Laatst bijgewerkt op

Wat doet een Verpleegkundige?

Er zijn veel verschillende soorten verpleegkundigen waarvan de taken dus ook zeer divers kunnen zijn. In dit artikel geven we een overzicht van wat de meeste voorkomende verpleegkundigen doen.

wat doet een verpleegkundige

Dagelijkse werkzaamheden Verpleegkundige

Een verpleegkundige is verantwoordelijk voor het bieden van basiszorg en het coördineren van de medische zorg voor patiënten (en cliënten). De verpleegkundige taken bestaan uit verschillende werkzaamheden en zijn afhankelijk van de werkomgeving en specialisatie. Denk aan ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je CV kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Laten we beginnen met het bekijken van de taken van een ‘Algemeen verpleegkundige’:

  1. Basiszorg. Het verzorgen van patiënten door ze te helpen met wassen, aankleden, verschonen, voeden en andere dagelijkse activiteiten. Kortom alle persoonlijke verzorging en verpleegtechnische handelingen.
  2. Medische handelingen. Medicijnen toedienen en het beheren van medische apparatuur. Verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor het toedienen van medicatie, het beheren van infusies, en het monitoren van vitale functies van patiënten.
  3. Het observeren en beoordelen van patiënten. Je moeten de toestand van je patiënten voortdurend bewaken en veranderingen in hun toestand signaleren. Daarnaast moet je de patiënt waarnemen en goed kunnen luisteren.
  4. Ondersteunen van artsen. Je helpt artsen bij het uitvoeren van procedures, zoals het plaatsen van een katheter of het nemen van bloedmonsters.
  5. Bieden van emotionele ondersteuning. Je biedt emotionele ondersteuning aan patiënten en hun families door het verstrekken van informatie over de ziekte, het luisteren naar zorgen en het bieden van morele steun.
  6. Bijhouden van medische dossiers. Je bent als verpleegkundige verantwoordelijk voor het bijhouden van de medische dossiers van patiënten en het bijwerken van hun zorgplannen. Je brengt de patiënt verslag uit wanneer dat noodzakelijk is.
  7. Coördineren van zorg. Je werkt samen met andere medische professionals om de zorg voor patiënten te coördineren en om ervoor te zorgen dat de patiënten de juiste zorg krijgen.

Zoals je ziet bestaat de verpleegkundige zorg uit veel verschillende taken, maar ook je vaardigheden en competenties zijn belangrijk.

Naast je sociale vaardigheden ben je een harde werker en moet je stressbestendig zijn.

Houd rekening met onregelmatige werktijden in de zorg.

Gerelateerd

10 Belangrijkste vaardigheden voor een baan in de Zorg

Bekijk de nieuwste vacatures

Bekijk onderstaande video om te bekijken wat een verpleegkundige doet in het ziekenhuis:

Wat doet een Verpleegkundige in een verpleeghuis?

Een verpleegkundige of verzorgende in een verpleeghuis heeft als voornaamste taak om zorg te verlenen aan bewoners die niet meer zelfstandig kunnen wonen en dagelijkse hulp en ondersteuning nodig hebben.

De taken van een verpleegkundige in een verpleeghuis:

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat
  1. Verpleegkundige zorg: je biedt algemene zorg zoals wondverzorging en medicatie toedienen. Je bent bevoegd injecties te geven en je monitort de vitale functies van de bewoners.
  2. Coördinatie van de zorg: het coördineren van de zorg voor de bewoners, in samenwerking met andere zorgverleners, zoals artsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.
  3. Verzorgen van bewoners: het assisteren bij de dagelijkse verzorging van bewoners, zoals hulp bij het wassen, aankleden, eten en drinken.
  4. Bevorderen van de leefkwaliteit: het organiseren van activiteiten en het bieden van emotionele ondersteuning om de leefkwaliteit van de bewoners te verbeteren.
  5. Observeren en rapporteren: je moet een patiënt waarnemen en over de patiënt verslag uitbrengen aan andere zorgverleners en eventueel familie.
  6. Ondersteuning van familieleden: Als verpleegkundige in een verpleeghuis houdt je ook de familie op de hoogte, geeft hun uitleg en informatie en helpt hun bij zorgen en klachten.

De verpleegkundige in een verpleeghuis werkt in een multidisciplinair team en speelt een belangrijke rol in het verlenen van kwalitatief goede zorg aan de bewoners.

Wat doet een Verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg?

Een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is verantwoordelijk voor het bieden van verpleegkundige zorg aan patiënten met psychische problemen.

Je bent een zogenaamde gespecialiseerd verpleegkundige.

De taken van een verpleegkundige in de GGZ kunnen omvatten:

  1. Beoordelen en diagnosticeren: verpleegkundigen in de GGZ zijn betrokken bij het beoordelen van patiënten om hun psychische problemen te diagnosticeren en om een behandelplan op te stellen.
  2. Behandeling en therapie: je werkt samen met andere medische professionals, zoals psychiaters en therapeuten, om de behandeling en therapie voor patiënten te coördineren en om de patiënten te ondersteunen bij het volgen van hun behandelplan.
  3. Medicatiebeheer: je bent verantwoordelijk voor het toedienen van medicatie aan patiënten en het monitoren van de bijwerkingen.
  4. Coördinerende taken: je werkt samen met andere zorgverleners, waaronder maatschappelijk werkers en casemanagers, om de zorg voor patiënten te coördineren en om ervoor te zorgen dat de patiënten de juiste zorg krijgen.
  5. Ondersteuning van patiënten en families: als verpleegkundige in de GGZ biedt je emotionele en praktische ondersteuning aan patiënten en hun families, inclusief het verstrekken van informatie over psychische aandoeningen en behandelingen, en het bieden van morele steun.
  6. Documentatie: je houdt gedetailleerde medische dossiers bij van patiënten en hun behandeling, inclusief informatie over medicatie en therapie.

