Consultancy traineeship: iets voor jou?

Zoek je werk met steeds nieuwe uitdagingen, waarbij je jouw kennis optimaal kan inzetten? Dan is consultant of adviseur worden iets voor jou.

traineeship consultancy

Door middel van een consultancy traineeship kun je na je afstuderen aan de slag bij de beste adviesbureaus in je eigen expertisegebied. Hoe werkt een consulting traineeship? Welke verschillende traineeships zijn er om consultant te worden? Lees verder om alles te leren over trainee worden in de consultancy branche.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat doet een consultant?

Een consultant is een externe expert die tijdelijk wordt ingehuurd om bij een organisatie te analyseren wat er verbeterd kan worden. Vervolgens formuleert de consultant adviezen en begeleidt bij het traject om die in de praktijk te brengen.

Een consultant wordt vaak ingeschakeld in het kader van een verandertraject, bijvoorbeeld bij een reorganisatie of het implementeren van nieuwe systemen.

Als consultant kom je steeds op nieuwe plekken terecht met nieuwe uitdagingen. Je combineert je analytische vaardigheden met je mensenkennis. Daarnaast heb je een groot aanpassingsvermogen nodig en moet je goed kunnen samenwerken.

Consultant worden door een traineeship

Als je net afgestudeerd bent, weet je veel over je vakgebied, maar je bent nog geen expert. Door middel van een traineeship word je klaargestoomd om adviseur te worden.

Tijdens een consultancy traineeship zul je meerdere opdrachten krijgen bij verschillende organisaties. Je doet ervaring op in de praktijk met het oplossen van vraagstukken als externe partij, terwijl je zelf gecoacht wordt.

Je kunt terecht voor consultancy traineeships bij de meeste adviesbureaus in de consulting branche.

Soorten consultancy traineeships

Consultants vind je in veel verschillende vakgebieden en consultancy traineeships zijn net zo divers.

Dit zijn de meest voorkomende traineeships die je vindt in Nederland. Je kunt natuurlijk ook een traineeship in het buitenland volgen op het gebied van consultancy.

Data science en cyber security

Adviesbureaus in de IT zijn big business, zeker op het gebied van data en beveiliging. Ook als je opgeleid bent als software engineer kun je door middel van een traineeship je kennis toespitsen op deze gebieden. Als IT consultant begeleid je het overstappen naar nieuwe systemen of het verbeteren van bestaande.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Grote adviesbureaus met data analytics en cyber security als specialisatie zijn Delta Capita en Atos Consulting.

Marketing

Zeker op het gebied van online marketing en digitale strategieën hebben veel organisaties externe hulp nodig. Daar help jij als marketing consultant bij. Je geeft advies en legt connecties vanuit je eigen netwerk. Heb je marketing, design of communicatie gestudeerd en geef je graag advies, dan is consultancy misschien iets voor jou.

Het bekendste bureau in de consulting branche op het gebied van marketing is Accenture, dat ook veel traineeships heeft.

Finance

In de accountancy worden ook vaak externe adviesbureaus ingeschakeld. Je analyseert, controleert en adviseert op complexe financiële vraagstukken. Heb je een financiële achtergrond, maar wil je meer met mensen werken? Dan kun je jouw kennis en passies goed combineren als finance consultant.

Grote namen in deze branche met traineeships zijn KPMG, PWG en Finext.

Management

Als management consultant observeer je hoe managers te werk gaan. Als externe expert ben je zeer waardevol, want je kunt blinde vlekken en mogelijkheden zien. Vaak word je ook ingehuurd om teams methodieken aan te leren zoals Agile en Scrum. Bekende management adviesbureaus zijn Capgemini en Deloitte.

Ook met onverwachte studieachtergronden kun je aan de slag als consultant trainee. Opkomende traineeships zijn er bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en zorgbeleid. Heb je environment studies of zorgmanagement gestudeerd? Dan kun je in de toekomst aan de slag als consultant.

Sollicitatietips traineeship

Zoek je sollicitatietips voor je aanmelding bij een traineeship?

Bekijk dan eens onze gidsen over:

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?