Sollicitatiebrief: hoe schrijf je een sterke inhoud?

De ideale sollicitatiebrief is een helder geschreven uitleg over je motivatie. Het moet de werkgever na afloop duidelijk zijn waarom je solliciteert voor deze functie en bij deze organisatie.

Hieronder volgen de belangrijkste tips waar je op moet letten.

sollicitatiebrief
voorbeeld sollicitatiebrief

Indeling van de sollicitatiebrief

Houd de volgende indeling aan:

 • Inleiding van de brief. Probeer in de inleiding de interesse van de lezer te wekken. Probeer met een originele zin te beginnen. Verwijs eventueel naar het eerder gevoerde telefoongesprek.
 • Je motivatie voor de functie. Schrijf niet alleen dat de functie of organisatie jou aantrekt maar leg ook duidelijk uit waarom. Aantonen dat je gemotiveerd bent, vinden recruiters een van de belangrijkste redenen om iemand uit te nodigen.
 • Onderbouwing van je geschiktheid. Denk aan relevante werkervaring, vaardigheden en eigenschappen. Benadruk al die zaken waarom men jou zou moeten aannemen. Wat maakt jou uniek? Als je niet volledig aan de eisen voldoet, wat kun je dan over jezelf vertellen ter compensatie? Wees enthousiast, zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer je brief positief. Als je de vereiste diploma’s niet bezit hoef je dat niet te noemen. Zeg wat je wél brengt aan kennis, ervaring en ambitie.
 • Afsluiting van de brief. De laatste alinea kun je gebruiken als formele afsluiting van de brief. Je kunt ook een ‘uitsmijter’ gebruiken. Lees daarvoor de advertentie nog eens goed door. Misschien staat daar een bepaalde uitspraak in die je kunt gebruiken. In de laatste alinea kun je de brief in één zin samenvatten en toespelen op een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld “Graag kom ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie toelichten”. Je kunt afsluiten met “Hoogachtend” of “Met vriendelijke groet”, afhankelijk van hoe je de sollicitatiebrief gestart bent.

Wat is nog meer belangrijk?

 • Je sollicitatiebrief moet aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. Een standaardbrief is nooit genoeg.
 • Adresseer je brief aan een specifiek persoon. Als je solliciteert bij een formeel bedrijf, begin dan altijd met “Zeer geachte Mevrouw …” of “Geachte Heer …”.
 • Wanneer je geen naam hebt, bel de organisatie met de vraag aan wie je de sollicitatiebrief kunt richten.
 • Naast bovenstaande indeling zou je de sollicitatiebrief kunnen schrijven aan de hand van het bekende AIDA-model. Je begint met de Aandacht trekken en Interesse te wekken van de lezer. Daarna dient verlangen (Desire) opgeroepen te worden met als voornaamste doel de toekomstige werkgever aan te zetten tot Actie.
 • Houd de brief kort. Maak ‘m niet langer dan één pagina.
 • Trap geen open deuren in, zoals “Ik schrijf u om te solliciteren naar de functie…”, of “Zoals u kunt zien in mijn cv…”‘. Begin elke alinea liever met andere bewoordingen om vervolgens direct ter zake te komen, bv. “Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn juridische ervaring me een geschikte kandidaat maakt voor deze functie en voeg mijn cv bij voor nadere informatie”.
 • Als starter op de arbeidsmarkt heb je vaak weinig werkervaring om in je brief op terug te vallen. In plaats daarvan kun je je verhaal onderbouwen met je afstudeerproject, buitenlandervaring, een stage of activiteiten voor een studenten- of studievereniging. Probeer urenlang te slijpen aan je brief. Uiteindelijk vind je je eigen stijl.

Voorbeeld opening sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief voor de gemeente Amsterdam:

Nadat ik ongeveer zes jaar in Utrecht heb gestudeerd en gewoond, ben ik een half jaar geleden naar Amsterdam verhuisd. De stad heeft voor mij, als smeltkroes van culturen, een stimulerend en divers karakter. Als ik vanuit het stadsdeel de Baarsjes richting het centrum fiets, onderga ik telkens alle verschillende indrukken die de stad op mij achterlaat. In de toekomst zie ik mijzelf graag midden in de maatschappij staan. Ik wil omgaan met mensen, me verdiepen in de gemeenschap en meedenken over wat erin omgaat. Daarom wil ik graag bij de gemeente Amsterdam werken. […]

Sollicitatiebrief voor een reisbureau:

Dagelijks wandel ik langs uw kantoor op de Brouwersgracht; ik werk er momenteel om de hoek, op het Singel. Regelmatig bekijk ik jullie website, wat logisch is als je grootste hobby’s reizen en schrijven zijn. Hier kwam ik dan ook uw vacature tegen. […]

Lees meer over openingszinnen van sollicitatiebrieven.

Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >