Met deze opleidingen heb je weinig toekomstperspectief

Ga jij binnenkort een studie kiezen? Dan wil je weten met welke vervolgopleiding je de meeste kans op een goede baan hebt.

In dit artikel geven we voorbeelden van opleidingen die je beter kunt vermijden als je baanzekerheid zoekt. We geven ook tips voor een alternatieve studiekeuze.opleidingen met weinig toekomstperspectief

Wil je weten welke studies een betere baankans hebben? Lees meer over opleidingen met de beste toekomstperspectieven.

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Mbo-opleidingen met de minste kans op werk

Zoek jij een opleiding op het mbo die jouw kans op een baan vergroot? Dan zijn er richtingen die je beter kunt vermijden.

In sommige sectoren is er bijvoorbeeld weinig vraag naar personeel of je kunt er bijna geen geld mee verdienen. Ook zijn er mbo banen die in de toekomst niet meer zullen bestaan.

Het UWV analyseert elk jaar in welke beroepen er weinig vacatures zijn. Deze richtingen op het mbo geven nu of in de toekomst minder kans op een baan:

 • Administratie: administratief werk zal in de toekomst steeds vaker door computers gedaan worden. De banen op mbo-niveau zullen waarschijnlijk het eerst verdwijnen.
 • Verkoop en detailhandel: doordat mensen steeds meer via internet kopen, moeten winkels sluiten. Daarom is er minder werk in de retail, vooral voor bedrijfsleiders en etaleurs.
 • Facilitair en secretarieel: ook hier kan steeds meer werk gedaan worden door computers. Er wordt daarnaast steeds meer thuis gewerkt, dus er is minder personeel nodig om kantoorpanden te onderhouden.

Een voordeel van deze verschuiving naar computers is dat er steeds meer personeel nodig is om deze te besturen en onderhouden. Het is dus slim om te kijken naar opleidingen in de ICT en techniek, als je je baankansen wil vergroten.

Hbo-opleidingen met weinig baankansen

Op het hbo kun je veel verschillende richtingen kiezen. Daarom kan het lastig zijn om een keuze te maken. Als je zeker wil zijn van een baan, kun je onderstaande opleidingen beter vermijden.

Kans op werk na kunstacademie of toneelschool

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat van alle hbo’ers de beeldend kunstenaars en podiumkunstenaars er het langst over doen om werk te vinden. Daarbij ligt hun salaris vaak laag: er is veel concurrentie en weinig budget.

Als je graag een creatief beroep wil, kun je dit ook vinden in sectoren met meer toekomstperspectief. In de ICT is bijvoorbeeld vraag naar front-end developers met oog voor design. Ook in de marketing is creativiteit een zeer gewenste competentie.

Baankansen met opleiding sociaal werk

Door bezuinigingen is er minder werkgelegenheid in het maatschappelijk werk. Ook lijkt het erop dat de huidige opleidingen sociaal werk niet aansluiten bij wat er gevraagd wordt in de praktijk.

Als je een sociaal-maatschappelijke opleiding overweegt omdat je graag mensen wil helpen, kun je ook kijken naar je mogelijkheden in de zorg. Er is een groot tekort aan zorgmedewerkers en de vraag zal door vergrijzing in de toekomst blijven groeien.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Wo-opleidingen met slecht arbeidsperspectief

Met een universitair diploma vergroot je over het algemeen je kans op een betere baan en een goed salaris. Je specialiseert je zodanig in een bepaald onderwerp, dat jouw kennis gewild is. Er zijn wel sectoren waarin de vraag naar hoogopgeleid personeel afneemt.

Hieronder geven we voorbeelden van zowel alfa- als bètarichtingen die in de toekomst waarschijnlijk minder baankansen opleveren.

Alfastudies met het minste toekomstperspectief

Nationale Vacaturebank verzamelt data over sectoren en banen waar weinig vraag is. Uit hun overzicht blijkt dat deze universitaire alfastudies matige baankansen geven:

 • Filosofie
 • Sociologie en antropologie
 • (kunst)geschiedenis
 • Taal- en cultuurwetenschappen
 • Bestuurskunde en ontwikkelingsstudies

Het goede nieuws is dat je met je WO Bachelor of Master op zak vooral laat zien wat jouw denkniveau is. Er is veel vraag naar hoogopgeleiden bij overheidsinstellingen zoals ministeries, gemeenten en de Belastingdienst.

Bekijk ook de best betaalde banen bij de overheid.

Ook is er in het onderwijs groeiende vraag naar goede docenten. Voor het middelbaar onderwijs moet je universitair geschoold zijn. Als je een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid haalt, kun je aan de slag als docent voortgezet onderwijs.

Bètastudies met weinig kansen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt ligt er gunstiger bij voor wo-opgeleide bèta’s, maar deze studierichtingen geven op dit moment het minste perspectief op werk:

 • Biologie en biotechnologie
 • Scheikunde
 • Architectuur

Dit heeft er vooral mee te maken dat er in deze vakgebieden meer mensen afstuderen dan dat er vraag is naar personeel. Ook zijn er sectoren waarin je beter terecht komt met een hbo-diploma, omdat de voorkeur uitgaat naar mensen met praktijkervaring.

Mooie cv template nodig?