Omscholen naar de zorg

In de zorgsector staat men te springen om goede werknemers die passie hebben voor dit vakgebied. Wil jij graag binnen deze branche aan de slag? Dan vertellen wij jou graag meer over omscholen naar de zorg en de juiste stappen om binnen dit vakgebied aan de slag te gaan.

omscholen naar de zorg

Hoe kun je je laten omscholen naar de zorg?

Ben jij aan het twijfelen of jij momenteel wel werkzaam bent in de juiste branche of moet jij noodgedwongen op zoek naar een andere baan? Dan kan het een zeer goede optie zijn om jezelf te laten omscholen.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Omscholing naar de zorg kan op verschillende manieren.

  • Fulltime opleiding. Niet voor iedereen weggelegd omdat je wel inkomsten moet hebben om dit te kunnen doen.
  • Deeltijd opleiding. Naast je huidige werk kun je een studie in de zorg doen en zo langzaam je voorbereiden op een baan in de zorg.
  • Leren-werken traject. In sommige gevallen is het mogelijk om betaald te leren in de zorgsector. Dit betekent dat je naast het leren en het volgen van lessen, ook werken binnen dit vakgebied. Een win-win situatie, want op deze manier doe jij ook direct praktijkervaring op. Een mooie optie voor veel zij-instromers die de zorg in willen. Je doet 1 dag per week een opleiding en de andere dagen ben je aan het werk bij een organisatie. Je kunt je opgedane kennis dus meteen in praktijk brengen en je ontvangt een bescheiden salaris dus je zit niet zonder inkomsten.

Opleidingen in de zorgsector

In de zorgsector zijn talloze opleidingen te vinden.

Deze opleidingen zijn gericht op een bepaalde tak binnen de zorg en welzijn.

Het is dus heel belangrijk om goed in kaart te brengen wat jou aanspreekt en binnen welke richting jij graag wilt gaan werken.

Op MBO 3 niveau zijn er veel brede opleidingen te vinden.

Een aantal bekende voorbeelden:

  • Verzorgende IG (VIG’er). Met deze opleiding kun je zowel werken in de verpleging als in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Als VIG’er help jij mensen bij de dagelijkse behoeftes. Hierbij kun je denken aan het aankleden en wassen van mensen, maar ook de hulp bij huishoudelijke taken horen hierbij.
  • Verpleegkundige op MBO 4 niveau. Na de opleiding als VIG’er is er de mogelijkheid om een vervolgopleiding te gaan doen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor verpleegkundige op MBO 4 niveau. Als verpleegkundige wordt er meer van jou verwacht. Jij zult dan ook mensen helpen bij het verzorgen van wonden, bloedprikken, medicijnen toedienen en het bepalen van de bloedsuikerspiegel.

Naast bovengenoemde opleidingen zijn er uiteraard nog talloze andere mogelijkheden. Oriënteer je daarom goed om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Twijfel over omscholen naar de zorg

Ben jij echter nog aan het twijfelen binnen welke richting jij graag zou willen werken in de zorg?

Dit zijn alvast handige tips die je kunt doen om te bekijken of omscholen in de zorg bij jou past:

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.
  • Events bezoeken. Bezoek evenementen en ga in gesprek met medewerkers in de zorg, wie weet ontmoet je zij-instromers die je precies kunnen vertellen wat je te wachten staat
  • Zorginstellingen in de buurt. Informeer bij lokale zorginstellingen welke mogelijkheden zij bieden. Het is helemaal niet gek om te vragen of jij eens een dag of een paar dagen zou mogen meelopen om te kijken of dit werk bij jou past.
  • Vacatures bekijken. Bekijk leerlingvacatures bij jou in de regio en ontdek waar ze naar op zoek zijn.
  • Loopbaancoach. Ook loopbaanadvies is een mogelijkheid om erachter te komen wat het beste past bij jouw persoonlijkheid en karakter. Wanneer je werkloos bent kan het UWV helpen via een zij-instroomtraject, maar je kunt ook een oriënterend gesprek aanvragen bij een loopbaanbegeleider.

Werken in de zorg zonder opleiding

Er zijn ook banen te vinden in de zorg waarvoor je geen opleiding nodig hebt.

Je voert dan meestal geen complexe taken uit, maar je hebt vaak ondersteunende functie.

Dit maakt het werk niet minder belangrijk.

Op deze manier kan je de eerste stappen zetten van je nieuwe zorg carrière en vervolgens bijvoorbeeld doorgroeien naar andere functies.

Een andere leuke optie is het doen van een kantoorbaan in de zorg.

Denk bijvoorbeeld aan de administratie, een doktersassistent of iemand die de planning regelt.

Omscholen naar de zorg: voorbeelden

Naast het feit dat de vraag naar zorgpersoneel zeer groot is, is het werken in de zorgbranche ook een zeer dankbaar vakgebied.

Of je nu wilt gaan werken als verpleegkundige, operatieassistent, verzorgende in de ouderenzorg of juist in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen die op dat moment jouw hulp heel goed kunnen gebruiken.

Daarnaast is de kans op een baan binnen de zorgsector zeer groot.

De vraag naar mensen binnen de zorgsector is zelfs zo groot dat er zelfs een campagne is gestart om mensen te enthousiasmeren om te gaan werken binnen de zorgsector.

Voorbeeld ouderenzorg

Voorbeeld verpleegkunde

Onderstaand voorbeeld geeft aan hoe je met in deeltijd de studie verpleegkunde kunt doen.

Heel veel werkplezier binnen deze prachtige sector!

Mooie cv template nodig?