Wat vertellen de loopbaanexperts en recruitment professionals over hoe je het beste kunt solliciteren? We hebben de beste 25 sollicitatietips voor je verzameld.
Inhoudsopgave
Baan zoeken
1. Tip: Neem de tijd
Van: Evelien Veenman
Functie: Coach en trainer bij UWV
Ga eerst op onderzoek uit en neem hier de tijd voor. Ga niet te snel solliciteren op allerlei vacatures, maar bekijk eerst de bedrijfswebsite en probeer filmpjes te vinden over de bedrijfscultuur. Wie weet zie je mensen die je al kent. Leg contact via LinkedIn en probeer een belafspraak in te plannen en vraag hoe het is om voor die organisatie te werken.
2 Tip: Glimlach bij het netwerken
Van: Anne-Marie van Leggelo
Functie: Etiquette expert
De eerste stap op een netwerkevent kan lastig zijn. Vooral als je verlegen bent of niemand van de aanwezigen kent. Als je geluk hebt, stelt een gastvrouw of gastheer je aan iemand voor. Is dat niet het geval, bedenk dan dat je niet de enige bent. Anderen vinden dit ook moeilijk. Echt! Glimlach en ga ervoor.
Bron: uwv.nl
3 Tip: Bekijk wat je drijfveren zijn
Van: Map Oberndorff
Functie: Journalist en Loopbaancoach
Met de zogenaamde speelgoedoefening kun je je oorspronkelijke drijfveren weer aan de oppervlakte krijgen. Bedenk wat je tussen je vierde en twaalfde levensjaar het állerleukst vond om te doen of waar je het liefst mee speelde. Blader door wat fotoalbums om je geheugen op te frissen. Vraag jezelf vervolgens af wát je zo leuk vond aan die bezigheden. Zo maak je een blauwdruk van je drijfveren.
Bron: intermediair.nl
4 Tip: Check je online personal brand
Van: Annelies Graafland
Functie: Manager Recruitment
Het internet is groot. Heel groot. Wat je ziet is nog lang niet alles wat er te vinden is. Net als de zwarte gaten in het universum is er her en der informatie over alles en iedereen te vinden. Wees je daar bewust van als je aan het solliciteren slaat. Met een ietwat ingewikkelde zoekopdracht is er van alles naar boven te halen wat iemand ooit op het internet heeft geplaatst. Een foto, een tweet, een opmerking of een oude website. Het is allemaal terug te vinden. Simpel googlen. Dat doen we allemaal. En belangrijk: 86% van de werkgevers googlen hun potentiële kandidaten!
Bron: 100procentik.nl
5 Tip: Luister en probeer te helpen
Van: Sandor Lokenberg
Functie: Recruitment specialist
Toch gebeurt het vaker dat de mensen die mij bellen voor loopbaanadvies, of coaching bij het vinden van een andere baan uiteindelijk zelf hun nieuwe uitdaging vinden. Gaaf! Ik ben geen certified jobcoach of geregistreerd loopbaanadviseur. Jij misschien ook niet. Maar mocht jij morgen gebeld worden door een oud collega, een vriend of een totaal onbekende, luister dan eens naar hun verhaal, en denk eens met ze mee. Vaak kan je iemand daar goed mee helpen.
Bron: Linkedin.com
6 Tip: Altijd bellen
Van: Koen Knoop
Functie: Recruiter
Er reageren zoveel mensen op onze vacatures, dat ik geen tijd heb om al die brieven door te lezen. Het is daarom belangrijk om altijd te bellen met het bedrijf waar je wilt solliciteren. Het telefoonnummer onderaan de vacature staat er niet voor niets.
Bron: erasmusmagazine.nl
7 Tip: Wees bereikbaar
Van: Bjørn Gallée
Functie: Loopbaanspecialist voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Wees bereikbaar en zorg anders voor een goede voicemail. Bij een machinestem denk ik vaak: van deze persoon hoor ik nooit meer iets. Ook belangrijk is een professioneel e-mailadres. Nog steeds zie ik ‘missnaughty’ of iets dergelijks.
Bron: ad.nl
8 Tip: Zelfkennis
Van: Susanna Reuhl
Functie: Loopbaanspecialist
Soms is even stilstaan bij jezelf een hele vooruitgang. En soms moet je jezelf er even aan blijven herinneren dat je in het leven niet altijd de sneltrein hoeft te nemen. Je mag onderzoeken. Je mag ontdekken. En, zo heb ik ervaren, een boemeltreintje geeft je net wat meer uitzicht, inzicht, bewustwording en rust en is net zo, en soms zelfs, leerzamer.
Bron: 100procentik.nl
Cv
9 Tip: Toon je vakmanschap
Van: Pieter Koevoets
Functie: Loopbaancoach en sollicitatietrainer
Je cv wordt steeds meer een document over jouw vakmanschap. Waar je voorheen begon met de opleidingen die je hebt gevolgd, komt nu jouw werkervaring bovenaan te staan. Werkgevers willen weten welke resultaten jij de afgelopen jaren hebt geboekt. Ben je als salesmanager in staat geweest om de kosten te reduceren? Of heb je als schoonmaker dagelijks 80 werkplekken schoongemaakt en onderhouden? Benoem concrete voorbeelden waar je trots op bent.
