Hoe organiseer je een goede vrijdagmiddagborrel? Wat verwachten mensen van een borrel? Waar moet je op letten? Hoe maak je het origineel? Wij zetten de beste tips voor je op een rij, zodat jij een goede vrijdagmiddagborrel kan verzorgen.
Inhoudsopgave
Wat is een vrijdagmiddagborrel?
De vrijdagmiddagborrel oftewel vrijmibo is een informele bijeenkomst tussen collega’s waarbij een paar drankjes (en hapjes) worden genuttigd.
Het idee is dat je na de werkweek kunt ontspannen en even aan iets anders denken.
Het is goed voor de werksfeer om met je collega’s even over iets anders te praten.
Borrelen is typisch Nederlands.
Anders dan een office party, is een borrel gewoon gezellig samenkomen met iets te drinken erbij, niet een uitgebreid feest.
Het verschil met een bedrijfsfeest is de vrijblijvendheid van een borrel.
Een borrel hoeft niet zo strak georganiseerd te worden, en kan ook spontaan ontstaan als je daar toevallig aan het eind van de werkdag zin in hebt.
Onze 10 tips voor de vrijdagmiddagborrel
Borrelen op je werk lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar veel mensen lopen vast als ze de taak krijgen om de borrel te organiseren.
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar er komt aardig wat bij kijken!
Dit zijn onze tips aan de hand van de meest gestelde vragen over het organiseren van de vrijmibo.
1. Maak het niet verplicht
Sommige mensen zien tegen de vrijmibo op, omdat het voelt als een sociale verplichting.
De meest plezierige borrel is er eentje met weinig verplichtingen.
Voor jou als organisator betekent dat ook dat je het niet zo strak hoeft te organiseren.
Ga dus niet te ver in je regeldrang, om het voor iedereen leuk te houden.
2. Laat iedereen vrij om mee te doen
Geef mensen de optie om zelf te kiezen hoe intensief ze mee willen doen.
Maak er geen probleem van als iemand eerder weg wil of geen alcohol drinkt.
Het gaat tenslotte om de gezelligheid.
De volgende tips gaan dieper in op alle manieren om op verschillende wensen van collega’s in te spelen.
3. Begin op tijd
Wat is een goede borreltijd? Hoe laat je “aan de borrel” gaat, ligt helemaal aan de behoeften in jullie bedrijf.
Meestal begint de vrijdagmiddagborrel meteen na kantooruren, dus om 17:00.
Sommige bedrijven stoppen op vrijdagmiddag iets eerder, om rond 16:00 al te beginnen met de borrel.
Als je vroeg begint, geef collega’s dan wel de optie om hun werk af te maken en later aan te sluiten.
4. Maak het niet te laat
Hoe lang duurt een vrijdagmiddagborrel?
Meestal duurt een vrijmibo zo’n 2 á 3 uur.
Als je om 17:00 begint en voor het eten thuis wil zijn, ben je na twee uur wel klaar.
Zijn jullie het type borrelaars dat langer door wil gaan? Zie dan de volgende tip.
5. Ga door naar de kroeg
Mensen vinden het soms moeilijk om vroeger weg te gaan bij de borrel.
Ze zijn bang dat ze iets missen of dat er over hen gepraat wordt als ze weg zijn.
Ook als roddelen geen probleem is op je werk, kan het ongemakkelijk voelen om vroeg af te haken.
Een goede manier om iedereen de optie te geven om af te haken, is om na 2 uur door te gaan naar een andere locatie, zoals een café of restaurant.
De echte feestbeesten kunnen langer blijven en mensen die het moeilijk vinden om vroeg weg te gaan, krijgen de kans om sociaal geaccepteerd af te haken.
6. Maak alcoholvrij een optie
Steeds meer mensen stoppen of minderen met alcohol, om uiteenlopende redenen.
Bovendien moet je na de vrijdagmiddagborrel ook nog veilig thuis zien te komen.
Koop daarom niet alleen drank in, maar bied ook andere opties.
Denk aan alcoholvrij bier en frisdrank.
Dat is ook prettig voor wie het bij één biertje wil houden.
Vind je het zonde om zoveel in te kopen?
Bewaar overgebleven drankjes in de koelkast tot de volgende vrijdagmiddagborrel.
7. Denk aan alle dieetwensen
Bij een goede borrel horen ook borrelhapjes.
Bitterballen en kaasplankjes zijn de klassiekers, maar daar doe je lang niet iedereen een plezier meer mee.
Als je echter alle dieetwensen op kantoor moet inventariseren, wordt het al snel een vervelende klus.
Probeer eens om niet te beginnen bij vlees en kaas, maar zie het als laatste optie.
Koop gezonde snacks in en kijk ook eens naar vegetarische alternatieven.
Deze borrelhapjes doen het altijd goed voor bijna elk dieet:
- Naturelchips
- Komkommer, wortel en paprika met een dip (humus, sojasaus, tzatziki)
- Snoeptomaatjes
- Olijven
- Toastjes met verschillende smeersels, zodat mensen zelf kunnen kiezen
- Veganistische bitterballen
Lees ook meer over trakteren op het werk.
Klinkt dit allemaal maar ingewikkeld? Lees dan snel verder voor de volgende tip…
8. Bestel een borrelplank
Doordat de borrel zo populair werd, is er een hele industrie omheen ontstaan.
Maak hier gebruik van door een makkelijke borrelplank of borrelbox te bestellen.
Je kunt pakketten kopen in een specialiteitenwinkel, zoals kaaswinkels, slagers of slijterijen.
Ook online vind je genoeg opties, zeker als je vegetarisch of glutenvrij moet gaan.
Kijk ook eens naar cateraars bij je in de buurt of ze opties hebben voor borrelpakketten.
9. Doe iets extra’s
Om de vrijdagmiddagborrel een beetje op te leuken, kun je er een extra activiteit aan koppelen.
Het hoeft niet zo uitgebreid als een teamuitje, maar je kunt een kleine activiteit doen.
Denk aan karaoke, een kaartspel of een quiz.
Ook hier geldt:
Maak het niet verplicht om mee te doen, anders is de lol er snel af.
Je kunt je minder sociale collega’s ook betrekken bij de borrel door ze te vragen om zo’n activiteit te organiseren.
10. Het hoeft niet per se op vrijdag
Vrijmibo staat voor VrijdagMiddagBorrel.
Vaak wordt ervoor gekozen om de borrel op vrijdagmiddag te doen, omdat het de afsluiting van de werkweek is.
Maar kun je een borrel ook op een andere dag organiseren? Natuurlijk!
Vrijdag is voor veel collega’s tegenwoordig een vrije dag en daarom wordt de donderdag steeds populairder als borreldag.
Als het dus beter uitkomt om op donderdag samen te komen, dan kun je dat gewoon zo afspreken.
Op woensdagmiddag een kleine borrel houden is ook een leuke manier om de week te breken en de motivatie erin te houden.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.