Laatst bijgewerkt op

Dit zijn de opleidingen met het beste toekomstperspectief

Na je opleiding wil je snel een baan vinden, het liefst voor de lange termijn. Welke studie moet je kiezen voor de meeste baanzekerheid?

Wij zetten voor je uiteen welke opleidingen er nu en in de toekomst de beste baankansen hebben.

opleidingen baanzekerheid

Wist je dat...
...een recruiter slechts 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.
cv maken intro

Welke opleiding biedt de meeste kans op een baan?

In sectoren met tekort aan personeel liggen voor alle opleidingsniveaus kansen. Na een studie in deze vakgebieden heb je dus de meeste baanzekerheid. Maar welke opleiding kies je dan?

Om te achterhalen waar je het best terechtkomt na je opleiding, kijken we naar drie factoren:

  • In welke beroepen zijn veel vacatures?
  • Welke opleidingen zijn het populairst bij werkgevers?
  • Na welke studies vind je het snelst een baan?

We lichten daarnaast beroepen uit die niet alleen relatief snel aan een baan komen, maar ook goed betalen.

Mbo studies met beste baankansen

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar hoe snel mensen aan een baan komen na hun studie. Daaruit blijkt dat sommige mbo’ers veel sneller werk vinden dan andere.

De opleiding Allround Timmerman heeft de laagste kans op werkloosheid van alle afgestudeerden: slechts 1,97% heeft na 1,5 jaar nog geen baan.

Afgestudeerden van Procesoperator C en B komen ook snel aan een baan en verdienen daarnaast het hoogste salaris van alle mbo’ers.

Verder is er voor mbo’ers veel baanzekerheid in de zorg en in de bouw: als Mbo Verpleegkundige en Verzorgende IG kom je het snelst aan een baan, Logistiek Supervisors in de bouw en transport zitten ook goed.

Hbo opleidingen met de meeste baanzekerheid

Volgens het UWV zijn de meest kansrijke banen voor hbo’ers te vinden in de zorg.

  • We zien dat afgestudeerden van Hbo Verpleegkunde bijna meteen aan het werk kunnen, vooral in een specialisatie zoals kinderverpleegkunde of verloskunde.
  • Zorgmanagers vinden iets minder snel werk, maar krijgen wel een hoger salaris. Met de opleiding Gezondheid en Management word je opgeleid tot manager in de zorg.

Buiten de zorg liggen de meeste kansen voor hbo’ers in het onderwijs en in de IT.

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Leraren exacte vakken en talen komen snel aan een baan volgens de Onderwijsinspectie.

Afgestudeerden van Hbo IT en Hbo Informatiekunde zijn ook gewild bij werkgevers en kunnen bovendien een relatief hoog salaris verwachten.

Wo bachelors en masters met het beste arbeidsperspectief

Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat universitair afgestudeerden met Werktuigbouwkunde het snelst een baan vinden. Daarnaast bieden Accountancy & Control en Fiscaal Recht de meeste baanzekerheid.

Dat blijkt ook uit welke opleidingen populair bij werkgevers zijn. Het platform Magnet.me laat werkgevers zoeken en reageren op werkzoekenden en heeft dus data over welke diploma’s het meest worden gezocht. Hun top 50 bestaat voornamelijk uit WO Masters, met als populairste Strategic Management, Business Administration en Econometrics.

Als je voor de best betaalde baan met wo wil gaan, kun je het best een artsenopleiding doen. Afgestudeerden van Lucht- en Ruimtevaart hebben een van de hoogste salarissen, maar doen langer over het vinden van een baan.

Dit zijn de sectoren van de toekomst

Sommige opleidingen en beroepen staan nog niet zo hoog op de ranglijsten, maar zijn snel in opkomst. Door snelle digitalisering en robotisering zal de arbeidsmarkt er over een paar decennia anders uitzien.

Dit zijn de opleidingen die je voorbereiden op werk in de 21e eeuw:

Kunstmatige Intelligentie

De dingen die we doen en de spullen die we gebruiken draaien op steeds ingewikkeldere algoritmes. Personeel met programmeertalent is zeer gewild bij werkgevers en dit zal voorlopig zo blijven. Vooral met wo is het slim om een bachelor of gespecialiseerde master te volgen in AI, als je later zeker wil zijn van werk.

Voor mbo’ers liggen er in dit vakgebied veel baankansen in het onderhoud van machines en systemen.

Data Science

Op dit moment is administratie nog een grote beroepsgroep, met werk op alle niveaus. De kans is echter groot dat dit werk binnen een paar decennia alleen nog door computers wordt gedaan. In de zakenwereld zien we al een verschuiving van administratie naar data-analyse.

Wie talent heeft voor data en cijfers, kiest met het oog op de toekomst voor Data Science of Data Analysis. Ook op hbo-niveau liggen hier veel mogelijkheden, eventueel met wat bijscholing.

Duurzaamheid en klimaat

Geen organisatie kan er nog omheen. Duurzaamheid is een centraal thema bij steeds meer organisaties. De afgelopen jaren zijn er steeds meer van dit soort functies te vinden. De werkgelegenheid in de milieusector is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Volgens data van LinkedIn is Nederland zelfs een hotspot voor groene banen. En dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Vandaar dat een opleiding waarmee je terecht kunt in deze sector een toekomst vaste keuze is.

Mooie cv template nodig?

popup cv maken