Laatst bijgewerkt op

Werken en leren op hbo-niveau: alle voor- en nadelen

Werken en leren op hbo-niveau is een geweldige manier om jezelf te ontwikkelen. Je leert het vak in de praktijk bij een werkgever, en je ontwikkelt tegelijkertijd nieuwe vaardigheden met een hbo opleiding. Het is een geweldige kans voor degenen die een nieuwe carrière willen beginnen of hun kansen op succes in hun huidige carrière willen vergroten. Er zijn veel voordelen aan werken en leren op hbo-niveau, maar ook nadelen waar je goed over na moet denken.

werken en leren

Wat is werken en leren op hbo-niveau?

Je combineert werken in de praktijk met een opleiding aan de hogeschool. Op die manier leer je het beroep in de praktijk en ontwikkel je tegelijkertijd nieuwe vaardigheden met je studie. Meestal doe je dit via een stage, maar het is ook mogelijk om een werk-studie programma of vrijwilligerswerk te doen.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Het combineren van een betaalde baan en een studie aan de hogeschool wordt ook wel duaal leren genoemd. Je gaat bijvoorbeeld 3 of 4 dagen werken en 1 of 2 dagen naar een hogeschool.

Je kunt kiezen uit diverse opleidingen om in deeltijd te studeren:

  • bachelor opleidingen
  • associate degree-opleidingen
  • master-opleidingen
  • post-hbo-opleidingen

Ook traineeships zijn een vorm van werken waarbij je tegelijkertijd leert.

De voordelen van werken en leren op hbo-niveau

Geld verdienen

Je doet direct ervaring op in het vakgebied waar je voor studeert. Je leert de theoretische kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan toe te passen.

Dit geeft je de kans om je kennis direct in de praktijk te brengen en tegelijkertijd geld te verdienen. Op deze manier kun je een deel van je studie zelf betalen.

Bekijk de nieuwste vacatures

Dus als je wil omscholen en toch geld blijven verdienen is dit een interessante optie.

Praktijk ervaring

Je krijgt een idee van hoe het is om in een bepaalde sector te werken. Dit kan je helpen een beslissing te nemen over je toekomstige loopbaan.

Je leert om zelfstandig te werken en om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Dat komt later in je werkzame leven goed van pas.

Je zult immers niet altijd een leraar of begeleider naast je hebben.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Flexibel

Een werk-leer traject kun je vaak flexibel inrichten.

Hierdoor sluit je opleiding maximaal aan op je individuele voorkeuren en omstandigheden.

Er is steeds meer mogelijk, zeker met het oog op thuiswerken en thuis studeren in je eigen tijd wanneer het jou uitkomt.

Potentiële baan

Je komt in contact met een potentiële werkgever. Dit geeft je de kans om te laten zien wat je waard bent en misschien krijg je zelfs een baan aangeboden.

Een hbo-opleiding biedt goede perspectieven voor je toekomst.

Je hebt immers geleerd om zelfstandig te denken en problemen op te lossen. Dit zijn eigenschappen waar werkgevers veel waarde aan hechten.

Soft skills

Je ontwikkelt belangrijke soft skills zoals:

Daarnaast leer je ook om:

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

En je leert ook om te gaan met klanten of opdrachtgevers.

Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden waar je in je verder werkende leven iets aan hebt.

De nadelen van werken en leren op hbo-niveau

Kost veel tijd

Het kost veel tijd, dus je hebt minder tijd voor sociale activiteiten of een parttime baan. Werken en leren op hbo-niveau duurt langer dan voltijd studeren.

Je moet denken aan zo’n 4 tot 5 jaar. Maar er zijn ook verkorte en flexibele trajecten. Bedrijven werken hierin samen met hogescholen.

Je maakt zeer waarschijnlijk lange dagen omdat je naast je werk ook nog moet studeren, wat vermoeiend kan zijn. Daarnaast moet je ook heel gedisciplineerd zijn, want als je niet studeert, zul je je examens niet halen.

Werk, leren en sociale contacten moet je zien te combineren.

Geen baan

Je moet ook kunnen omgaan met afwijzingen want je zult niet altijd de stage of baan krijgen die je wilt. En een werkgever kan je ook ontslaan als het niet lukt.

Het kan moeilijk zijn om een stage te vinden die aansluit bij je opleiding. Het kan ook zijn dat je ver van huis werk vindt waardoor je veel tijd kwijt bent aan reizen.

Ook zul je niet altijd een baan kunnen vinden die verband houdt met je studie.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Mooie cv template nodig?

popup cv maken