Bron: uwv.nl
10 Tip: Maak een sterk profiel
Van: Tom van den Brink
Functie: Recruiter
Van den Brink legt uit hoe sollicitanten een sterk profiel kunnen opstellen, bijvoorbeeld door onder meer in te gaan op concrete ervaring op het gebied van je werk. “Hiermee wordt een cv-profiel nog concreter en zullen potentiële werkgevers alsook recruitmentbureaus een duidelijker beeld krijgen tijdens de eerste indruk waarmee zij het profiel van een sollicitant bekijken.”
Bron: consultancy.nl
11 Tip: Zorg voor overzicht
Van: Dukke Tuinenga
Functie: Sollicitatie-expert en webinarspecialist
Een gemiddelde werkgever kijkt slechts 7,4 seconden naar een cv. Maak je cv daarom zo overzichtelijk mogelijk voor de werkgever. Dat doe je bijvoorbeeld door witregels tussen nieuwe onderwerpen te plaatsen, kopregels toe te voegen en opsommingstekens te gebruiken.
Bron: uwv.nl
12 Tip: Niet te bescheiden
Van: Frank van Veen
Functie: Oprichter/ Partner/ Consultant at & Female Capital
Een kandidaat vertelde dat ze vier maanden inviel voor de algemeen directeur. Ze had het niet op haar cv gezet omdat het niet leuk zou zijn voor de directeur. Die was namelijk overspannen geweest. Wees niet zo bescheiden. Mannen zetten in een cv dat ze de verkoop met zoveel procent hebben verbeterd, terwijl vrouwen de nadruk leggen op verbinding. Soft skills zijn ook belangrijk, maar die andere cv valt vaker op als je ze naast elkaar legt. Terwijl die vrouw minstens zo goed is.
Bron: ad.nl
13 Tip: Nooit liegen
Van: Chantal Martinez Brouwer
Functie: Program Manager / Intertrust/ ManPower
Soms knippen en plakken mensen allerlei kwalificaties en skills van internet. Bekend met Windows 11? Die versie bestaat niet!
Bron: ad.nl
14 Tip: Laat zien wat je naast je studie hebt gedaan
Van: Cindy Nicola
Functie: Vice-president van Tesla’s Global Recruiting-afdeling
Als je weinig werkervaring hebt dan helpt het volgens Nicola om wat extracurriculaire activiteiten op je cv te hebben staan. Dit laat zien welke dingen jij naast je studie leuk vindt om te doen en wie jij als persoon bent.
Bron: want.nl
Motivatiebrief
15 Tip: Kort en bondig
Van: Freek van Kraaikamp
Functie: Loopbaancoach
Houd je motivatiebrief in ieder geval kort en bondig. “Ik houd altijd de volgorde jij-ik-wij aan”, legt Van Kraaikamp uit. “Vertel eerst waarom jij bij mij aan de slag wilt, daarna wie die ik is en wat die kan en wil, en sluit af met wat wij voor elkaar kunnen betekenen.” Van Kraaikamp adviseert daar heel specifiek in te zijn. “Kies op de bedrijfssite een lopend project uit waarvoor jij warmloopt. Leg uit waarom en wat jouw inbreng zou zijn.
Bron: erasmusmagazine.nl
16 Tip: Onderscheid jezelf met je brief
Van: Dorien Waasdorp-Slotboom
Functie: Trainer, interim HR Adviseur, spreker en trouwambtenaar
Probeer je te onderscheiden in je motivatiebrief i.p.v. een standaard tekst die iedereen gebruikt.
Bron: doorhr.nl
17 Tip: Je motivatie is cruciaal
Van: Marinke van Stekelenburg
Functie: Talent Acquisition Manager Europe at Bunge
Als een kandidaat een motivatie schrijft, vind ik het belangrijk dat iemand uitlegt waarom hij of zij zo goed bij het bedrijf zou passen, of het bij ons zo leuk zou vinden. In je cv staat al wat je hebt gestudeerd en waar je hebt gewerkt, je motivatie moet daar een aanvulling op zijn, hij moet je enthousiasme overbrengen.
Bron: businessinsider.nl
Sollicitatiegesprek
18 Tip: Geef wat tegengas
Van: Jolan Douwes
Functie: Loopbaanadviseur en journalist
Wat mij betreft mogen sollicitanten best wat vaker tegengas geven als vragen te persoonlijk of provocatief worden. De toon luistert nauw – brutaal of fel levert geen punten op – maar na twee voorbeelden van minder sterke eigenschappen kun je voorzichtig zeggen: ‘Ik heb ook nog een paar voorbeelden van mijn pluspunten.’
