Traineeship bij een gemeente: iets voor jou?

Ben je net afgestudeerd en zoek je een interessante traineeship? Heb je al eens aan trainee worden bij de gemeente gedacht?

traineeship gemeente

Bij verschillende gemeentes kun je na je opleiding aan de slag als trainee. Daar leer je hoe de lokale overheid werkt en kijk je op welke afdeling jij het beste past.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat kun je verwachten van een traineeship bij de gemeente? Hieronder vertellen we je alles over traineeships bij gemeentes in het algemeen. Daarnaast geven we sollicitatietips voor ambitieuze trainees.

Wat is een traineeship?

Traineeships richten zich vaak op hoogopgeleiden die nog niet te lang geleden zijn afgestudeerd. Sommige traineeships richten zich op afgestudeerden met een bepaald diploma, anderen staan open voor iedereen met een hbo- of wo-diploma.

Als trainee krijg je opdrachten die je uitvoert als project. Vaak doe je een aantal van deze opdrachten achter elkaar, op verschillende afdelingen. Daarnaast volg je trainingen en krijg je persoonlijke coaching.

Het is iets anders dan een stage of een omscholingstraject. Een traineeship is bedoeld om het gat tussen opleiding en werkpraktijk te overbruggen. Nadat je klaar bent als trainee word je ergens in de organisatie geplaatst en krijg je een dienstverband.

Welke traineeships heeft de gemeente?

Naast de Rijksoverheid organiseren ook lokale overheden traineeships om personeel te werven. Welke trajecten je precies kunt volgen, verschilt per gemeente.

In sommige gemeentes, bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag, ga je tijdens je traineeship aan de slag met opdrachten op verschillende afdelingen, om te onderzoeken welk vakgebied bij jou past. Denk aan IT, ruimtelijke ordening of sociaal beleid. Andere gemeentes hebben specifieke traineeships voor één afdeling, waarbij je verschillende functies probeert binnen een vakgebied.

Je kunt ook als trainee aan de slag bij organisaties die gemeentes als opdrachtgever hebben. Dan ga je tijdens één traineeship bij meerdere gemeentes aan de slag.

Zoek dus altijd op de site van je eigen gemeente of provincie om te kijken wat het aanbod is en hoe de selectieprocedure gaat.

Amsterdam

Amsterdam staat voor veel grote uitdagingen zoals drukte in de binnenstad en vereenzaming van ouderen. Ook wordt er gewerkt aan een aardgasvrij Amsterdam, een autoluwe binnenstad en een data gedreven overheid.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Er moeten voldoende woningen komen en er moet ook worden samengewerkt met omliggende gemeenten op het gebied van economie en infrastructuur.

video gemeente amsterdam traineeship

Kijk voor meer info op amsterdam.nl/bestuur-organisatie/werkenbij/traineeships/traineeship-gemeente-amsterdam

Rotterdam

Het traineeprogramma in de gemeente Rotterdam duurt 1,5 jaar en je doet tijdens het programma verschillende opdrachten op verschillende afdelingen, bijvoorbeeld op sociaal, technisch, ICT of organisatie-gebied. Hierbij doe je minimaal één opdracht in de wijk.

Je volgt trainingen en spreekt maandelijks af met je eigen coach. Het traineeprogramma doorloop je samen met je traineegroep: collega’s met wie je trainingen volgt en projecten doet. Bovendien kun je binnen de gemeente, in de stad en met verschillende stakeholders een groot netwerk opbouwen.

Kijk voor meer info op werkenvoorrotterdam.nl/traineeships

Den Haag

Bekijk in onderstaande video kort wat je kunt verwachten als trainee in de gemeente Den Haag en wat oud-trainees je kunnen vertellen.

Kijk voor meer info op werkenvoor.denhaag.nl/traineeprogramma

Utrecht

Als trainee bij de gemeente Utrecht krijg je de kans om 2 jaar ervaring op te doen.

Tijdens het traineeprogramma werk je aan meerdere uitdagende opdrachten of opgaven binnen een van de organisatieonderdelen.

Afhankelijk van jouw leervraag, ambitie en ontwikkeling bepaal je samen met je leidinggevende en je mentor (een ervaren collega uit het team) hoe jullie jouw rol het beste kunnen indelen.

Kijk voor meer info op werkenbijutrecht.nl/over-ons/traineeprogramma/

Waarom een traineeship volgen bij de gemeente?

Je hoeft niet de politiek in om iets te betekenen in je eigen gemeente. Als je werkt voor de lokale overheid maak je al veel verschil.

Weet je nog niet wat je precies wil gaan doen? Dan is een breed traineeship zoals de meeste gemeentes aanbieden ideaal. Je gaat meelopen op verschillende afdelingen om te kijken wat bij jou past. Je krijgt ook persoonlijke begeleiding van een coach. Dit biedt uitkomst voor wie nog twijfelt over het kiezen van een carrière.

Werken bij de overheid heeft daarnaast aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een 36-urige werkweek en goede verlofregelingen. Bovendien is het voordeel van trainee worden bij je eigen gemeente dat je niet hoeft te verhuizen voor je nieuwe baan.

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, Professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!

Hoe word je trainee bij de gemeente?

Iedere gemeente heeft een eigen selectieprocedure, maar er zijn een aantal algemene tips die je kunt gebruiken.

Bij deze traineeships maakt je studierichting niet uit, alleen je startkwalificatie. Om geselecteerd te worden moet je vooral zorgen dat jij een uniek verhaal hebt ten opzichte van andere kandidaten.

Het is vooral belangrijk dat je jouw motivatie bij je sollicitatie kunt toelichten. Besteed dus voldoende aandacht aan een opvallende sollicitatiebrief voor je traineeship.

Maak ook duidelijk waarom je affiniteit met juist deze stad of gemeente hebt. Bijvoorbeeld omdat je er al je hele leven woont, of juist omdat je er om bepaalde redenen naartoe bent verhuisd.

Maak ook duidelijk wat jouw vooropleiding toevoegt voor de organisatie.

  • Wat ga je meenemen?
  • Wat wil je nog leren?

Zet ook je kwalificaties en de gevraagde vaardigheden op je cv.

En de belangrijkste sollicitatietip bij traineeships:

Let op het startmoment van de werving. Bij sommige gemeentes zijn er meerdere momenten per jaar, bij andere maar één. Zorg dat je al je informatie en documenten klaar hebt op het moment dat de selectie opent.

Wil jij snel echt goed Engels leren?

Leer professioneel Engels in slechts 15 min per dag (online)

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?