Laatst bijgewerkt op

Alles over tijdelijk werk

Tijdelijk werk is overal. Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om tijdelijke werknemers in te schakelen. Wat betekent dat voor jou als werkzoekende?

tijdelijk werk

In dit artikel nemen we je kort mee langs de voordelen en nadelen van tijdelijk werk. Je leest ook welke soorten tijdelijk werk er zijn en waar je dit vindt. We geven daarnaast een handig overzicht van populaire tijdelijke banen, zodat je kunt kijken of er iets voor jou bij zit.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Wat is tijdelijk werk?

Tijdelijk werk is een arbeidsovereenkomst met een duidelijke einddatum. Vaak gaat het om werk in loondienst op een tijdelijk contract. Je kunt ook tijdelijk werk vinden als uitzendkracht, als zzp’er of door payrolling.

Dit is iets anders dan parttime werk. Je kunt zowel met een tijdelijk contract als met een vast contract parttime werken.

In sommige sectoren kun je makkelijker parttime werk vinden als je bereid bent om tijdelijk te werken.

Tijdelijke functies hebben ook vaker een 0-urencontract. Dit is bijvoorbeeld bij veel bijbanen het geval.

Voordelen van tijdelijk werk

Het grote voordeel van een tijdelijk contract voor jou als werknemer is de flexibiliteit. Als je niet voor jaren vast wil zitten aan een baan, biedt een tijdelijk dienstverband een uitkomst. Sommige mensen doen aan jobhoppen: ze houden van afwisseling of kijken liever eerst even of het werk bij ze past zonder zich vast te leggen.

Tijdelijke banen zijn voor werkgevers een uitkomst om eerst te kijken of iemand bij het bedrijf past, voordat er een vast contract wordt geboden.

Je kunt een tijdelijke functie ook gebruiken om tijd te overbruggen totdat je iets anders hebt. Tijdelijk werk helpt dan om snel geld te verdienen of om een gat in je cv te voorkomen.

Nadelen van tijdelijk werk

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een vast contract te geven na 3 tijdelijke contracten binnen 3 jaar. In de praktijk zien we helaas dat sommige werkgevers er dan voor kiezen om iemand anders aan te nemen, opnieuw op een tijdelijk contract.

Voor sommige mensen betekent dit dat ze van tijdelijke baan naar tijdelijke baan gaan zonder zicht op een vast contract. Deze flexibilisering heeft gevolgen voor hun privéleven. Het is bijvoorbeeld als tijdelijke arbeidskracht moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Waar vind je tijdelijk werk?

Tijdelijk werk vinden is niet zo moeilijk. In bepaalde branches is een tijdelijk dienstverband heel gebruikelijk, zoals de culturele sector. In sommige banen wordt alleen maar met tijdelijke krachten gewerkt, bijvoorbeeld voor seizoenswerk.

Op een vacaturewebsite kun je makkelijk filteren op tijdelijk werk.

Bekende vacaturesites die deze optie hebben:

Je kunt ook via een uitzendbureau tijdelijk werk vinden. Als je nog niet zeker weet welk soort werk je wil doen, kunnen ze hier met je meedenken over wat bij je past.

Als je op zoek bent naar een uitdagende tijdelijke baan op hoger niveau, zoek dan eens op interim werk. Hierbij neem je tijdelijk de functie over van iemand die met verlof is.

Lees ook hoe je tijdelijk werk in het buitenland vindt en hoe je het beste kunt zoeken naar vacatures in het buitenland.

Meest populair tijdelijk werk

Welke banen kiezen de meeste mensen voor tijdelijk werk? Tijdelijke contracten worden steeds vaker gebruikt, ook buiten seizoenswerk om.  Denk eens aan de volgende branches.

Evenementen

Zodra het terrasweer wordt en het festivalseizoen aanbreekt, komen er meer tijdelijke vacatures vrij in de evenementensector. In de horeca, maar ook in de organisatie van evenementen. Je kunt bijvoorbeeld als podiumbouwer aan de slag voor zomerfestivals.

Werken bij de boer

In de agrarische sector kun je veel seizoenswerk doen. Omdat veel gewassen alleen in een bepaald seizoen geoogst kunnen worden, is er niet het hele jaar werk.

Je helpt bijvoorbeeld mee bij de teelt als medewerker akkerbouw of bij het inpakken van producten voor transport.

Kantoorbaan

Wil je liever gewoon op kantoor werken, maar wel tijdelijk? Het is relatief makkelijk om kort in te stappen als medewerker administratie of in de klantenservice.

Als je nog niet veel werkervaring hebt, kun je dit gebruiken om vaardigheden op te doen die goed op je cv staan, zoals het werken met bepaalde programma’s.

Heb je een leuke vacature gevonden? Lees dan onze complete gids over solliciteren.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken