Sollicitatiebrief voor een baan als brandweerman (+ voorbeeld)

sollicitatiebrief brandweerman

Wil je solliciteren op een vacature van brandweerman/-vrouw maar heb je moeite met het schrijven van een sterke sollicitatiebrief?

Hier geven we je tips voor het solliciteren bij de brandweer en hebben we een gratis voorbeeldbrief voor je opgesteld.

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Wat doet een brandweerman/-vrouw?

Een brandweerman of -vrouw wordt ingezet bij incidenten en niet alleen bij branden. Een groot deel van het beroep heeft inderdaad te maken met brandveiligheid en preventie, maar als brandweerman kun je voor tal van ongevallen worden opgeroepen en red je zowel mens als dier. Dat maakt het een veelzijdig maar vooral ook dankbaar beroep.

De brandweer bestaat voor 80% uit vrijwilligers. Daar vind je dan ook de meeste vacatures voor. Hoewel de term vrijwilliger gebruikt wordt, klopt dat niet, je wordt gewoon betaald voor je uren als brandweerman.

Hieronder een voorbeeld sollicitatiebrief voor (vrijwillige) brandweerman die jou helpt op gesprek te komen bij de kazerne in jouw regio.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Beste [heer/ mevrouw] [naam contactpersoon], 

Toen ik de vacature voor brandweerman zag bij uw kazerne werd ik meteen enthousiast. Ik zou graag de kazerne in mijn regio komen versterken en grijp de gelegenheid graag aan om te solliciteren.

Het lijkt me erg waardevol om de maatschappij van dienst te zijn in zo’n belangrijke functie als brandweerman. Er staan als mensen je nodig hebben, dat vind ik mooi. Dat raakt zeker een persoonlijke snaar, omdat ik in het verleden eens heb meegemaakt hoe de brandweer het verschil kan maken. Vanaf dat moment wist ik ‘als er ooit een vacature vrij komt bij de kazerne, dan meld ik mij aan!’. Nu is dat moment voor mij aangebroken.

Ik ben sportief, hou van aanpakken en ben niet snel bang. Bijgevoegd heb ik mijn cv waarin ik mijn kwaliteiten en werkervaring heb verwerkt. Daaruit kunt u opmaken dat mijn levensinstelling, mijn sportieve hobby’s en mijn werkervaring mij tot een goede kandidaat maken. Ik woon en werk in de plaats van de kazerne en ben flexibel in te zetten.

Graag stel ik mij persoonlijk aan u voor en ik kijk uit naar uw reactie.

Vriendelijke groeten,
[naam]
[contactgegevens]

Met deze voorbeeldbrief voor de functie van brandweerman willen we je inspireren.

Past de brief nog niet helemaal bij je? Pas hem dan aan zodat hij helemaal bij jou en bij de vacature past.

We geven je nog een aantal tips voor je sollicitatiebrief:

  • Neem de voorbeeldbrief niet 1 op 1 over. Kijk naar je eigen schrijfstijl. Pas de tekst aan naar je eigen verhaal en motivatie.
  • Lees de vacaturetekst goed door. Waar vragen ze naar? Welke eigenschappen en kwaliteiten? Probeer die terug te laten komen in je sollicitatiebrief (en cv). Zo geef je meteen antwoord op de vragen die je terugleest in de vacaturetekst.
  • Begin positief. Je openingszin is belangrijk, hoewel deze ook vaak standaard is. Het belangrijkste is hier dat je enthousiast overkomt. Enthousiast en positief. Begin wel netjes, voorkom dat je te los of te amicaal gaat schrijven.
  • Sluit ook positief af. Nadat jij hebt verteld waarom je denkt de ideale kandidaat te zijn, spreek je de wens uit om op gesprek te komen. Om zo je motivatie persoonlijk te mogen toelichten, de contactpersoon persoonlijk te ontmoeten of samen een kop koffie te drinken. Laat duidelijk merken in je brief dat je er zin in hebt!
  • Let ook op de lengte van de sollicitatiebrief: liever een sterke en krachtige korte motivatiebrief dan een lange brief volgestopt met Clichés.

Cv voorbeeld Brandweerman

Ben je ook op zoek naar een goed cv? Bekijk dan dit voorbeeld cv voor een brandweerman.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?