Bron: intermediair.nl
19 Tip: Zie jezelf als de oplossing van een probleem
Van: Mirjam Hubregtse
Functie: Profileringsexpert
De potentiële werkgever heeft een probleem: met een lege vacature is er werk dat niet gedaan wordt, of nog niet zo goed. En wie is de oplossing voor dat probleem? Juist: jij. Door er zo over te denken, zal je minder gespannen zijn: Ze hebben je immers nodig. Zie jezelf vooral niet als degene die bij hem aanklopt met je eigen probleem (op dit moment geen werk hebben). Een werkgever is namelijk niet op zoek naar mensen met problemen.
Bron: nationalevacaturebank.nl
20 Tip: Kijk in de camera, niet naar je scherm
Van: Machteld Kooij
Functie: Mediatrainer
Bij een online sollicitatie: kijk niet naar het scherm maar kijk veel in de camera als je praat maar ook als je luistert. Zo kijk je je gesprekspartner recht in de ogen aan en dat komt heel krachtig over. Gebruik een rustige achtergrond zodat de focus op jou is gericht.
Bron: npo3fm.nl
21 Tip: Noem een hoogtepunt in de elevator pitch
Van: Jenan Matti
Functie: Coach en trainer bij UWV
Soms ben je geneigd bijvoorbeeld zo te beginnen:‘Mijn naam is Lukas, ik ben 46 jaar, ik heb tien jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt en ik zoek werk als werkvoorbereider.’ Dan pitch je eigenlijk je cv en dat is veel te veel informatie. Kies liever één onderwerp. Wat is het beste wat je hebt gedaan? Wil je daarin verder? Dan is dat het hoogtepunt van je pitch, want daarvan gaan je ogen glimmen. En dat weten mensen een dag later nog! Wanneer je zo begint, maak je meer impact: ‘Ik ben Lukas en door mijn inzet heeft mijn huidige werkgever een gemiddelde klanttevredenheid van een 8,0!’
Bron: uwv.nl
22 Tip: Let op je verzorging en voorkomen
Van: Britt van Capelleveen
Functie: Recruiter
Een veelgemaakte fout is een slechte presentatie. Denk aan ongepaste kleren of vies ruiken. Britt van Capelleveen: ,,Rook die sigaret liever ná het gesprek.”
Bron: ad.nl
23 Tip: Denk aan je fitheid
Van: Peggy Ras
Functie: Vitaliteitscoach en re-integratieconsulent
Hoe blijf je fysiek fit? Veel draait om bewustwording. Wat wil je veranderen? Start met hele kleine stapjes. Ga niet drie keer per week vijf kilometer hardlopen als je dat niet gewend bent, maar begin met elke dag 10 minuten wandelen. Spreek af dat je dit op een vast moment doet, bijvoorbeeld rond lunchtijd. Geen zin is geen reden. Je zegt een sollicitatiegesprek ook niet af om die reden. Behandel een afspraak met jezelf op dezelfde manier. Deel de afspraken die je met jezelf maakt met anderen en kijk hoe zij je daarbij kunnen ondersteunen. Neem ook je gewoontes onder de loep. Wat kan anders? Parkeer je auto bijvoorbeeld niet voor de deur, maar drie straten verderop, of stap één bushalte eerder uit dan waar je moet zijn.
Bron: uwv.nl
24 Tip: Staar je niet blind op salaris
Van: Diederik van Dorth tot Medler (diederikvandorth.nl)
Functie: Loopbaanadviseur, auteur
Wie zich blindstaart op salaris kan bedrogen uitkomen, weet loopbaanadviseur Van Dorth tot Medler. ‘Dan wordt er overgestapt naar een nieuwe baan met een fijn salaris, maar krijg je helemaal niet de ruimte die je had verwacht. Natuurlijk moet je een passend salaris krijgen, maar al die toeters en bellen verblinden alleen maar.’ Ontwikkelmogelijkheden staan dan ook prominent op het lijstje dat hij zijn solliciterende klanten meegeeft. ‘Je moet de zaken die jij belangrijk vindt heel uitvoerig uitvragen. Aan wie moet ik rapporteren en hoe vaak? Hoeveel ruimte is er voor initiatief en waar blijkt dat uit? Welke verantwoordelijkheden krijg ik precies en aan welke projecten ga ik werken? Kan ik een opleiding volgen?
Bron: fd.nl
25 Tip: Begrijp het bedrijf en haar klanten
Van: Eva Szreder
Functie: HR-directeur van L’Oréal Nederland
Szreder probeert er tijdens gesprekken vooral achter te komen of kandidaten zich kunnen inleven in de klanten van L’Oréal en of ze de uitdagingen waar het bedrijf voor staat begrijpen. Uiteindelijk zal iedere recruiter daar goed op letten.
Bron: businessinsider.nl
Heb jij nog sollicitatietips? Laat het ons weten in de comments!
Auteur van dit artikel is Sebastiaan van Rijsewijk. Hij is eigenaar van beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.