Curriculum vitae: de inhoud van je cv

Wat ga je precies in je curriculum vitae (cv) zetten? Hoe ga je het cv opbouwen? Hieronder volgt een gedegen aanpak waarmee je op een effectieve manier een cv maakt die optimaal aansluit bij de functie waarop je solliciteert.

Gebruik niet voor iedere vacature hetzelfde cv, maar pas je cv aan op basis van wat er gevraagd wordt in de vacature. Maak daarom in eerste instantie een basis cv. In dit basis cv som je alles op wat je ooit hebt gedaan en wat je competenties zijn.

Vanuit hier ga je het cv laten aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. Dit doe je door het cv specifiek te maken. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een sales functie ga je alle sales ervaring in je basis cv benadrukken. Zaken die niet relevant zijn voor de functie kun je weglaten.

Een recruiter heeft het druk en wil eenvoudig bediend worden. Maak je cv daarom niet langer dan twee pagina’s. De hoofdonderdelen van een goed cv bestaan uit onderstaande punten die in omgekeerde chronologische volgorde staan vermeld. Dit houdt in dat je laatst genoten opleiding, baan etc als eerste wordt genoemd.

cv
voorbeeld cv

Personalia

Je begint je cv met je persoonlijke gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Ook kun je hier aangeven of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Plaats tevens een link naar je LinkedIn profiel. Dit wordt steeds belangrijker voor recruiters. Lees meer over solliciteren via LinkedIn.

Waar moet je allemaal nog meer rekening mee houden bij het plaatsen van persoonsgegevens op je cv?

Profiel

Optioneel: In twee of drie zinnen net onder de persoonlijke gegevens omschrijf je waar je goed in bent, wat je wilt leren en waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Pas-afgestudeerden hebben hier het meeste baat bij. Die paar regels geven namelijk direct aan of jouw kerncompetenties passen bij de organisatie en functie.

Opleidingen

Noem alleen je meest recente opleidingen die voor de nieuwe functie relevant zijn. Een complete lijst met de vakken van je havo-diploma hoef je niet te vermelden, als je vervolgens vwo bent gaan doen.

Werkervaring

Begin met de meest recente banen of functies. Noem de functienaam, het gebruik van de officiĆ«le naam kan misleidend of niet duidelijk zijn. Omschrijf je rol en je verantwoordelijkheden nauwkeurig. Alleen de vermelding “accountmanager” of een taak als “relatiebeheer” zegt weinig.

Het is veel sterker om kort in te gaan op je behaalde successen.

Wat was nu precies jouw bijdrage? Vermeld targets en eventuele behaalde doelen. Dit zegt iets over je zelfvertrouwen en maakt tegelijkertijd duidelijk wat je precies hebt gedaan. Probeer je woorden slim te kiezen zodat je tekst beknopt en toch informatief is.

Gebruik opsommingstekens en houdt in je achterhoofd dat het de bedoeling is de aandacht van de recruiter te trekken. Tijdens het gesprek kan een en ander uitgebreider aan bod komen. Bekijk hier 40 tips van de beste recruiters van Nederland.

Overige vaardigheden

Vermeld talenkennis, computerkennis, cursussen en publicaties. Begin ook hier bij de laatst gevolgde cursus. Geef duidelijk aan hoe bekwaam je bent in de opgesomde vaardigheden.

Interesses en aanvullende informatie

Het noemen van persoonlijke interesses kan heel nuttig zijn. Zo krijgt de recruiter een idee van jouw niet-professionele interesses. Uit het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub kunnen bijvoorbeeld je leidinggevende kwaliteiten en organisatievermogen worden afgelezen. Daarnaast heb je kans dat het sneller kan ‘klikken’ met de recruiter als bepaalde hobbies of interesses overeenkomen.

Meer over het schrijven van een cv

Voorbereiding op het schrijven van je cv

De opmaak of layout van je cv

Cv voorbeelden

Leer hier hoe je een cv in het Engels schrijft

10 tips voor een ultiem cv

7 Zaken die je nooit op je cv moet plaatsen

Professioneel CV nodig?

Maak een onweerstaanbaar CV in 3 simpele stappen!

Gratis CV templates >