Laatst bijgewerkt op

Werken in het buitenland tijdens je tussenjaar

Wat ga jij doen tijdens je tussenjaar? Reizen, een taal leren, werkervaring opdoen… of alles tegelijk? In je tussenjaar werken in het buitenland is een slimme keuze, omdat het later goed staat op je cv. Het is ook de oplossing om geld te verdienen tijdens een lange reis. Maar hoe kom je aan werk in het buitenland? En wat kun je allemaal doen? In dit artikel leggen we uit wat een tussenjaar is, hoe je het kunt invullen en bij welke organisaties je werk vindt.

werken buitenland tussenjaar

Werken in het buitenland tijdens je tussenjaar

Ok laten we eerst even kijken naar algemene informatie en inspiratie.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar of gap year is een periode die je bewust vrij neemt om na te denken over je toekomst.

Je neemt een tussenjaar vaak om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zelfkennis. Het meest gangbaar is een tussenjaar na je eindexamen van de middelbare school, maar je kunt het ook op latere leeftijd nog doen.

De reis kun je natuurlijk zelf regelen, maar er bestaan ook organisaties die speciale tussenjaar programma’s organiseren. Deze zijn vaak gericht op jongeren die net van de middelbare komen.

Bekijk eens deze sites van betrouwbare organisaties:

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Het idee van een tussenjaar is dat je eerst wat tijd voor jezelf neemt, voordat je kiest voor een studie of een volledige baan.

De meesten gebruiken hun tussenjaar om naar het buitenland te gaan en meer van de wereld te zien. Ze gaan een rondreis maken, een taalcursus doen of tijdelijk werken in het buitenland, of een combinatie daarvan.

Zo zijn er speciale taalreizen om een taal te leren in het land zelf. Meer talen op je cv staat altijd goed, en het is een manier om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Als je nog niet precies weet wat je wil studeren, is dit dus een slimme invulling van je tussenjaar.

Werk vinden tijdens je tussenjaar in het buitenland

Tenzij je veel gespaard hebt, zul je tijdens je (taal)reis werk moeten vinden. Niet alleen om uit de kosten te komen, het is ook fijn om bezig te zijn.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

En vergeet niet dat werken vaak de beste manier is om een andere cultuur te leren kennen.

We zetten alle opties om een baantje te vinden tijdens je tussenjaar in een ander land op een rij.

Solliciteren op tijdelijke banen in het buitenland

Als je zelf je tussenjaar wil regelen, kun je solliciteren op tijdelijk werk in het buitenland. Dit doe je gewoon door te reageren op een vacature met je motivatie en je cv.

Wil je er meteen een werkvakantie van maken? Zoek dan op banen mét accommodatie.

Hier vind je interessante vacatures voor tijdelijke banen en werkvakanties voor tijdens je tussenjaar in het buitenland:

Ter plekke solliciteren

Ga je een rondreis maken of backpacken? Dan kun je ook kijken of je ter plekke korte baantjes kunt vinden.

Bijvoorbeeld in een café of in het recreatieteam van een camping. Binnen Europa heb je hier geen werkvisum voor nodig, buiten Europa wel.

Via de Rijksoverheid kun je meer vinden over werkvergunningen.

Werken in ruil voor verblijf

Nog een optie om je helemaal onder te dompelen in een ander land, is werk bij mensen thuis. Zie het als een soort Airbnb, maar dan dat je betaalt door gratis te werken.

Een populaire werkvakantie tijdens je tussenjaar is bijvoorbeeld werken bij een boer op het land, in ruil voor verblijf op de boerderij. Populaire landen waar je dit kunt doen zijn Australië en Nieuw-Zeeland.

Ook in Zuid-Europa vind je dit soort werkvakanties.

Nog een mogelijkheid om te werken terwijl je bij iemand thuis verblijft, is werken als au pair. Je gaat bij een familie wonen en zorgt voor de kinderen.

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland

Werken als vrijwilliger is vaak onbetaald, of je moet zelf geld inleggen.

Zoek daarom op vrijwilligerswerk waarbij er wordt gezorgd voor je huis en eten, zodat je zelf weinig kosten hebt.

Lees meer over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken