Voorbeeld Sollicitatiebrief
checklist
Vacatures

 

 

Sollicitatiebrief: de layout

De manier waarop je de sollicitatiebrief vormgeeft is heel erg belangrijk. Het laat zien dat je oog hebt voor detail en iets op een duidelijke en nette manier kunt presenteren. Bovendien worden brieven die netjes zijn opgemaakt sneller en beter gelezen door de recruiter.

 

Houd rekening met de volgende punten rondom de layout van je sollicitatiebrief:

 

  1. Gebruik een traditionele indeling van de brief: Begin met je eigen naam, adres, postcode en woonplaats, gevolgd door de naam van het bedrijf of organisatie waar je wilt solliciteren. Vergeet niet om duidelijk te vermelden aan wie je de brief richt: bel altijd eerst even voordat je de brief stuurt, zodat je weet aan wie je de brief moet richten.
  2. Vermeld de plaats waar je de brief schrijft gevolgd door de datum.
  3.  

     

  4. Vermeld achter het kopje ‘Betreft’ de omschrijving van de functie. Het staat professioneel om het lettertype van deze regel 2 of 3 punten kleiner te maken. Probeer het een keer en je zult zien dat het mooi oogt.
  5. Gebruik niet meer dan 3 of 4 alinea's voor je brief. En zorg ervoor dat je voldoende witruimte gebruikt. Op deze manier is de brief gemakkelijk scanbaar voor de recruiter. Onthoud dat dit waarschijnlijk niet de enige brief is die de recruiter leest op een dag.
  6. Eindig met 'Met vriendelijke groet' en je handtekening. Bij een brief die je per email wilt versturen kun je gebruik maken van een ingescande handtekening die je in het document plakt.

 

Zorg daarnaast voor de volgende punten:

 

 

Aanbevolen boek

Als je meer wil weten over het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief kunnen we het volgende boek aanbevelen:

 

Spring eruit met je sollicitatiebrief - Erik den Draak. Eburon Uitgeverij.

 

Bekijk deze handige hulpbronnen die je kunnen helpen met het vinden van je nieuwe baan.

 

 

 

Tijdens het solliciteren bijverdienen? Meld je hier aan. LET OP: Je moet eenvoudige teksten kunnen vertalen vanuit het Engels.