Je bent op zoek naar een nieuwe collega, maar wat zet je in een vacaturetekst? Hoe maak je een vacature aantrekkelijk om op te reageren? Hoe zorg je dat je door de juiste kandidaten gevonden wordt? In dit artikel leer je wat er in een vacature moet staan en hoe je een aantrekkelijke vacaturetekst schrijft, met een handig voorbeeld.
Inhoudsopgave
Opbouw vacaturetekst
Een aantrekkelijke vacature begint met een goede intro. Net als bij een sollicitatiebrief is de openingszin cruciaal: als deze niet pakkend genoeg is, lezen mensen niet verder.
Toch is de functie-inhoud het belangrijkst in een vacaturetekst. Omschrijf dus meteen in de tweede alinea wat de functie inhoudt. Vat in één zin wat de hoofdverantwoordelijkheid is en geef daarna de belangrijkste werkzaamheden. Gebruik eventueel bullet points om het leesbaar te houden.
Vervolgens omschrijf je de functievereisten. Omschrijf eerst het soort persoon dat je zoekt in een paar zinnen en geef dan een opsomming van de vereiste competenties, opleiding en werkervaring.
Dan komt het kopje “Wat wij bieden”, waarin je eerst vertelt over de arbeidsvoorwaarden zoals salaris en secundaire voorwaarden en daarna over de organisatie. Wat doen jullie en wat is de werksfeer?
Als afsluiter schrijf je een call-to-action waarin je uitnodigt om te reageren op de vacature.
10 Tips voor een wervende vacature
Naast deze standaard opbouw hebben we ook nog 10 tips om je vacaturetekst beter te maken:
- Bedenk een duidelijke functietitel. Uit de titel moet direct duidelijk worden wat de functie inhoudt.
- Maak je vacature vindbaar. Je kunt een originele functietitel verzinnen, maar je bereikt meer mensen als je de woorden gebruikt waar werkzoekenden op googlen.
- Noem niet teveel functievereisten: daar haken mensen van af. Maak keuzes en hou het kort.
- Wees niet te vaag, zeker niet over de arbeidsvoorwaarden. Kun je bijvoorbeeld nog geen salaris geven, vermeld dan tenminste de CAO en de loonschaal. Vermijd het vage begrip ‘marktconform salaris‘.
- Probeer niet te misleiden. Iemand die zoekt op parttime werk, bedoelt geen 36-urige werkweek. Gebruik ook geen misleidende tags op vacaturesites.
- Vermijd clichés en eufemismen. Veel gebruikte, vage uitdrukkingen als “Geen 9-tot-5 mentaliteit” en “We zijn een familie” vinden steeds meer werkzoekenden ronduit irritant.
- Afhankelijk van de functie en jullie bedrijfscultuur schrijf je informeel of formeel. Gebruik vaktermen als je een ervaren persoon zoekt, maar vermijd ze als je je richt op starters.
- Bekijk vacatures van je concurrent en probeer jouw tekst net iets anders te schrijven. Wat is jullie unique selling point?
- Geef duidelijk aan waar en hoe mensen kunnen reageren op de vacature. Het helpt daarnaast om een deadline te geven, ook al heb je zelf geen haast met het invullen van de vacature.
- Laat de vacature checken op spelling. Net als bij een sollicitatie wil je professioneel overkomen.
Deze woorden kun je beter weglaten uit vacatures, als je tenminste wilt dat mensen erop solliciteren, Japke-d. Bouma
Voorbeeld vacaturetekst
Met de juiste opbouw en de 10 tips die we hierboven geven, ziet een goede vacaturetekst er zo uit:
Gezocht: Thuishulp voor ouderenzorg aan huis Wil jij je steentje bijdragen in de zorg? Help je graag ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Dan zijn wij op zoek naar jou. Als thuishulp ga jij dagelijks op pad om ouderen thuis te helpen met huishoudelijke taken. Naast schoonmaken en boodschappen doen, verricht je ook kleine zorgtaken, zoals: - Verschonen van verband - Toedienen van medicijnen - Helpen met persoonlijke hygiëne We staan open voor pas afgestudeerden en zij-instromers. Dit is wat wij zoeken in een thuishulp: - Je kunt goed zelfstandig werken - Je bent empathisch en behulpzaam - Je hebt minstens MBO 2 afgerond - Goede beheersing van de Nederlandse taal. Een tweede taal is een pré. Wij bieden flexibele werktijden en een marktconform salaris en primaire arbeidsvoorwaarden in de CAO Verzorging, Verpleging en Thuiszorg. Bij ons staan mensen voorop. Daarom vinden we het belangrijk dat je tijd hebt om een praatje te maken met cliënten, zonder extra werkdruk. Daarnaast houden we oog voor jouw welzijn als werknemer. Lijkt het jou wat om thuishulp te worden? Reageer voor 1 september a.s. via [email protected] met jouw cv en een korte motivatie.
Vacaturetekst op social media
Nadat je de vacature op je eigen site en vacaturesites hebt gezet, deel je hem op social media.
Het is slim om een korte versie van de vacaturetekst te maken, die je kunt gebruiken als caption op Instagram, Facebook en Twitter.
Op LinkedIn kun je de hele vacaturetekst plaatsen als post.
Tips voor het delen van je vacature op social media:
- Denk opnieuw aan vindbaarheid: gebruik de juiste hashtags om gevonden te worden
- Vraag je volgers om de vacature te delen
- Wees in je social media posts duidelijk over je bereikbaarheid. Waar kunnen mensen op de vacature reageren en wat is de deadline?