Sollicitatiegesprek: nu moet het gebeuren!

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je sollicitatiebrief en cv hebben hun doel bereikt. Dit houdt in dat je al veel sollicitanten achter je hebt gelaten.

Maar nu begint het pas echt. Een goede voorbereiding is essentieel.

Een sollicitatieprocedure bestaat meestal uit meerdere rondes. Je eerste gesprek dient vaak ter oriëntatie of kennismaking van beide kanten. Gebruik dit gesprek dus vooral om te kijken of de functie ook echt geschikt is voor jou.

Op tijd

Zorg dat je op tijd bent! Ga dus op tijd van huis weg en neem een bus of trein eerder. Houd ook rekening met files en lastig te vinden parkeerplaatsen. Plan dus ruim van tevoren de route naar het bedrijf toe en houd rekening met mogelijke vertragingen. Beter te vroeg dan te laat.

Neem het telefoonnummer en de naam van de contactpersoon mee met wie je de afspraak hebt. Bij vertraging kun je hem of haar dan op tijd op de hoogte stellen. Neem altijd je eigen cv en sollicitatiebrief mee! Vaak wordt dit gebruikt als leidraad om meer over jou te weten te komen.

Daarnaast kun je eventuele getuigschriften, diploma’s en/of andere belangrijke documenten meenemen.

Zenuwachtig

Zenuwachtige kandidaten klemmen vaak de handen tussen de benen, zitten een beetje krom of spelen met hun horloge of iets anders wat ze voorhanden hebben. Dit komt over alsof de kandidaat zich geen houding weet te geven en de spanning blijft in het lijf. Je kunt jezelf beter dwingen wat achterover te leunen en desnoods de benen te strekken. Dat zorgt dan meteen voor een rustigere ademhaling.

Je ademhaling is heel belangrijk.

Een kloppend hart in je borst duidt op stress.

Stuur je ademhaling wat naar onder, in de richting van je buik.

Dit doe je door je buik op en neer te bewegen. En een paar keer heel diep in te ademen.

Relax! Het gaat helemaal goedkomen!

Kennismaking

Bij de kennismaking wordt het eerste oordeel over je geveld. Het is daarom belangrijk dat je aandacht besteedt aan je uiterlijk en dat je probeert ervoor te zorgen dat je ontspannen bent, zodat je een goede eerste indruk maakt.

Lees meer over het maken van een goede eerste indruk.

Tijdens het gesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je je natuurlijk graag van je beste kant laten zien en aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de betreffende functie bent.

Met de STAR-methode kun je hier concreet invulling aangeven. De STAR-methode wordt vaak gebruikt als interviewtechniek tijdens een sollicitatiegesprek.

  • Ken je talent. HR-medewerkers zien veel mensen die niet precies weten waar ze goed in zijn. Ken je eigen sterke punten en vertel hierover. Weet wat jij te bieden hebt en wat het bedrijf daar aan heeft.
  • Zorg dat je weet met wie je aan tafel zit. Google de namen van je gesprekspartners en zorg dat je weet waar hun interesses liggen. Gebruik dit bijvoorbeeld als ijsbreker of in die paar minuten in de lift of op weg naar de ruimte waar het gesprek plaatsvindt. Oprecht interesse tonen is de beste manier om iemand voor je te winnen.
  • Spiegelen. Probeer zo veel mogelijk het gedrag en houding van je gesprekspartner te spiegelen.
  • Jij bent de oplossing. Onthoud in ieder geval dit: elke vacature die open staat is een probleem bij de organisatie waar jij solliciteert en jij kan dit probleem oplossen. Vraag in het gesprek gerust waarom er een sollicitatieronde wordt gehouden. Zodra je het probleem van de organisatie kent, weet je ook of en hoe je het kunt oplossen.

Welke vragen kun je verwachten?

Tijdens een sollicitatiegesprek zul je altijd lastige of onverwachte vragen krijgen.

Er zit altijd wel een vraag bij waarvan je later denkt ‘had ik maar dit gezegd’ of ‘had ik maar anders geantwoord’.

We hebben de 20 meest lastige vragen voor je opgesomd die je zou kunnen verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

Einde van het gesprek

Meestal krijg je aan het einde van het gesprek de gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Maak altijd van deze mogelijkheid gebruik.

Dit komt geïnteresseerd over en laat zien dat je je hebt voorbereid.

Stel inhoudelijke vragen die teruggrijpen op bepaalde zaken uit het gesprek zodat blijkt dat je alles hebt meegekregen en er al over hebt nagedacht.

Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook vragen hoe de rest van de procedure eruit ziet.

Gratis Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >>