Laatst bijgewerkt op

Top 10 best betaalde banen op MBO niveau in 2023

Wil jij weten wat je kunt verdienen met een mbo baan? Deze 10 mbo-beroepen krijgen het hoogste salaris.

best betaalde banen mbo

Zoek je een mbo opleiding? Of heb je je mbo-diploma en zoek je een goede baan met een hoog salaris? Dan zijn deze beroepen slim om naar te kijken.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Mbo banen met het hoogste salaris

Hieronder geven we een overzicht van de banen op mbo-niveau met het hoogste maandsalaris. Als je mbo werkniveau hebt en bovenmodaal wil verdienen, zijn dit je beste opties.

1. Technisch tekenaar of AutoCAD tekenaar – tot €6.000 p.m.

Een technisch tekenaar kan in veel verschillende sectoren terecht. In de bouw ondersteun je bijvoorbeeld architecten bij het uitwerken van tekeningen. Omdat goede tekenaars zeer gewild zijn, kan je maandloon snel oplopen. Zeker als je aan het begin van je carrière een paar keer van baan wisselt, kun je flinke stappen maken.

Als je aantoonbaar ervaring hebt met de tekenprogramma’s die het bedrijf gebruikt (denk aan AutoCAD of SolidWorks), kun je als mbo’er snel aan de slag als technisch tekenaar.

Salaris kan oplopen tot €6.000,- bruto per maand.

2. Vertegenwoordiger (sales) – tot €6.000 p.m.

In dit beroep is je verkooptalent het belangrijkst, niet je opleiding. Vaak wordt er gewerkt met commissies en bonussen, waardoor je maandloon stevig kan oplopen. Als je een vlotte babbel hebt en goed wil verdienen, is dit je beste keuze voor een beroep met mbo.

Bekijk de nieuwste vacatures

Salaris kan oplopen tot €6.000,- bruto per maand.

3. Procesoperator – tot €4.200 p.m.

Een procesoperator of technisch operator overziet het productieproces in verschillende industrieën. Denk bijvoorbeeld aan de farmaceutische, (petro)chemische of levensmiddelenindustrie.

Omdat je zowel technische kennis moet hebben als mensen moet aansturen, krijg je goed betaald. Ook is het zo dat je vaak in ploegendienst werkt. Dit betekent onregelmatige uren en dat wordt vaak goed beloond. Een ploegentoeslag kan al snel oplopen tot 33% van je salaris.

Gemiddeld verdient een procesoperator of procestechnicus met iets meer dan een jaar werkervaring dan ook al snel €3.100 volgens onderzoek.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

En dit kan oplopen tot zo’n €4.200 bruto per maand.

4. Manager – tot €4.000 p.m.

Overal zijn managers en teamleiders nodig. Zij zorgen ervoor dat processen goed verlopen en dat medewerkers het beste uit zichzelf halen. En ook met een mbo diploma op zoek kun je met voldoende werkervaring een teamleider worden.

Als je goed kunt leidinggeven verdien je tot zo’n €4.000 bruto per maand.

5. System Engineer – tot €4.000 p.m.

Programmeren is een zeer gewilde vaardigheid. Vaak is aantoonbaar goed zijn in een bepaalde programmeertaal belangrijker dan een diploma.

Als System Engineer ontwikkel en onderhoud je computersystemen. Dit kan bij allerlei soorten bedrijven en organisaties. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en daar word je ook naar betaald.

Een goede System Engineer verdient al snel €3.000 tot €4.000 bruto per maand.

6. Accountmanager – tot €3.950 p.m.

Een accountmanager onderhoudt het contact met klanten of opdrachtgevers van een bedrijf. Jij maakt het verschil in de winst en deelt daar vaak in mee. Met mbo kun je als Junior Accountmanager aan de slag.

Salaris kan oplopen tot €3.950,- bruto per maand.

7. Aannemer of opzichter in de bouw – tot 3.800 p.m.

In de bouw valt goed geld te verdienen en dat zal in de toekomst zo blijven. Als je in de bouw het overzicht houdt over het proces, krijg je daar meer voor betaald dan als uitvoerende. Het salaris van een aannemer kan hoog oplopen, afhankelijk van het project en de werkgever.

Wist je dat...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature de kans maar liefst 65% groter is dat je wordt uitgenodigd?
vacatures

Salaris kan oplopen tot €3.800,- bruto per maand.

8. Monteur – tot €3.500 p.m.

Er is veel vraag naar goede monteurs. Van loodgieters tot onderhoudsmonteurs, overal is een tekort aan goede technische mensen. Daarom kun je als monteur goed verdienen.

Je kunt op veel verschillende plekken in dienst gaan als monteur, bijvoorbeeld bij een onderhoudsbedrijf of een woningcorporatie.

Salaris kan oplopen tot €3.500,- bruto per maand in vaste dienst, maar je kunt nog veel meer verdienen als je voor jezelf begint.

9. Virtual Assistant – tot €3.300 p.m.

Heb jij een mbo opleiding gedaan op het gebied van administratie of secretarieel? Denk dan eens aan een baan als Virtual Assistant. Opdrachtgevers betalen graag voor jouw ervaring met plannen, administratie en dingen regelen.

