In de zorgsector staat men te springen om goede werknemers die passie hebben voor dit vakgebied. Wil jij graag binnen deze branche aan de slag? Dan vertellen wij jou graag meer over omscholen naar de zorg en de juiste stappen om binnen dit vakgebied aan de slag te gaan.
Wat is omscholen naar de zorg?
Omscholen naar de zorg is een manier waarop je in de zorg kunt werken ongeacht je vooropleiding.
Meestal gebeurt dit door te werken en te leren tegelijkertijd.
Je volgt dan bijvoorbeeld een opleiding tot verzorgende of helpende.
Totdat je bent afgestudeerd, vervul je een functie als leerling terwijl je wel gewoon betaald krijgt.
Maar je kunt er ook voor kiezen om naast je huidige functie een opleiding te volgen, bijvoorbeeld in een deeltijd opleiding.
Hoe kun je je laten omscholen naar de zorg?
Ben jij aan het twijfelen of jij momenteel wel werkzaam bent in de juiste branche of moet jij noodgedwongen op zoek naar een andere baan? Dan kan het een zeer goede optie zijn om jezelf te laten omscholen.
Omscholing naar de zorg kan op verschillende manieren.
- Fulltime opleiding. Als je nog nooit eerder in Zorg of Welzijn gewerkt hebt, is er een kans dat je terug de schoolbanken in moet. Soms is het mogelijk om voor bepaalde vakken vrijstellingen te krijgen. Of dat het geval is hangt af van je vorige functie, branche en organisatie. Een fulltime opleiding is niet voor iedereen weggelegd omdat je wel inkomsten moet hebben om dit te kunnen doen.
- Deeltijd opleiding. Naast je huidige werk kun je een studie in de zorg doen en zo langzaam je voorbereiden op een baan in de zorg.
- Leren-werken traject. In sommige gevallen is het mogelijk om betaald te leren in de zorgsector. Dit betekent dat je naast het leren en het volgen van lessen, ook werken binnen dit vakgebied. Een win-win situatie, want op deze manier doe jij ook direct praktijkervaring op. Een mooie optie voor veel zij-instromers die de zorg in willen. Je doet 1 dag per week een opleiding en de andere dagen ben je aan het werk bij een organisatie. Je kunt je opgedane kennis dus meteen in praktijk brengen en je ontvangt een bescheiden salaris dus je zit niet zonder inkomsten.
Opleidingen in de zorgsector
Wat is de waarde van je huidige opleiding?
Hoe makkelijk je kan omscholen naar de zorg hangt af van je eerdere scholing en werkervaring.
Je (toekomstige) werkgever of een onderwijsinstelling zoals Threewise zorgacademie kan je vertellen of je direct aan de slag kunt of nog een opleiding moet volgen.
Een EVC-procedure kan ook zinvol zijn (Erkenning van Verworven Competenties).
Tijdens de procedure wordt je kennis, vaardigheden en ervaring op waarde geschat.
Zo weet je hoe je je talenten zo goed mogelijk kan benutten of misschien wel vrijstellingen voor bepaalde vakken kunt krijgen.
Met de EVC-Quickscan weet je of een EVC-procedure relevant voor je is.
Opleidingen voorbeelden
In de zorgsector zijn talloze opleidingen te vinden. Deze opleidingen zijn gericht op een bepaalde tak binnen de zorg en welzijn. Het is dus heel belangrijk om goed in kaart te brengen wat jou aanspreekt en binnen welke richting jij graag wilt gaan werken.
- Een zorgopleiding op mbo-niveau duurt tussen de 1 en 4 jaar
- Meestal doen studenten eerst de opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn in 2 jaar en studeren daarna door tot Verzorgende IG
- Als je in 1 keer Verzorgende IG doet, ben je 3 jaar bezig
Een aantal bekende voorbeelden:
- Verzorgende IG (VIG’er). Met deze opleiding kun je zowel werken in de verpleging als in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Als VIG’er help jij mensen bij de dagelijkse behoeftes. Hierbij kun je denken aan het aankleden en wassen van mensen, maar ook de hulp bij huishoudelijke taken horen hierbij.
- Verpleegkundige op MBO 4 niveau. Na de opleiding als VIG’er is er de mogelijkheid om een vervolgopleiding te gaan doen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor verpleegkundige op MBO 4 niveau. Als verpleegkundige wordt er meer van jou verwacht. Jij bent dan bevoegd om mensen te helpen bij het verzorgen van wonden, bloedprikken, medicijnen toedienen en het bepalen van de bloedsuikerspiegel.
Naast bovengenoemde opleidingen zijn er uiteraard nog talloze andere mogelijkheden. Oriënteer je daarom goed om een weloverwogen keuze te kunnen maken.
Twijfel over omscholen naar de zorg
Ben jij nog aan het twijfelen of je in de zorg wil werken of weet je nog niet goed in welke richting?
Dit zijn alvast handige tips die je kunt doen om te bekijken of omscholen in de zorg bij jou past:
- Events bezoeken. Bezoek evenementen en ga in gesprek met medewerkers in de zorg, wie weet ontmoet je zij-instromers die je precies kunnen vertellen wat je te wachten staat
- Zorginstellingen in de buurt. Informeer bij lokale zorginstellingen welke mogelijkheden zij bieden. Het is helemaal niet gek om te vragen of jij eens een dag of een paar dagen zou mogen meelopen om te kijken of dit werk bij jou past.
- Vacatures bekijken. Bekijk leerlingvacatures bij jou in de regio en ontdek waar ze naar op zoek zijn.
- Loopbaancoach. Ook loopbaanadvies is een mogelijkheid om erachter te komen wat het beste past bij jouw persoonlijkheid en karakter. Wanneer je werkloos bent kan het UWV helpen via een zij-instroomtraject, maar je kunt ook een oriënterend gesprek aanvragen bij een loopbaanbegeleider. Via sterkinjewerk.nl kun je gratis coaching krijgen als je op zoek bent naar een baan in de zorg.
Werken in de zorg zonder opleiding
Er zijn ook banen te vinden in de zorg waarvoor je geen opleiding nodig hebt.
Je voert dan meestal geen complexe taken uit, maar je hebt vaak ondersteunende functie.
Dit maakt het werk niet minder belangrijk.
Op deze manier kan je de eerste stappen zetten van je nieuwe zorg carrière en vervolgens bijvoorbeeld doorgroeien naar andere functies.
Een andere leuke optie is het doen van een kantoorbaan in de zorg.
Denk bijvoorbeeld aan de administratie, een doktersassistent of iemand die de planning regelt.
Omscholen naar de zorg: voorbeelden
Naast het feit dat de vraag naar zorgpersoneel zeer groot is, is het werken in de zorgbranche ook een zeer dankbaar vakgebied.
Of je nu wilt gaan werken als verpleegkundige, operatieassistent, verzorgende in de ouderenzorg of juist in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen die op dat moment jouw hulp heel goed kunnen gebruiken.
Daarnaast is de kans op een baan binnen de zorgsector zeer groot.
De vraag naar mensen binnen de zorgsector is zelfs zo groot dat er zelfs een campagne is gestart om mensen te enthousiasmeren om te gaan werken binnen de zorgsector.
Voorbeeld ouderenzorg
Voorbeeld verpleegkunde
Onderstaand voorbeeld geeft aan hoe je met in deeltijd de studie verpleegkunde kunt doen.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.