Vaak denkt men bij betekenisvol werk aan een baan dat op sociaal gebied betekenisvol is voor een ander. Beroepen in de zorg, het onderwijs of bij de overheid worden hierbij snel in verband gebracht. Toch is betekenisvol werk zeker niet alleen werk dat een positieve invloed heeft op andere mensen.
Wat is betekenisvol werk?
Betekenisvol werk is een baan waarbij jij het gevoel hebt nuttig bezig te zijn. Dit kan voor anderen zijn maar ook zeker voor jezelf.
Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn, dat jij werk doet waar jij zelf elke dag positiviteit en energie uit haalt.
In dat geval spreken we ook van betekenisvol werk. Jouw werk geeft immers betekenis aan jouw leven.
Daarnaast zijn er ook nog mensen die de organisatie waarvoor zij werken van betekenis vinden of de taakinhoud van de functie die zij uitvoeren.
We maken daarom onderscheidt op verschillende aspecten binnen de term ‘betekenisvol werk’:
- Het werkgeluk van een individu (wie iemand is)
- De taakinhoud binnen de uitgevoerde functie (wat iemand doet)
- De organisatie waarvoor men werkzaam is en/of de taken die behaalt worden (Waar iemand werkt/waar iemand een bijdrage aan levert)
Uiteraard kan het ook zo zijn dat er een combinatie van bovenstaande factoren ontstaat.
Waar voor jou de betekenis ook in zit, werk is betekenisvol wanneer dit voor jou zo is.
Ongeacht op welk gebied jij de betekenisvolheid vandaan haalt.
Betekenis meten
Dit betekent ook, dat ‘betekenisvol werk doen’ niet gemakkelijk meetbaar kan worden gemaakt.
Het is een emotie, een gevoel, en daardoor ongrijpbaar maar toch ongelooflijk krachtig voor zowel werknemers als werkgevers.
Werknemers zullen immers hun werk met veel meer passie en positieve energie uitvoeren als zij betekenisvol werk doen in hun ogen, maar werkgevers zullen merken dat de productiviteit verhoogd wordt.
Daarnaast zullen deze werknemers ook langer werkzaam zijn en blijven binnen de organisatie.
Algemene kenmerken van betekenisvol werk doen
Ondanks dat het niet meetbaar kan worden gemaakt wat nu precies betekenisvol werken betekent voor een persoon, onderscheiden we 3 algemene kenmerken van betekenisvol werk.
- Het gevoel ‘nuttig’ te zijn voor een ander. Dit heeft vaak te maken met het kunnen helpen van anderen en jezelf daardoor nuttig voelen. Banen in de zorg, het onderwijs of binnen overheidsinstellingen scoren hier erg hoog op.
- Doelen behalen en vaardigheden kunnen gebruiken. Op het moment dat jij je bekwaam voelt en merkt dat jij competent bent binnen jouw vakgebied, zul je jouw werk van betekenis vinden.
- Jouw blueprint kunnen achterlaten. Mensen die het gevoel hebben dat zij verandering teweeg kunnen brengen binnen hun vakgebied, de organisatie of binnen de functie, zullen eerder het gevoel hebben van betekenis te zijn. Je kunt hierbij immers jouw kundigheid en expertise goed laten tonen.
Natuurlijk is het kiezen voor betekenisvol werk niet de enige drijfveer voor werknemers.
Er moeten immers ook rekeningen worden betaald en men houdt ook rekening met de reisafstand als zij werk zoeken, de grootte van de organisatie en de werksfeer.
Toch is het vinden van betekenisvol werk wel een aspect wat hoog op de ‘werkladder’ ligt en werknemers zullen dan ook sneller op een vacature reageren waarbij zij zich van betekenis zullen gaan voelen binnen een bepaalde functie of organisatie.
Belangrijk is om goed na te denken over waar jij waarde aan hecht en wat voor jou op werkgebied betekenisvol is.
En dat kunnen dus verschillende dingen zijn: jouw werkgeluk, de taken die jij gaat uitvoeren, de doelen die jij wil behalen, de mensen met wie je samenwerkt of de organisatie waarvoor jij werkzaam bent.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.