Laatst bijgewerkt op

Welke technische vaardigheden zijn een must op je cv?

cv technische vaardigheden

Daar waar je een paar jaar geleden de paragraaf ‘computervaardigheden‘ op je cv nog vulde met een tekstverwerker en e-mailprogramma, is dat tegenwoordig een onderdeel waarvan uitgegaan wordt dat je het beheerst.

Microsoft Office programma’s zoals Outlook en Word behoren tegenwoordig tot de standaard vaardigheden van iedere werkzoekende. Dit zijn dus niet de beste cv vaardigheden.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Maar wat zijn dan wel de belangrijkste technische vaardigheden of ICT vaardigheden waarmee jij je als niet-technische kantoorwerker goed kunt onderscheiden?

Wat zijn technische vaardigheden?

Technische vaardigheden worden ook wel hard skills genoemd. Het zijn vaardigheden die meetbaar, functioneel of technisch zijn en horen vaak bij een specifieke functie of taak.

Deze harde vaardigen zijn meetbaar of tastbaar. Het gaat vaak om vakinhoudelijke kennis of iets wat je hebt kunnen leren. Hard skills of technische vaardigheden hebben meestal te maken met de inhoud van je functie.

Digitale vaardigheden vallen onder technische vaardigheden.

De beste technische vaardigheden op je cv

1. Verbeteren van bestaande kennis

De meesten van ons gebruiken slechts een fractie van de functionaliteiten van de software die ze iedere dag weer opstarten.

Een goed voorbeeld is Microsoft Excel.

Veel werknemers gebruiken deze spreadsheet-software als een eenvoudige sheet voor data of als een rekenmachine.

Echter, Excel is uitstekend geschikt voor het maken van rapportages en het doen van uitgebreide analyses. Het is geschikt voor zeer complexe taken met behulp van relatief eenvoudige interface.

Slechts een aantal van ons heeft ooit een cursus Excel gedaan, en zijn dus relatief onwetend over de dingen die eenvoudig door dit programma uitgevoerd kunnen worden.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Als je dus veel tijd besteedt aan spreadsheets tijdens kantooruren, kan een geavanceerde cursus MS Office weleens van groot belang voor je zijn.

Denk ook aan de beheersing van software om online samen te werken. Sinds corona is dit steeds belangrijker geworden.

2. Efficiënt gebruik van Google

Veel mensen denken dat Google een simpel hulpmiddel is dat vrijwel geen uitleg vereist.

Het is een eenvoudig tekst invoerveld, hoe complex kan dat zijn?

In werkelijkheid is Google een veelzijdig instrument waarmee je de mogelijkheid hebt om complexe zoekopdrachten uit te voeren.

Wist je bijvoorbeeld dat je gemakkelijk zoekopdrachten kunt uitvoeren voor synoniemen, enkel kunt zoeken in blogs of op een bepaalde datum?

De grenzen zijn eindeloos!

Voor iedereen die weleens zoekt op het web zou zich moeten verdiepen in de kracht van Google.

Gerelateerd

Hoe gebruik je Google om een baan te vinden?

3. Begrip van databases

Zoals eerder vermeld, kan Excel voor veel meer zaken worden gebruikt dan enkel cijfers optellen.

Het is echter geen goede database toepassing.

Hoewel je in Excel een grote hoeveelheid gegevens kunt opslaan, kunnen deze gegevens niet makkelijk worden georganiseerd en relaties worden toegevoegd.

Een relationeel database systeem bevat meestal tabellen met gegevens die formele relaties met elkaar hebben.

In een dergelijk systeem kunnen uiterst complexe query’s worden uitgevoerd om zo te komen tot waardevolle data sets.

Iedereen die in een analytische positie zit, zou enorm kunnen profiteren van de intelligentie die kan worden ingezet bij dit soort database-oplossingen.

4. Begrip van het web

De meesten van ons zullen wel hebben gehoord van de begrippen HTML, FTP of JavaScript, maar weten niet wat het precies inhoudt.

Aangezien de online wereld een steeds belangrijkere rol gaat spelen in ons leven en daarmee het bedrijfsleven, zullen we steeds meer aangewezen zijn op webtechnologieën.

Daarom is het verstandig om meer begrip te krijgen van het web en welke primaire technologieën worden gebruikt om online ervaringen te creëren.

CV met Impact
Je hebt maar één kans op een onuitwisbare eerste indruk
cv maken 30

Velen van ons zouden enorm kunnen profiteren van het creëren van eenvoudige webpagina’s en hoe het uploaden naar een webserver werkt.

Afhankelijk zijn van een technologie die je niet begrijpt kan zeer gevaarlijk zijn.

5. Begrip van netwerken

Hoewel veel werknemers steeds vaker vanuit huis werken, hebben IT helpdesk professionals het nog nooit zo druk gehad.

Hoe vaak heb jij je volledig hulpeloos gevoeld wanneer je VPN weer eens niet werkt en je geen e-mail meer kunt ontvangen?

Begrip van de basisprincipes van een netwerk zal handig van pas komen iedere keer dat er weer IT problemen optreden en je de helpdesk door wat voor reden dan ook niet snel kunt bereiken.

Naarmate onze banen meer aangewezen zijn op bestaande en opkomende technologieën, moet onze technische kennis met een vergelijkbare snelheid worden uitgebreid.

Het beschikken over een set van sterke computervaardigheden zal de kans vergroten dat je eruit springt tijdens een sollicitatie.

Gerelateerd

De allerbeste vaardigheden voor op je cv

Professionele Motivatiebrief met de kracht van AI
Bekijk hoe je binnen 10 min een persoonlijke motivatiebrief schrijft met ChatGPT

chatgpt motivatiebrief

Mooie cv template nodig?

popup cv maken