Omscholen naar de zorg

Ben jij aan het twijfelen of jij momenteel wel werkzaam bent in de juiste branche of moet jij noodgedwongen op zoek naar een andere baan? Dan kan het een zeer goede optie zijn om jezelf te laten omscholen. Zeker in de zorgsector staat men te springen om goede werknemers die passie hebben voor dit vakgebied. Wil jij graag binnen deze branche aan de slag? Dan vertellen wij jou heel graag meer over omscholen naar de zorg en de juiste stappen om binnen dit vakgebied aan de slag te gaan.

omscholen naar de zorg

Opleidingen in de zorgsector

Er zijn in de zorgsector talloze opleidingen te vinden.

Deze opleidingen zijn gericht op een bepaalde tak binnen de zorg en welzijn.

Het is dus heel belangrijk om goed in kaart te brengen wat jou aanspreekt en binnen welke richting jij graag wilt gaan werken.

In sommige gevallen is het mogelijk om betaald te leren in de zorgsector.

Dit betekent dat je naast het leren en het volgen van lessen, ook werken binnen dit vakgebied.

Een win-win situatie, want op deze manier doe jij ook direct praktijkervaring op.

Twijfel over omscholen naar de Zorg

Ben jij echter nog aan het twijfelen binnen welke richting jij graag zou willen werken in de zorg?

Dan is het ook heel raadzaam om een binnen te stappen bij een zorginstelling.

Het is helemaal niet gek om te vragen of jij eens een dag of een paar dagen zou mogen meelopen om te kijken of dit werk bij jou past.

Ook loopbaanadvies is een mogelijkheid om erachter te komen wat het beste past bij jouw persoonlijkheid en karakter.

Wanneer je werkloos bent kan het UWV helpen via een zij-instroomtraject, maar je kunt ook een oriënterend gesprek aanvragen bij een loopbaanbegeleider.

Werken in de zorg zonder opleiding

Er zijn ook banen te vinden in de zorg waarvoor je geen opleiding nodig hebt.

Je voert dan meestal geen complexe taken uit, maar je hebt vaak ondersteunende functie.

Dit maakt het werk niet minder belangrijk.

Op deze manier kan je de eerste stappen zetten van je nieuwe zorg carrière en vervolgens bijvoorbeeld doorgroeien naar andere functies.

Een andere leuke optie is het doen van een kantoorbaan in de zorg.

Denk bijvoorbeeld aan de administratie, een doktersassistent of iemand die de planning regelt.

Omscholen naar de zorg: voorbeelden

Naast het feit dat de vraag naar zorgpersoneel zeer groot is, is het werken in de zorgbranche ook een zeer dankbaar vakgebied.

Of je nu wilt gaan werken als verpleegkundige, operatieassistent, verzorgende in de ouderenzorg of juist in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen die op dat moment jouw hulp heel goed kunnen gebruiken.

Daarnaast is de kans op een baan binnen de zorgsector zeer groot.

De vraag naar mensen binnen de zorgsector is zelfs zo groot dat er zelfs een campagne is gestart om mensen te enthousiasmeren om te gaan werken binnen de zorgsector.

Op MBO 3 niveau zijn er veel brede opleidingen te vinden.

Een aantal bekende voorbeelden:

  • Verzorgende IG (VIG’er). Met deze opleiding kun je zowel werken in de verpleging als in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Als VIG’er help jij mensen bij de dagelijkse behoeftes. Hierbij kun je denken aan het aankleden en wassen van mensen, maar ook de hulp bij huishoudelijke taken horen hierbij.
  • Verpleegkundige op MBO 4 niveau. Na de opleiding als VIG’er is er de mogelijkheid om een vervolgopleiding te gaan doen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor verpleegkundige op MBO 4 niveau. Als verpleegkundige wordt er meer van jou verwacht. Jij zult dan ook mensen helpen bij het verzorgen van wonden, bloedprikken, medicijnen toedienen en het bepalen van de bloedsuikerspiegel.

Naast bovengenoemde opleidingen zijn er uiteraard nog talloze andere mogelijkheden. Oriënteer je daarom goed om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Heel veel werkplezier binnen deze prachtige sector!

Unieke CV templates
Binnen 10 minuten een perfect CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?