Sollicitatiebrief: vergeet de opvolging niet!

Blijf niet wachten nadat de brief is verstuurd. Bel na anderhalf tot 2 weken naar de persoon aan wie de sollicitatiebrief is gericht. Vraag of de brief is aangekomen en hoe hij is ontvangen.

Dit is namelijk weer een kans om ervoor te zorgen dat je de recruiter spreekt.

Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat recruiters sollicitanten als intelligenter bestempelen als ze hun stem horen of hebben gehoord. Dus maak gebruik van dit gegeven en bel!

Bereid je weer goed voor en zorg ervoor dat je een uitnodiging binnensleept.

Teleurstelling

Naar aanleiding van je sollicitatiebrief kan je worden afgewezen. Wat te doen als je niet wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek?

Bel het bedrijf of instelling en vraag naar de persoon aan wie je de brief hebt geschreven. Vraag waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek of waarom je afgewezen bent. Probeer te achterhalen waar het aan gelegen zou kunnen hebben:

  • Sloot de sollicitatiebrief of cv niet aan bij de functie?
  • Was de brief niet op niveau?
  • Was de brief niet overtuigend genoeg?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het niet aan jou gelegen heeft: de functie is komen te vervallen of iets dergelijks.

Positief reageren op iemand die je heeft afgewezen kan moeilijk zijn. Het is echter van belang om te achterhalen waarom je niet bent uitgenodigd.

Onthoud goed:

je hebt het volste recht om te vragen waarom je niet bent uitgenodigd. Vraag naar de belangrijkste redenen en doe er je voordeel mee bij andere sollicitaties. Het zal je zeker helpen bij het schrijven van je volgende brief!

Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >