Traineeship bij de overheid

Wil jij trainee worden bij de Rijksoverheid? De Nederlandse overheid biedt veel kansen voor pas afgestudeerden om traineeships te volgen in allerlei richtingen.

traineeship overheid

Wat kun je verwachten van een traineeship bij de overheid? Hoe solliciteer je om Rijkstrainee te worden? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van traineeships bij de Rijksoverheid en hoe je de meeste kans maakt tijdens je sollicitatie. Kijk hier voor traineeships bij de gemeente.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat is een traineeship?

Een traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden om de stap naar het werkveld kleiner te maken. Je gaat meteen aan de slag als werknemer. Daarnaast besteed je een deel van je tijd aan het leren van vaardigheden en de werking van de organisatie waar je traint. Zo breng je wat je leert meteen in de praktijk.

De overheid bestaat uit drie lagen: de rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Naast deze lagen zijn er ook veel verschillende (semi-)overheidsorganisaties die jaarlijks traineeships aanbieden. Deze organisaties zetten zelfstandig of in samenwerking trajecten op waarbij je je kunt ontwikkelen binnen het publieke speelveld.

Bij de rijksoverheid duurt een traineeship meestal twee jaar. Je voert in die tijd meerdere opdrachten uit op verschillende afdelingen. Zo kom je erachter welk werk het beste bij jou past. Na je traineeship ga je in dienst bij de overheid bij de afdeling van jouw keuze.

Waarom trainee worden bij de overheid?

Een traineeship bij de overheid is anders dan in het bedrijfsleven. Wat zijn de belangrijkste redenen om te solliciteren?

 • Werken bij de overheid. Wanneer jij een carrière bij de overheid wilt, dan is een traineeship bij de overheid een goed begin. Als trainee bij de overheid ontwikkel jij de juiste skills en vaardigheden voor een carrière bij de overheid.
 • Maatschappelijke betrokkenheid. Wil je dus graag betekenis geven aan de maatschappij en een actieve rol hebben bij het beter maken van Nederland? Dan is een traineeship bij de overheid iets voor jou.
 • Arbeidsvoorwaarden. De overheid is een werkgever met gunstige arbeidsvoorwaarden en veel zekerheid voor de toekomst.

Wat zijn de vereisten?

Bijna iedereen met minimaal een hbo-diploma kan trainee worden bij de overheid.

Er zijn traineeships waar je alleen met een bepaalde vooropleiding binnenkomt, bijvoorbeeld Rechten, maar ook programma’s voor academici ongeacht hun diploma.

Welke traineeships zijn er bij de overheid?

De Rijksoverheid heeft veel verschillende lagen en afdelingen waar je terecht kunt. Denk aan vastgoed, buitenlandse betrekkingen of financiën.

Daarnaast zijn er overheidsorganen met eigen traineeprogramma’s, zoals de Belastingdienst, Rijkswaterstaat en de Douane. Je kunt ook trainee worden bij een gemeente.

Binnen deze afdelingen en organisaties kun je weer verschillende soorten traineeships volgen. Je kunt trainee worden bij de Belastingdienst in de IT, maar bijvoorbeeld ook als controleur of accountant.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

De overheid heeft een eigen website met een overzicht van alle soorten traineeships, zodat je kunt zoeken op je eigen niveau en vakgebied. Hieronder vind je een kort overzicht

Rijkstraineeship

Tijdens het Rijkstraineeprogramma doe je veel ervaring op bij verschillende rijksorganisaties en op verschillende terreinen.

Denk aan:

 • Ontwikkelen van beleid: ontwikkelen van nieuwe beleidsvoorstellen en begeleiden van de besluitvorming
 • Uitvoering: een groot deel van de Rijksoverheid houdt zich bezig met uitvoerende taken. Denk daarbij aan het onderhoud van rijksgebouwen of van snelwegen en bruggen.
 • Toezicht houden op de uitvoering van wetten en regelgeving
 • Verdiepen in de bedrijfsvoering van een ministerie

In 2 jaar tijd word je gekoppeld aan een ministerie en hier werk je aan 2 of 3 opdrachten op verschillende werkplekken.

Financial traineeship

Financiële vraagstukken binnen een politieke context spelen een belangrijke rol binnen de hele Rijksoverheid. Als Financial Traineeship hou je je bezig met de volgende onderweroen:

 • Onderhandelen over financiële keuzes
 • Controleren of geld verantwoord wordt uitgegeven
 • Beleidsplannen doorrekenen
 • Advies uitbrengen over budgetverdeling
 • Data verzamelen en analyseren

In 2 jaar tijd ga je op 3 verschillende werkplekken bij overheidsorganisaties aan de slag.

I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)

In dit programma kun jij opdrachten uitvoeren binnen de hele Rijksoverheid. Dit kan beleidsmatig, procesmatig, projectmatig, technisch of uitvoerend van aard zijn.

Het Rijks I-Traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden met een technische of IT achtergrond. Afhankelijk van jouw interesses, kennis en vaardigheden kies je voor één van de 3 richtingen binnen het Rijks I-Traineeship: ICT, Data of Cyber.

In 2 jaar tijd voer je 3 opdrachten uit van 8 maanden bij verschillende rijksorganisaties.

Hoe word je trainee bij de overheid?

Om trainee te worden moet je eerst door een selectieprocedure heen. Deze start vaak op een vast moment in het jaar. Als je een traineeship op het oog hebt, zorg dan dat je jouw gegevens klaar hebt op het moment dat de inschrijving opent.

Om te solliciteren lever je een cv en motivatie aan. Veel traineeships hebben ook een assessment om je vaardigheden en kennis te testen.

Nadat je door deze eerste selectie heen bent, mag je op selectiegesprek komen. Dit is een sollicitatiegesprek met eventueel nog een assessment.

Als je eenmaal bent geselecteerd, word je door middel van matching aan een eerste opdracht gekoppeld.

Sollicitatietips traineeship

Bij een traineeship zijn meestal je vaardigheden en kennis belangrijker dan je werkervaring. Wel toon je jouw vaardigheden ook aan met de banen die je in het verleden had. Als je dus relevante bijbanen hebt gehad, vermeld die dan op je cv.

Je motivatie kan ook de doorslag geven om geselecteerd te worden. Als jij je onderscheidt van andere kandidaten met dezelfde vooropleiding, maak je meer kans. Zorg dus dat je goed kunt onderbouwen waarom je dit traineeship wilt en wat jij toevoegt als toekomstige werknemer.

Meer weten? Lees onze gidsen over:

Salaris traineeship overheid

Over het algemeen vallen traineeship vergoedingen niet tegen.

Het salaris van een trainee bij de overheid verschilt per instantie, maar je begint al snel met een bedrag rond de €2.700,- bruto per maand.

Snel een CV nodig?

Gemakkelijk invullen, professionele CV templates, direct te downloaden en klaar in 10 minuten!
Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?