Top 10 best betaalde ongeschoolde banen

best betaalde ongeschoolde banen

Ook zonder diploma kun je een baan met een goed salaris vinden. Er zijn verrassend veel beroepen waarbij een papiertje niet nodig is.

Heb je geen opleiding gedaan? Of wil je een carrièreswitch maken en iets totaal anders doen dan wat je gestudeerd hebt?

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wij nemen je mee langs de best betaalde banen waar geen diploma voor nodig is.

Goed betaalde banen zonder diploma

Een diploma helpt, maar dat betekent niet dat je zonder opleiding geen goede baan kunt vinden.

Bij deze goedbetaalde vacatures is geen diploma vereist:

Functie Maandsalaris (bruto)
Auteur € 10.000
Trendwatcher € 9.500
Wethouder € 9.098
Consultant € 7.848
Driller op een boorplatform € 5.500
Webdesigner € 5.000
Opnameleider op de filmset € 4.500
SEO Specialist € 4.500
Programmeur (IT) € 4.354
Vrachtwagenchauffeur € 3.015

Bron: Nationale Beroepengids

Ongeschoold betekent niet dat het gemakkelijk werk is. Voor veel van deze functies zul je wel moeten kunnen aantonen dat je het vak beheerst. Een webdesigner moet kunnen laten zien dat hij websites en apps kan ontwerpen. Een SEO specialist zal moeten bewijzen dat hij websites kan laten ranken in Google en een vrachtwagenchauffeur moet wel een groot rijbewijs op zijn cv kunnen tonen.

Vaak zijn staan niet altijd vacatures open voor de functies uit bovenstaand lijstje. Politicus word je door verkozen te worden, en een auteur of trendwatcher kan pas veel verdienen als hij of zij bekend raakt.

Bekijk ook de meest kansrijke banen om inspiratie op te doen.

Werk vinden zonder opleiding

Bij veel van bovenstaande beroepen zijn je vaardigheden belangrijker dan je diploma. Door zelfstudie kun je zonder diploma een goede baan vinden of voor jezelf beginnen.

Webdesigner, trendwatcher en filmmaker kun je worden door zelf aan de slag te gaan met projecten en goed te netwerken.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Een andere weg om zonder opleiding aan de slag te gaan, is een leer-werktraject, een bootcamp of een traineeship. Niet alleen het bedrijfsleven, ook de overheid heeft veel traineeships.

Hieronder lichten we een paar sectoren uit waarin je makkelijk kunt starten zonder vooropleiding.

Zonder diploma een baan in de IT

In de ICT is er veel vraag naar programmeurs. Door de snelle ontwikkelingen in de techniek lopen opleidingen vaak achter op de praktijk. Daarom hebben bedrijven liever personeel met praktijkervaring.

Je kunt online makkelijk zelf aan de slag met leren programmeren. Tijdens het solliciteren worden je vaardigheden getest. Het is vooral belangrijk dat je laat zien dat je logisch kunt nadenken en zelfstandig kunt leren.

Op deze manier kun je snel opklimmen naar Senior Software Engineer of Consultant. Deze beroepen verdienen veel, omdat ze erg gewild zijn. Je kunt vaak aan de slag bij grote buitenlandse techbedrijven.

Ongeschoold werk in de zorg

Omdat er tekorten zijn aan personeel in de zorg, kun je hier vaak ook aan de slag zonder diploma. In 2019 voorspelde het UWV dat er 140.000 vacatures bij zouden komen in het jaar daarna. Sinds de coronacrisis in 2020 en 2021 is de vraag naar zorgpersoneel alleen maar toegenomen.

Je kunt zonder diploma meteen aan de slag in de zorg, bijvoorbeeld als helpende. Of je kunt starten met een traject waarbij je tijdens je opleiding al betaald krijgt.

Online geld verdienen zonder opleiding

Online marketing is belangrijk voor bedrijven, en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Je kunt makkelijk zelf aan de slag met bloggen, vloggen of social media. Al vanaf 10.000 volgers word jij als influencer interessant voor bedrijven om te sponsoren. Sommige sponsordeals kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Merken gaan ook steeds vaker langdurige samenwerkingen aan met influencers, waardoor die een fijn maandsalaris verdienen. Het is inmiddels een serieus beroep – waarvoor je geen vooropleiding nodig hebt.

Als blogger kun je geld verdienen met advertenties en affiliate marketing, waarbij je een commissie krijgt voor iedere keer dat iemand op een link klikt in jouw blog.

Ben je content creator op Youtube, Instagram of TikTok, dan kun je ook direct geld vragen van je volgers door platforms als Patreon of Petje Af.

Wat zijn de best betaalde banen?

We hebben ook een handig overzicht van de best betaalde banen.

Twijfel je of je toch een opleiding zult doen? Lees meer over de best betaalde mbo banen, best betaalde hbo banen en best betaalde wo banen.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?