De volgende video gaat over een werken als verpleegkundige in een gevangenis.

Verschil mbo en hbo verpleegkundige

Het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige heeft vooral te maken met de opleiding die zij hebben gevolgd en de daarbij behorende competenties en verantwoordelijkheden.

Een mbo-verpleegkundige is opgeleid om vooral praktische taken uit te voeren, zoals het uitvoeren van basiszorg en het toedienen van medicijnen.

Je bent met name werkzaam in de directe patiëntenzorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg.

Als je binnen 4 dagen reageert op een vacature dan...
...is de kans 65% groter dat je wordt uitgenodigd op gesprek

 

cv maken voorbeeld

Een verpleegkundige op hbo niveau is opgeleid om naast de praktische taken ook meer complexe taken uit te voeren.

Denk aan:

  • Uitvoeren van verpleegkundige diagnoses
  • Opstellen van zorgplannen
  • Aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitsverbetering en innovatie in de zorg

Verpleegkundigen met een hbo opleiding verpleegkunde hebben ook meer mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar management- of stafposities in de zorg.

Over het algemeen hebben verpleegkundigen met een hbo opleiding een breder perspectief op de zorg en hebben zij meer mogelijkheden om zelfstandig te werken en leiding te geven aan collega’s.

Je hebt ook meer mogelijkheden om je te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals:

  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Spoedeisende hulp
  • Intensive care
  • Specialisatie zoals bijvoorbeeld oncologie of cardiologie

Dit wordt een gespecialiseerd verpleegkundige (wettelijke titel volgens de wet BIG) genoemd.

Als gespecialiseerd verpleegkundige heb je een vakgerichte vervolgopleiding gevolgd, die noodzakelijk is voor de patiëntengroep die je verpleegt.

Hoe word je verpleegkundige?

De meest gebruikelijke opleidingen tot verpleegkundige zijn hbo Verpleegkunde (hbo-v) en mbo Verpleegkundige niveau 4 (mbo-v).

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Beide opleidingen duren 4 jaar en zijn eventueel te volgen als leer-werktraject.

Wat doet een Verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist is zoals eerder gezegd een hbo opgeleide verpleegkundige.

Je hebt je gespecialiseerd in een vakgebied zoals:

  • Oncologie
  • Psychiatrie
  • Cardiologie
  • Spoedeisende zorg

Wat zijn zoal je taken?

  • Verpleegkundige en medische taken. Als verpleegkundig specialist werk je vaak in een ziekenhuis en combineer je verpleegkundige en medische taken, inclusief lichamelijk onderzoek, het inzetten van de behandeling en aanvullende diagnostiek. Elke patiënt is anders en elke patiënt moet als een individueel beschouwd worden. Het kan zo zijn dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen van toepassing zijn.
  • Medische behandeling. Ook bereidt je een patiënt voor op een medische behandeling, ondersteun je de patiënt tijdens deze behandeling en zorg je ervoor dat de patiënt goed verzorgd en behandeld wordt.
  • Administratieve, voorlichtende en coördinerende taken. Verschaffen van voorlichting, instructie en advies aan patiënten. Bijhouden van medische gegevens van de patiënt. Voeren van overleg met specialisten, leidinggevenden en andere collega’s.

Bekijk onderstaande video over een gespecialiseerd verpleegkundige op de intensive care.

De volgende video gaat over werken als kinderverpleegkundige.

Wat doet een Verpleegkundige in de thuiszorg?

Een verpleegkundige in de thuiszorg biedt zorg en ondersteuning aan patiënten in hun eigen huis. Dit kan variëren van het verlenen van medische zorg tot het bieden van emotionele ondersteuning en het begeleiden van patiënten bij hun dagelijkse activiteiten.

Enkele voorbeelden van taken die een verpleegkundige in de thuiszorg kan uitvoeren zijn:

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief
  • Het geven van medicatie en het toedienen van injecties
  • Het aanbrengen en verzorgen van wonden
  • Het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, zoals het plaatsen van een katheter of het toedienen van sondevoeding
  • Het controleren van vitale functies, zoals bloeddruk en hartslag
  • Het geven van advies over gezondheid en leefstijl
  • Het ondersteunen van patiënten bij hun dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen en eten
  • Het begeleiden van patiënten en hun naasten bij het omgaan met een chronische ziekte of beperking
  • Het signaleren van veranderingen in de gezondheidssituatie van de patiënt en hierop adequaat reageren.

Een verpleegkundige in de thuiszorg werkt vaak samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers, om een integraal zorgplan op te stellen en de patiënt de best mogelijke zorg te bieden.

Snel een mooi CV nodig?

mooi cv