Laatst bijgewerkt op

Loopbaanadvies: wat heb je er aan?

Stel je wilt een carrière switch maken, maar je weet niet goed hoe je dat moet aanpakken. Of je bent al heel lang aan het solliciteren en het lukt maar niet om een passende baan te vinden. Dan kan het heel nuttig zijn om te kijken naar loopbaanadvies.

loopbaanadvies

Wat is loopbaanadvies?

Bij het beantwoorden van moeilijke vragen over je werk en carrière kun je professionele hulp krijgen: dit noemen we loopbaanadvies.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Loopbaanadvies is een adviestraject dat bestaat uit verschillende onderdelen die er in eerste instantie op gericht zijn uit te vinden wat voor baan het beste bij jou past.

Het inwinnen van loopbaanadvies helpt je om de juiste beslissingen te maken en de weg naar je ideale loopbaan uit te stippelen.

Maar dat is niet het enige wat loopbaanadvies voor je kan doen.

Je kunt er terecht met de volgende vragen:

Een goede loopbaancoach kan je een spiegel voorhouden en net dat duwtje in de juiste richting geven.

Wanneer kun je loopbaanadvies gebruiken?

Er zijn tal van redenen waarom loopbaanadvies of coaching nuttig kan zijn.

Bekende situaties en voorbeelden zijn:

 • Net een studie afgerond: als je net een studie hebt afgerond wil je een route plannen die de beste carrièrekansen biedt.
 • Net ontslagen: begeleiding bij een outplacement na ontslag of bij een re-integratietraject.
 • Carrière switch: je hebt een prima baan, maar toch wil je nadenken over andere opties. Lees meer over een carrière-switch.
 • Volgende stap in je loopbaan: je wilt een volgende stap maken in je carrière, maar je weet niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken.
 • Werk-privé: je ondervindt problemen met het combineren van je werk en je privé situatie.
 • Herintreding: je bent van plan om weer te gaan werken na een tijd thuis te hebben gezeten. Lees meer over aan de slag gaan als herintreder.
 • Reintegratie. Je bent een tijd ziek geweest en hebt daardoor niet kunnen werken.
 • Arbeidsbeperking. Je hebt een arbeidsbeperking en hebt daarom moeite om een passende baan te vinden.
 • Solliciteren. Je bent al een tijd aan het solliciteren, maar het wil maar niet lukken met het krijgen van een uitnodiging. Of wellicht heb je problemen met de sollicitatiegesprekken.

In welke fase je loopbaan zich ook bevindt, zo’n advies kan erg nuttig zijn.

Een professionele sparringpartner helpt je om je gedachten op een rij te zetten en je klaar te stomen voor jouw specifieke uitdaging.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Wat doet een loopbaanadviseur niet?

Een loopbaanadviseur is geen psycholoog. Hoewel sommige adviseurs ook ingaan op zingevingsvragen, helpen ze niet bij het realiseren van gedragsverandering als antwoord op levensvragen.

Bij een loopbaancoach gaat het om het vinden van een andere baan, het vergroten van persoonlijke effectiviteit of het verbeteren van prestaties.

Bekijk dus goed of je behoefte hebt aan een loopbaancoach of een psycholoog.

Een psycholoog richt zich vaak meer op het verleden en op het ontstaan van de psychische klachten en is ook bevoegd om te werken met cliënten die complexe psychische problematiek kennen.

Wat zijn de kosten van loopbaanadvies?

Zoals bij alle adviseurs en consultants lopen de kosten van loopbaanadviseurs ook uiteen. Denk aan een uurtarief van €100-€150 voor een professionele adviseur.

Weet dat je meestal kosteloos een eerste adviesgesprek kunt aanvragen!

Net zoals vaker bij relaties is de klik die je hebt met een adviseur enorm belangrijk. Ga dus eerst langs een aantal adviseurs voordat je een keuze maakt.

Om te voorkomen dat je jezelf te vlug committeert aan een peperduur traject, kun je het beste 2 of 3 gesprekken proberen voordat je doorgaat. Als je het gevoel hebt dat de gesprekken je geen goed doen, stop er dan mee. Ook als dat na een aantal gesprekken het geval is.

Je bent als cliënt te allen tijde in de gelegenheid om het coachingstraject te stoppen, ook na een eerste gesprek. Een goede coach zal dit begrijpen en je beslissing accepteren.

Hoe kom ik aan loopbaanadvies?

Het beroep van loopbaanadviseur is vrij.

Dat betekent dat iedereen zich loopbaanadviseur mag noemen.

Maar dat iemand zichzelf loopbaanadviseur noemt, maakt natuurlijk nog niet dat hij of zij ook goed is.

Als je op zoek bent naar een goede loopbaanadviseur, vraag dan vooraf zo veel mogelijk informatie op en bekijk wat de ervaringen zijn van anderen.

Zoals eerder genoemd, is het ook verstandig om (kosteloos) een oriënterend gesprek aan te vragen.

Kijk altijd of het bureau van jouw keuze is aangesloten bij een beroepsvereniging.

De belangrijkste zijn:

 • NOLOC – Vereniging voor loopbaanprofessionals
 • OVAL – brancheorganisatie van arbodiensten, interventiebedrijven, adviesbureaus op het terrein van outplacement en loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching, re-integratiebedrijven en jobcoach organisaties
Gerelateerd

Hoe kom ik aan een goede loopbaanadviseur?

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Alternatieven

Mocht je nog twijfelen aan het inschakelen van een loopbaanadviseur kan het geen kwaad om je verder te verdiepen in de vraag die je beantwoord wilt hebben door het lezen van boeken of artikelen.

Op deze pagina staan alle sollicitatie hulpmiddelen opgesomd zoals:

 • Boeken
 • Gratis templates
 • Gratis tools

En op deze pagina staan alle artikelen over solliciteren netjes gerangschikt op onderwerp.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken