Laatst bijgewerkt op

Omscholen naar het onderwijs

Heb je altijd al gedroomd van een carrière in het onderwijs, maar heb je als student toch andere keuzes gemaakt? Of ben je momenteel werkzaam in een branche waarvan je merkt dat het niet echt aansluit bij je wensen en behoeften? In dat geval kan omscholing een goed idee voor jou zijn! Maar hoe pak je dit aan en welke mogelijkheden zijn er om uiteindelijk werkzaam te zijn in dit prachtige vakgebied?

Omscholen naar het Onderwijs

Opleidingen binnen het onderwijs

Er zijn verschillende routes om uiteindelijk in het onderwijs aan de slag te gaan. In 2020 publiceerde de Inspectie van het Onderwijs een rapport over de diverse wegen naar het leraarschap. Daarin wordt vermeld dat er maar liefst 384 verschillende routes zijn die kunnen leiden tot het verkrijgen van een lesbevoegdheid.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Belangrijk is om alle mogelijkheden goed in kaart te brengen. Om uiteindelijk zelfstandig werkzaam te kunnen zijn binnen het onderwijs, is een opleiding een verplicht onderdeel. Alhoewel er wel degelijk manieren zijn om te werken binnen het onderwijs zonder opleiding. Dit zijn de verschillende opties.

Deeltijd

Door middel van een deeltijdstudie is het mogelijk om jouw tijd zo in te delen dat jij zowel de opleiding binnen het onderwijs kunt afronden, maar naast de tijd die jij kwijt bent aan de studie kun jij blijven werken binnen jouw huidige vakgebied.

Grote voordeel is dat het financieel behapbaar is en je zo langzaamaan de carrièreswitch kunt maken.

Je hebt geen recht op studiefinanciering, maar er zijn wel subsidies waar je aanspraak op kunt maken.

Voltijd

Heb jij geen baan of heb jij de mogelijkheid om jezelf volledig te gaan focussen op alleen de studie? Dan kun jij er ook voor kiezen om de studie als voltijd student te gaan volgen.

Dit betekent dat je meerdere dagen per week colleges moet volgen, maar ook stage lopen is een belangrijk onderdeel. Daarnaast ben jij uiteraard ook tijd kwijt aan de zelfstudie.

Groot voordeel is dat je vaak recht hebt op studiefinanciering.

Zij-instroomtraject

Zijn bovengenoemde opleidingsmogelijkheden geen optie? Dan is er ook nog de mogelijkheid om via een zij-instroomtraject jezelf te laten omscholen naar het onderwijs.

Het zij-instroomtraject is niet alleen geschikt voor mensen die nog niet werkzaam zijn in het onderwijs, maar is ook zeer toegankelijk voor mensen die zich binnen de sector onderwijs willen laten omscholen naar een andere bevoegdheid of sector.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Dit traject is een tweejarig leer- en werktraject dat wordt gefinancierd door de overheid.

Omscholen binnen het onderwijs: 3 bevoegdheden

Binnen het onderwijs zijn er verschillen takken waarin je werkzaam kunt zijn.

  • basisonderwijs
  • voortgezet onderwijs
  • speciaal onderwijs
  • werken op een mbo of hbo

Binnen deze mogelijkheden kennen wij in Nederland 3 verschillende bevoegdheden:

  • Eerstegraads bevoegdheid: Je mag lesgeven aan alle klassen van het voortgezet onderwijs en het mbo, inclusief het praktijkonderwijs en het voortgezet onderwijs.
  • Tweedegraads bevoegdheid: Je mag lesgeven aan de eerste 3 klassen van de havo en het vwo en aan alle klassen van het vmbo en het mbo.
  • Onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs: Je mag lesgeven binnen het primair onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld het basisonderwijs of het speciaal basisonderwijs zijn.

Een zij-instroomtraject zal worden afgelegd met één van deze 3 verschillende bevoegdheden. Aangezien er verschillende bevoegdheden aan de trajecten zijn gekoppeld, hanteert men ook verschillende toelatingscriteria om deel te kunnen nemen aan deze zij-instroomtrajecten.

Welke bevoegdheid jij ook wilt gaan behalen, werken in het onderwijs is altijd een zeer dankbaar en veelzijdig beroep.

Omscholen vanuit de financiële sector

Ben je geïnteresseerd in een overstap van de financiële sector naar het onderwijs? In 2019 en 2020 is het convenant ‘Aan de slag voor de klas’ uitgevoerd, waarin de financiële sector, onderwijswerkgevers (primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs), lerarenopleidingen en het ministerie van OCW samenwerkten om de instroom vanuit de financiële sector naar het onderwijs te stimuleren.

In de handreiking ‘Aan de slag voor de klas!‘ zijn de resultaten van dit project samengevat. Als je overweegt om de overstap te maken vanuit de financiële sector, raadpleeg dan deze handreiking voor meer informatie en inzichten.

Omscholen naar andere sectoren

Mooie cv template nodig?

popup cv maken