Het salaris van een Virtual Assistant kan verschillen, maar gemiddeld verdienen ze zo’n €3.300 bruto per maand. Dat is een stuk meer dan als receptionist of medewerker administratie.

10. IT Helpdesk – tot €3.000 p.m.

Nog een baan waarbij je technische vaardigheden het best op je cv staan. Met mbo en aantoonbare ervaring kun je al terecht als helpdeskmedewerker in de IT.

Je verdient meer dan bij gewone klantenservice, omdat je specialistische kennis hebt. Ook werken veel bedrijven met targets, waarmee je bonussen kunt verdienen. Zo kan je gemiddelde maandloon soms een stuk hoger worden.

Salaris kan oplopen tot €3.000,- bruto per maand.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Hoogste startsalaris (mbo)

Wil je niet wachten op wat je later zou kunnen verdienen?

Bekijk dan wat je al krijgt na je eerste maand werken.

Dit is de top 10 van beroepen op mbo niveau met het hoogste startsalaris:

Beroep Startsalaris (maand)
1 Technisch tekenaar € 2.753
2 Vertegenwoordiger € 2.600
3 Aannemer of opzichter € 2.578
4 Monteur € 2.501
5 Proces operator € 2.499
6 System engineer € 2.450
7 IT Helpdesk € 2.402
8 Virtual assistent € 2.399
9 Manager € 2.350
10 Junior Accountmanager € 2.320

Met deze mbo opleidingen verdien je later het meest

Hoe weet je wat je gaat verdienen na het mbo? Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar wat afgestudeerde mbo’ers krijgen aan salaris.

De Onderwijsinspectie onderzoekt of opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt. Zij zoeken uit hoe lang mensen erover doen om werk te vinden en wat hun startsalaris is.

De Nationale Beroepengids bekijkt welke salarissen er op vacatures staan. Zo krijgen ze een overzicht van de mbo-banen die het beste betalen.

Dit zijn de opleidingen die naar de best betaalde mbo banen leiden:

Procesoperator (niveau 2-4)

Volgens de Onderwijsinspectie vinden procesoperators snel een baan en krijgen het best betaald van alle mbo’ers. Als procesoperator werk je aan apparatuur in fabrieken en laboratoriums. Een Procesoperator C (niveau 4) krijgt het meest betaald.

Technisch tekenaar (niveau 3-4)

Volgens de Nationale Beroepengids is Technisch Tekenaar het best betaalde mbo beroep. Je wordt opgeleid om op de computer technische tekeningen te maken, van gebouwen of producten. Zo zorg je ervoor dat een ontwerp in het echt gemaakt kan worden.

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Je kunt vanaf niveau 3 Mbo Technisch Tekenaar of Tekenaar Werktuigbouw volgen bij meerdere ROC’s.

Vakbekwaam medewerker voeding en technologie (niveau 3)

Als Vakbekwaam medewerker voeding en technologie leer je alles over de productie van voedsel. Je kunt gaan werken in fabrieken, industriële keukens en andere plekken waar eten verwerkt wordt.

Deze mbo-studie kun je op niveau 3 volgen. Afgestudeerden van deze opleiding komen snel aan een baan en verdienen beter dan gemiddeld.

Eerste monteur mechatronica (niveau 3)

Dit is de best verdienende opleiding in de richting Metaal & Metalektro. Je wordt opgeleid als monteur met verstand van techniek, elektronica en ICT. Je geeft ook advies en je krijgt de leiding over een team monteurs. Deze opleiding wordt door het hele land gegeven.

Monteur datadistributie (niveau 2)

In de richting Infra is dit het beroep wat het meest verdient. Als Monteur Datadistributie leg je kabels aan voor netwerken, bijvoorbeeld elektriciteit of internet. Ook doe je het onderhoud en los je storingen op.

Logistiek supervisor (niveau 4)

Een logistiek supervisor houdt het overzicht in een magazijn. Je maakt planningen, geeft leiding en beheert voorraden. Het is dus een combinatie tussen administratie en management.

Van de richting Transport & Logistiek is dit de best betaalde baan met mbo.

Allround timmerman (niveau 3)

Met deze studie vind je volgens de Onderwijsinspectie het snelst een baan. Nadat je klaar bent met studeren kun je aan de slag in de bouw, waar veel personeel nodig is. Als Allround Timmerman kun jij alles maken van hout: van raamkozijnen tot complete funderingen.

Nog een voordeel: als je werkt in de bouw heb je ook een van de banen met de meeste vakantie.

Mbo-Verpleegkundige (niveau 4)

In de zorg is veel vraag naar mbo’ers. We zien dat Mbo-Verpleegkundige het snelst werk vindt en het best betaald krijgt van alle opleidingen in de richting Zorg & Welzijn.

Je kunt als verpleegkundige met allerlei patiënten werken. Tijdens je opleiding kies je door je stages welke richting je opgaat.

Heb je mbo niveau 3? Dan kun je kiezen voor Verzorgende IG, ook een baan waar veel vacatures voor zijn.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken