Je hebt je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek en je vraagt je af welke vragen je tijdens het gesprek kunt verwachten. In dit artikel vertellen we welke creatieve vragen je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je deze het beste kunt beantwoorden.
Waarom creatieve vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Er zijn vragen die heel vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegeprek.
Deze veelgestelde vragen kun je goed van tevoren oefenen.
Maar wat doe je als je onverwachte, vreemde of creatieve vragen krijgt?
En wat is het eigenlijk het doel van deze vragen?
Creatieve vragen in een sollicitatiegesprek worden gesteld om de volgende redenen:
- Rustig en kalm. Sommige mensen verkrampen bij het horen van een vreemde of creatieve vraag. Dus laat je niet verrassen en blijf rustig. We vertellen zo precies hoe je het beste zo’n vraag kunt beantwoorden.
- Logisch nadenken. Vaak zijn het vragen waar je niet direct een antwoord op hebt, dus wat je gesprekspartner wil horen is of jij op een logische manier tot een antwoord kunt komen. Het antwoord zelf doet er vaak niet eens toe.
- Persoonlijkheid. Het antwoord dat je geeft, laat zien wat voor soort persoonlijkheid je hebt. Als je bijvoorbeeld goed bent in sales dan zul je waarschijnlijk met een mooi verhaal komen. Ben je meer technisch aangelegd dan zul je eerder neigen naar een antwoord dat helemaal klopt.
- Normen en waarden. Ook geeft het antwoord mogelijk iets weg van je ethische gedrag en waarden. Bij een vraag als: wat neem je mee naar een onbewoond eiland zegt dit iets over wat jij belangrijk vindt. Iemand die vrienden meeneemt is wellicht socialer dan iemand die een boek meeneemt.
- Creativiteit. Door creatieve vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek kan de werkgever een beter idee krijgen van je vermogen om creatief te denken en originele oplossingen te bedenken.
Voorbeelden creatieve vragen
Hier zijn wat voorbeelden van creatieve vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten:
- Wat zou je doen als je gestrand was op een onbewoond eiland?
- Hoe zou je ijs verkopen in de winter?
- Wat zou je doen als je de loterij won?
- Hoe zou je een nieuw product XYZ promoten?
- Wie inspireert je en waarom?
- Hoe zou je beste vriend(in) je omschrijven?
- Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
- Wat ben je aan het doen over precies 1 jaar?
- ‘Ik wil dat je een schatting maakt van het aantal ruiten in Seattle’. Een vraag die Jeff Bezos eens stelde tijdens een sollicitatiegesprek.
- ‘Je staat op de oppervlakte van de Aarde. Je loopt één kilometer naar het zuiden, één kilometer naar het westen, en één kilometer naar het noorden. Maar je eindigt op exact dezelfde plaats waar je begonnen bent. Waar ben je?’ De vraag die Elon Musk altijd stelde in het begin van zijn dagen bij Tesla.
Maar wat moet je hier op antwoorden?
Hoe beantwoord je creatieve vragen?
En hier zijn tips over hoe je creatieve vragen het beste kunt beantwoorden:
- Zorg dat je de vraag goed hebt begrepen. Geef een korte samenvatting van de vraag in je eigen woorden zodat je zeker weet dat je de vraag goed hebt begrepen. Het is ook een slimme manier om jezelf wat meer tijd te geven.
- Neem de tijd om na te denken over de vraag en over wat hij je eigenlijk vraagt. Er is meestal meer dan één juist antwoord, dus maak je geen zorgen als je niet het “perfecte” antwoord kunt bedenken.
- Denk hardop zodat je gesprekspartner je manier van denken kan volgen.
- Wees creatief in je antwoord. Dit is je kans om je creativiteit te laten zien, dus wees niet bang om buiten het kader te denken.
- Wees positief en zelfverzekerd in je antwoord. Ook al heb je niet de perfecte oplossing, vertrouwen in je antwoord uitstralen laat zien dat je in staat bent om op je voeten te denken en creatieve oplossingen te bedenken. Je lichaamstaal en je manier van spreken bepaalt voor een groot deel hoe je antwoord wordt ontvangen.
Bron: teamlewis.com
Ook interessant is onderstaande video waarin 11 creatieve vragen worden geanalyseerd.
Auteur van dit artikel is Sebastiaan van Rijsewijk. Hij is eigenaar van beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.