Met de opkomst van social media is solliciteren via een brief en een cv niet langer de enige optie. Bedrijven willen jonge werknemers aantrekken en bereiken die op populaire platforms. Lees meer over hoe solliciteren via TikTok werkt en welke strategieën je kunt gebruiken om die baan te krijgen.
Inhoudsopgave
Waarom solliciteren via TikTok?
Na solliciteren via Whatsapp gebruiken werkgevers nu ook TikTok om jongere werknemers te bereiken. Die zitten al op het platform en voelen zich comfortabeler bij die manier van communiceren.
Bovendien kost een kort filmpje kijken of chatten veel minder tijd dan stapels brieven lezen.
Andersom hoef jij niet te zwoegen op een lange motivatiebrief.
TikTok is uniek omdat je er op een visuele manier je eigen authentieke persoonlijkheid kan laten zien.
Als je het slim aanpakt, val je op tussen alle andere sollicitanten en heb jij zo die baan te pakken.
TikTok resumes: wat is dat?
TikTok Resumes een functie op het TikTok-platform. Het is in feite een sollicitatiedienst die gebruikers toelaat om te solliciteren voor jobs met video-cv’s, waarbij ze hun vaardigheden en ervaringen op een meer dynamische en creatieve manier tonen dan met de standaard cv.
Het TikTok Resumes programma werd gelanceerd als een pilot in de Verenigde Staten in juli 2021, met verschillende bedrijven die deelnamen aan het accepteren van video-cv’s voor openstaande posities. Het programma beoogde werkzoekenden aan te moedigen hun traditionele cv’s om te zetten in creatieve video’s, waardoor ze de mogelijkheid kregen om een persoonlijke impact te maken op potentiële werkgevers.
Inmiddels wordt de hashtag #tiktokresumes nauwelijks nog gebruikt. De pilot heeft nog geen vervolg gekregen maar solliciteren via TikTok kan ook via een andere weg.
Hoe werkt een TikTok-sollicitatie?
Een sollicitatie via TikTok gaat net als het maken van een gewone video. Je bedenkt van tevoren wat je wil zeggen, zorgt dat het er goed uitziet en doet daarna de editing.
Nu heb je alleen een doel: je wil de kijker ervan overtuigen dat jij geschikt bent voor een baan. Net als bij een gewone sollicitatie moet je vertellen wat jij kunt toevoegen.
Solliciteren bij een bedrijf via TikTok: 3 tips
Bedrijven zetten een vacature uit in de vorm van een TikTok met de vraag om reacties, of er staat op hun site een oproep om een video te maken. Door middel van de juiste hashtags zorg je dat je zichtbaar wordt.
1. Hou het kort
Zoals je weet, zijn TikToks niet zo lang. Probeer je verhaal dus kort te houden.
Kies de 3 belangrijkste punten die je wil benoemen, bijvoorbeeld je opleiding, je vorige baan, een persoonlijkheidstrek of een vaardigheid waar je goed in bent.
Let ook goed op wat er in de vacature wordt gevraagd en gebruik dat slim in je verhaal.
2. Wees creatief
TikTok geeft eindeloze mogelijkheden om creatief te worden. Denk dus na over deze vragen:
- Hoe kun je jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid in een korte video laten zien?
- Kun je laten zien dat je iets goed kunt, in plaats van het alleen te vertellen?
- Kun je een text overlay gebruiken om meer informatie te vertellen?
- Wat is een interessante locatie om te filmen?
En zo zijn er meer mogelijkheden om gebruik te maken van het medium om je boodschap over te brengen.
3. Blijf professioneel
Hoewel je dus creatief kunt worden, moet je oppassen dat je niet te informeel communiceert. TikTok is een informeel platform, maar bij een sollicitatie is het belangrijk dat je een professionele uitstraling hebt.
Je moet representatief overkomen, en dat is anders dan hoe je video’s voor vrienden maakt. Gebruik geen memes, referenties of afkortingen, tenzij het past bij de functie. Probeer ook niet teveel in het Engels te praten en schrijven, als het niet relevant is voor de baan.
Zorg er bovendien voor dat je video’s van goede kwaliteit zijn, dat je er verzorgd uitziet en dat je een helder verhaal vertelt.
Open sollicitatie via TikTok: 5 tips
TikTok is ook een handig platform om jezelf te promoten, zonder dat er een vacature openstaat. Je maakt filmpjes om de aandacht te trekken van recruiters, zodat zij jou zelf benaderen voor een kennismaking.
Zeker als je in online marketing wil gaan werken, is dit goede manier om je talenten te laten zien.
De tips van hiervoor zijn nog steeds van toepassing, maar dit zijn meer tips voor een open sollicitatie maken op TikTok:
1. Onderzoek je doelgroep
Onderzoek de bedrijven en branches waarin je geïnteresseerd bent en pas je TikTok-video’s aan om de mensen aan te spreken die daar werken.
Bekijk op hun social media en websites wat de bedrijfscultuur is en welke waarden ze hebben.
Probeer ook te bedenken wat er nog mist, dat jij kunt toevoegen. Is er een bepaalde behoefte waar jij op in kunt springen?
2. Onderzoek je concurrentie
Het spannende aan een open sollicitatie is dat iedereen je filmpje kan zien. Het voordeel is dat je ook kunt zien wat je concurrenten doen.
Bekijk video’s van andere TikTokkers die zich op dezelfde bedrijven en branches richten en bedenk: wat maakt jou anders?
3. Gebruik hashtags
De enige manier om bepaalde mensen te bereiken is om in het juiste algoritme te komen. Onderzoek dus ook wat de relevantie hashtags zijn in de branche waar je wil werken.
Hou ook trends in de gaten voor als er iets is dat je kunt gebruiken om op een creatieve manier jezelf aan te prijzen.
4. Tag bedrijven en personen
In plaats van af te wachten tot je opgemerkt wordt, kun je ook voor een brutalere strategie gaan.
Als je weet bij welke bedrijven je wil gaan werken, tag ze dan gewoon in je TikToks!
5. Promoot je video’s op andere social media
Beperk je niet alleen tot TikTok om je video te verspreiden. Deel het ook op andere sociale media-platforms zoals LinkedIn, X (Twitter) en Instagram.
Tag ook daar bedrijven en personen die mogelijk geïnteresseerd zijn in je sollicitatie. Dit vergroot je zichtbaarheid en de kans op een reactie.
Zorg tenslotte dat je een goed verhaal klaar hebt als je eenmaal benaderd wordt. Nadat je de aandacht hebt getrokken met TikTok, moet je nog steeds ouderwets op sollicitatiegesprek komen.
Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.