk goed wie je gesprekspartner is en stem je vragen af op deze persoon. Ook bij de receptie moet je natuurlijk weten met wie je een afspraak hebt.
- Netjes verzorgd. Trek een nette sollicitatie-outfit aan en zorg dat je er verzorgd uitziet.
- Stel zelf ook vragen. Het is heel belangrijk om zelf ook vragen te stellen zodat je geïnteresseerd overkomt. Niks vervelenders dan een kandidaat die niet nieuwsgierig is naar de stage of de organisatie.
Zorg daarnaast dat je de volgende spullen bij je hebt:
- Je motivatiebrief
- Je cv
- Eventueel je portfolio
- De vacature waar je op reageerde
- Vragen die je hebt voorbereid
- Pen en papier
Voorbeelden stage sollicitatiegesprek vragen en antwoorden
Je moet bewijzen dat jij die leergierige en gemotiveerde stagiair bent die het bedrijf zoekt. Bereid je daarom goed voor.
- Bedenk hoe jij jezelf gaat voorstellen. Wat is je antwoord op de vraag vertel eens iets over jezelf. Wat is relevant om te weten voor de werkgever?
- Daarnaast bereid je antwoorden voor op de vragen die je waarschijnlijk gaat krijgen. Niet omdat je een verhaal moet opdreunen, maar om niet voor verrassingen te staan tijdens het gesprek.
Bijvoorbeeld:
Kijk wat je in je brief en cv hebt gezet en bedenk waar mensen waarschijnlijk vragen over gaan stellen. Je hebt bijvoorbeeld in je cv gezet dat je bepaalde keuzevakken hebt afgerond. Bereid dan een antwoord voor op de vraag waarom je voor die vakken koos.
Of je schreef in je brief dat je enthousiast wordt van het onderwerp van het stageproject. Dan krijg je waarschijnlijk de vraag wat je precies zo enthousiast maakt.
Er zijn ook een aantal standaardvragen die in bijna elk sollicitatiegesprek wel voorkomen. Het is slim om daar ook alvast over na te denken. Dit zijn de meest gestelde vragen tijdens sollicitaties voor een stage, met een voorbeeld van een antwoord.
Let op: de antwoorden zijn voorbeelden van hoe je het goed moet formuleren. Pas je verhaal altijd aan op jouw eigen situatie!
Sollicitatievraag | Antwoord |
Hoe sluit jouw opleiding aan bij de stage? | Op mijn opleiding krijg ik vakken in … Dat sluit aan bij de werkzaamheden in de vacature. |
Wat kun jij toevoegen aan het team? | Ik ben goed in … Tijdens groepsprojecten neem ik ook altijd de rol aan van … |
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? | Ik wil van kinds af aan al [met dieren werken][met kinderen werken][technische dingen doen], dus toen ik van de middelbare school af kwam, ben ik meteen gegaan voor een opleiding in die richting. |
Wat zijn je sterke punten? | Ik ben leergierig en ik pik snel nieuwe vaardigheden op. Daarnaast kan ik goed werken in een hele drukke omgeving. |
Wat zijn je zwakke punten? | Ik kan te perfectionistisch zijn en daarom te lang doorwerken tot ik klaar ben. Mijn verbeterpunt zou zijn om sneller tevreden te zijn. |
Waarom werd je enthousiast van de vacature? | Het lijkt mij heel interessant om binnen een groot bedrijf werkervaring op te doen, omdat ik daar na mijn afstuderen ook wil gaan werken. |
Wat is je doel met deze stage? | Ik wil meer leren over het werken met de doelgroep. Ik wil de stap maken van theorie naar praktijk, en dit lijkt me een mooie kans om beide samen te brengen. |
Waar ben je trots op? | In mijn tweede jaar heb ik een groepsproject geleid waar ik heel trots op ben. Door mijn aansturing hebben we een heel goed resultaat gepresenteerd. |
Waar zie je jezelf over 5 jaar? | Ik wil na deze opleiding nog een master gaan doen in … Over 5 jaar zie ik mezelf … |
Vragen die je zelf kunt stellen als stagiair
Het is ook belangrijk om alvast na te denken over de vragen die je zelf mag stellen tijdens of aan het einde van het gesprek.
Als je scherpe vragen hebt, laat je zien dat je graag wilt en dat je moeite hebt gedaan om het gesprek voor te bereiden. Je wil niet de indruk wekken dat je zomaar op elke stagevacature reageert.
Maar welke vragen stel je als stagiaire?
Onze tip: leer open vragen stellen!
Een open vraag begint met wie, wat, waar, wanneer, waarom of hoe. Deze vraag kun je niet beantwoorden met alleen een ja of nee, maar je moet er een langer antwoord op geven. Daarmee kun je een gesprek op gang brengen.
Voorbeelden van open vragen voor een stagegesprek:
- Hoe ziet een gewone werkdag eruit?
- Wat is het einddoel van het stageproject?
- Hoe verloopt de communicatie met mijn opleidingscoördinator?
- Wat zouden jullie graag zien als resultaat na 3 maanden?
Bereid je vragen voor aan de hand van de vacature.
- Wat is je nog niet duidelijk?
- Wat heb je nodig om een goed beeld te vormen van je taken?
- Zijn er praktische zaken die je wil weten, zoals een reiskostenvergoeding?
Als je vraag al beantwoord is tijdens het gesprek, hoef je hem niet alsnog te stellen. Je kunt natuurlijk wel doorvragen om meer informatie te krijgen. Daarmee laat je ook zien dat je goed luistert!