Voorbeeld sollicitatiebrief voor een Journalist

sollicitatiebrief journalist

Als journalist dien je simpelweg goed te kunnen schrijven. Een sterke sollicitatiebrief waarin je jezelf verkoopt, moet voor jou dan ook gesneden koek zijn. Wel is het verstandig om te weten wát je precies in je sollicitatiebrief zet.

Journalist of verslaggever word je niet zomaar. Allereerst dien je de Nederlandse taal goed onder de knie te hebben en aan verscheidene eisen te voldoen. Heb je het gevoel dat je voldoet aan de eisen om journalist te worden?

Wist je dat...
...een recruiter 7,4 sec naar je cv kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV!

Dan helpen we je hier een eind op weg op een sterke sollicitatiebrief voor de functie van journalist te schrijven.

Wat doet een Journalist of Verslaggever?

Als journalist ben je altijd op zoek naar het laatste nieuws. In deze competitieve wereld ga jij op zoek naar nieuwe invalshoeken op het hedendaagse nieuws of ga je juist voor lange tijd op onderzoek binnen een specifiek onderwerp. Dit doe je voor de krant, een website of misschien wel voor televisie. Het is mogelijk om een schrijvende journalist of juist een verslaggever te zijn op video.

Een verslaggever is bezig met het laatste nieuws en het verkrijgen van nieuwe invalshoeken uit betrouwbare bronnen. Daarvoor heeft een journalist een eigen netwerk of krijgt toegang tot het netwerk van het bedrijf. Er zijn ook onderzoeksjournalisten die zich lange tijd vastbijten in een bepaald onderwerp. Zij krijgen langer de tijd om tot een diepteartikel te komen. Je volgt voornamelijk het nieuws en bent telkens bezig met het volgende puzzelstukje. Dit kan in de vorm van geschreven journalistiek zijn voor de krant of magazine. Ook kan je je nieuws op beeld delen voor televisie, radio of internet.

Voorbeeld sollicitatiebrief Journalist

Betreft: sollicitatie journalist

Beste [heer / mevrouw] [naam contactpersoon],

Onlangs spraken wij elkaar kort over de functie van [functietitel] binnen uw redactie. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Tijdens mijn studie deed ik ervaring op bij de regionale televisie, waar ik verslag deed van het lokale nieuws. Na mijn studie mocht ik aanblijven, waardoor dit ook mijn eerste volledige functie is. Hier leerde ik direct mijn opgedane kennis toe te passen in de praktijk.

Voordat ik begon aan de journalistieke studie, deed ik ervaring op als vrijwilliger bij een online redactie. Hier schreef ik nieuwsartikelen en opiniestukken over alles wat te maken heeft met de nieuwste films en series. Hier leerde ik schrijven en dit versterkte ik tijdens mijn opleiding journalistiek en breidde ik uit met verslaglegging op video. Daardoor ben ik van mening dat ik een goede aanwinst ben voor uw redactie. 

In de vacature staat dat u verwacht dat ik zowel in de avonden als in het weekend beschikbaar ben. Het nieuws staat nu eenmaal nooit stil. Ik vind het juist fijn om gevarieerd te werken en dankzij mijn eerdere ervaringen ben ik stressbestendig. Van nature ben ik erg nieuwsgierig en ga tot het maximale om tot een eerlijk, betrouwbaar nieuwsartikel te komen. Graag kom ik u persoonlijk vertellen over mijn motivatie.

Vriendelijke groet,

[je eigen naam]

Cv voorbeeld Journalist

Naast een sterke motivatiebrief dien je een professioneel cv te hebben met de benodigde opleiding(en) en relevante werkervaring.

Hoe je een gepast cv voor de functie van journalist opbouwt?

Daar helpen we je graag bij.

Bekijk dit voorbeeld cv voor een journalist.

Wat verdien je als Journalist?

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Super! Tijdens het gesprek ga je ook onderhandelen.

Maar hoe doe je dat?

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?
Maak online een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat.

Als journalist zijn er namelijk diverse mogelijkheden om je functie in te vullen.

Daar horen allemaal verschillende salarissen bij.

Lees meer over onderhandelen over je salaris

Belangrijke competenties Journalist

Als journalist dien je communicatief sterk te zijn.

Zowel in woord, als in geschrift.

Daarnaast zijn er nog talloze andere competenties die jou een sterke(re) journalist maken.

Denk aan

Neem een kijkje in onze lijst met sterke competenties en ontdek waarin jij jezelf nog kunt verbeteren.

Kant-en-klare CV templates
Binnen 10 minuten een elegant en creatief CV waarmee je meteen opvalt.
Voer je gegevens in, kies een CV template en download direct je CV!

Mooie cv template nodig?