Banen met de hoogste bonus

Bovenop je vaste salaris kun je in veel banen bonussen verdienen. Maar waar krijg je de allerhoogste bonus? Lees snel verder om te zien met welke baan je de vetste bonus krijgt.

hoogste bonussen

We bespreken ook de beroepen waarbij je het meest kan verdienen met commissies of variabel loon.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wanneer krijg je een bonus?

Een bonus is een extra bedrag dat je bovenop je vaste maandsalaris krijgt. Dit kan een winstuitkering zijn of een prestatiebonus voor jou of je team.

Bonussen zijn bedoeld om medewerkers te motiveren. Hoe meer resultaat je boekt, hoe hoger je bonus.

Hoe wordt een bonus berekend? Dat kan verschillen per bedrijf en cao.

  • Het kan afhankelijk zijn van de winst van het bedrijf
  • Ook kan er een minimumbedrag vastliggen
  • Een bonus kan ook worden uitgekeerd als dertiende maand

Top 5 banen met de hoogste bonussen

Veel grote bedrijven hebben een bonuscultuur. Er wordt verwacht dat er elk jaar bonussen worden uitgedeeld. Degenen met de hoogste bonussen zijn vaak al de topverdieners: de bestuurders aan de top.

Dit is de top 5 banen waar je de hoogste bonussen kunt verwachten:

1. CEO en CFO

De CEO of Algemeen Directeur staat aan het hoofd van het bedrijf, vaak is het ook de oprichter. Als er winst te verdelen valt, krijgt de directeur vaak het grootste deel en dit kan oplopen tot in de miljoenen.

De CFO of Zakelijk Directeur deelt ook mee in de winst, maar krijgt meestal iets minder.

2. Investment banker

Een Investment banker of investeringsbankier sluit deals in de financiële wereld en onderhoudt contact met grote klanten. Alhoewel er veel beloftes zijn gedaan na de financiële crisis van 2008 over het belonen van deze sector is er weinig veranderd.

Volgens internationaal salarisonderzoek van LinkedIn krijgt deze beroepsgroep na de topbestuurders de hoogste bonussen. De financiële analisten die zij aansturen kunnen vaak ook een hoge bonus opstrijken.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

3. Bestuursvoorzitter

In het bedrijfsleven krijgen leden van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen ook bonussen uitgekeerd. De bestuursvoorzitter krijgt bonussen die soms zelfs hoger zijn dan die van de CEO. Het bedrag kan echter erg verschillen per bedrijf.

4. Lead Developer

Veel IT-bedrijven zijn afhankelijk van hun beste programmeurs en laten hen daarom meedelen in de winst. Ga je solliciteren als software engineer of developer op een hoge functie? Onderhandel dan over je bonussen en andere voorwaarden.

5. Piloot

Dit beroep is qua jaarsalaris al een van de best betaalde banen. Maar wist je dat piloten ook hoge bonussen krijgen? Sommige vliegmaatschappijen bieden ook een ‘loyalty bonus’ voor piloten die lang bij ze in dienst blijven.

Bonussen aan de top

De meeste grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven delen bonussen uit aan hun topbestuurders.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning bij 20 grote beursgenoteerde bedrijven.

Wie krijgen de hoogste bonus?

Bedrijf CEO Bonus 2020 (in miljoen €)
Flow Traders Dennis Dijkstra € 7,70
Unilever Alan Jope € 1,88
Wolters Kluwer Nancy McKinstry € 1,69
Ahold Delhaize Frans Muller € 1,65
Philips Frans van Houten € 1,30

Wat is op commissie werken?

Een commissie is een vergoeding bovenop een vast bedrag dat je als salaris krijgt. Door het verkopen van producten of het werven van klanten krijg jij extra betaald. Soms krijg je pas commissieloon als je eerst een target haalt.

Als je inkomen afhankelijk is van hoeveel je verkoopt, heet dat werken op commissie.

Top 5 banen met de hoogste commissie

Dit zijn de banen waarmee je het meest kunt verdienen als je werkt op commissiebasis:

1. Makelaar

Als je een huis koopt, betaal je ook courtage of makelaarskosten. Dit ligt rond 1% van de verkoopprijs van een woning. Een makelaar verdient dus al gauw een paar duizend euro per verkocht huis, waardoor zijn inkomen hoog op kan lopen.

2. Headhunter

In de HR wordt vaak ook gewerkt met commissies. Een Headhunter is een recruiter voor erg gewilde kandidaten, die veel waard zijn voor bedrijven. Naast dat het een van de best betaalde beroepen op hbo niveau is, krijg je vaak nog hoge commissies.

3. Accountmanager

Als accountmanager doe jij aan klantbeheer en dat kan grote winsten opleveren. Je verdient al snel een flinke prestatiebonus voor het binnenhalen van een grote klant. Het is normaal om een percentage te krijgen in rato naar je verkoopprestaties.

4. Vertegenwoordiger (sales)

Als Sales Representative werk je meestal op commissiebasis. Bij de verkoop van luxeproducten kan je goede commissies verdienen, bijvoorbeeld als autoverkoper.

Ook hier krijg je vaak een commissie die is gebaseerd op je verkoop: hoe meer je verkoopt hoe meer geld.

5. Auditor

Als Auditor heb jij een belangrijke taak, namelijk het controleren van processen en boekhoudkundige stukken. Bij veel bedrijven deel je mee in de winst door een individuele prestatiebonus of een winstuitkering voor je hele team.

Mooie cv template nodig?