Welke technische vaardigheden zijn een must op je cv?

cv technische vaardigheden

Daar waar je een paar jaar geleden de paragraaf ‘computervaardigheden’ op je cv nog vulde met een tekstverwerker en e-mailprogramma, is dat tegenwoordig een onderdeel waarvan uitgegaan wordt dat je het beheerst.

Microsoft Office programma’s zoals Outlook en Word behoren tegenwoordig tot de standaard vaardigheden van iedere werkzoekende.

(Bekijk hier nog even een aantal voorbeelden van sterke competenties en vaardigheden)

Maar wat zijn dan de laatste technische vaardigheden waarmee jij je als niet-technische kantoorwerker goed kunt onderscheiden?

In dit artikel volgen de 5 belangrijkste mogelijkheden.

Vergeet niet om je vaardigheden meteen op LinkedIn te zetten.

1. Verbeteren van bestaande kennis

De meesten van ons gebruiken slechts een fractie van de functionaliteiten van de software die ze iedere dag weer opstarten.

Een goed voorbeeld is Microsoft Excel.

Veel werknemers gebruiken deze spreadsheet-software als een eenvoudige sheet voor data of als een rekenmachine.

Echter, Excel is uitstekend geschikt voor het maken van rapportages en het doen van uitgebreide analyses. Het is geschikt voor zeer complexe taken met behulp van relatief eenvoudige interface.

Slechts een aantal van ons heeft ooit een cursus Excel gedaan, en zijn dus relatief onwetend over de dingen die eenvoudig door dit programma uitgevoerd kunnen worden.

Als je dus veel tijd besteedt aan spreadsheets tijdens kantooruren, kan een geavanceerde cursus MS Office weleens van groot belang voor je zijn.

2. Efficiënt gebruik van Google

Veel mensen denken dat Google een simpel hulpmiddel is dat vrijwel geen uitleg vereist.

Het is een eenvoudig tekstinvoerveld, hoe complex kan dat zijn?

In werkelijkheid is Google een veelzijdig instrument waarmee je de mogelijkheid hebt om complexe zoekopdrachten uit te voeren.

Wist je bijvoorbeeld dat je gemakkelijk zoekopdrachten kunt uitvoeren voor synoniemen, enkel kunt zoeken in blogs of op een bepaalde datum?

De grenzen zijn eindeloos!

Voor iedereen die weleens zoekt op het web zou zich moeten verdiepen in de kracht van Google.

3. Begrip van databases

Zoals eerder vermeld, kan Excel voor veel meer zaken worden gebruikt dan enkel cijfers optellen.

Het is echter geen goede database toepassing.

Weet jij wat je waard bent?
Upload je cv en ontvang een gedetailleerde analyse van jouw marktwaarde!
Snel, anoniem en kosteloos.

Hoewel je in Excel een grote hoeveelheid gegevens kunt opslaan, kunnen deze gegevens niet makkelijk worden georganiseerd en relaties worden toegevoegd.

Een relationeel database systeem bevat meestal tabellen met gegevens die formele relaties met elkaar hebben.

In een dergelijk systeem kunnen uiterst complexe query’s worden uitgevoerd om zo te komen tot waardevolle data sets.

Iedereen die in een analytische positie zit, zou enorm kunnen profiteren van de intelligentie die kan worden ingezet bij dit soort database-oplossingen.

4. Begrip van het web

De meesten van ons zullen wel hebben gehoord van de begrippen HTML, FTP of JavaScript, maar weten niet wat het precies inhoudt.

Aangezien de online wereld een steeds belangrijkere rol gaat spelen in ons leven en daarmee het bedrijfsleven, zullen we steeds meer aangewezen zijn op webtechnologieën.

Daarom is het verstandig om meer begrip te krijgen van het web en welke primaire technologieën worden gebruikt om online ervaringen te creëren.

Velen van ons zouden enorm kunnen profiteren van het creëren van eenvoudige webpagina’s en hoe het uploaden naar een webserver werkt.

Afhankelijk zijn van een technologie die je niet begrijpt kan zeer gevaarlijk zijn.

5. Begrip van netwerken

Hoewel veel werknemers steeds vaker vanuit huis werken, hebben IT helpdesk professionals het nog nooit zo druk gehad.

Hoe vaak heb jij je volledig hulpeloos gevoeld wanneer je VPN weer eens niet werkt en je geen e-mail meer kunt ontvangen?

Begrip van de basisprincipes van een netwerk zal handig van pas komen iedere keer dat er weer IT problemen optreden en je de helpdesk door wat voor reden dan ook niet snel kunt bereiken.

Naarmate onze banen meer aangewezen zijn op bestaande en opkomende technologieën, moet onze technische kennis met een vergelijkbare snelheid worden uitgebreid.

Het beschikken over een set van sterke computervaardigheden zal de kans vergroten dat je eruit springt tijdens een sollicitatie.

Unieke cv templates
Binnen 5 minuten een perfect cv waarmee je positief opvalt. Kies je template, voer je gegevens in, download je cv en solliciteer op jouw droombaan.

Mooie cv template nodig?